Как да напоим правилно доматените разсадници?

Поливане на разсад

Много домакини се интересуват от едни и същи въпроси, как да се водят домати и как да се грижат правилно за тях, така че в крайна сметка се оказаха зрели и вкусни плодове.

Всеки знае, че доматите с право заемат водеща позиция в списъка със зеленчуци, които често се намират на масата на всяко лице. Най-добре е да направите салата. Освен това можете да опитате тази салата по всяко време на годината, както през лятото, така и през зимата. Основното нещо е да знаете как да го спасите правилно. Например за зимни деликатеси доматите могат да бъдат осолени или мариновани. Зеленчуците се сушат заедно с други съставки и се търкалят в кутии. По този начин получаваме прекрасни салати за зимата. Но най-добре е да се насладите на доматите през лятото, особено ако са разкъсани от собственото си легло. Такъв зеленчук има уникални ароматни и вкусови качества. Разбира се, за да получите такъв деликатес, трябва да знаете добре как да се грижите правилно за него и как да го събирате.

Има някои интересни съвети, които ще помогнат за отглеждането на добри и вкусни плодове. Те се отнасят до технологията на засаждане, процеса на ухажване на растението и, разбира се, поливане. Това са наистина важни правила, които се събират въз основа на съветите на опитни фермери и обикновени любители на лятната ваканция. И най-важното е, че те дават добри резултати.

домати

Какви са етапите на процеса на отглеждане на домати?

Преди това, този зрял и вкусен зеленчук получава на нашата маса за хранене, той преминава през няколко важни етапа на зреене. Започвайки от малко зърно и завършвайки със зелен храст, който изобилства от плодове. Подаването на разсад на перваза, например, е малко по-различно от процеса на ухажване за растения, които са засадени в оранжерия. Но във всеки случай водата трябва да бъде такава, че влагата да не пада върху листата и да се нахранва кореновата система. Обикновено това се прави в един ден. Количеството на влага зависи от размера на саксията или кутията. На средна кутия оставя около един литър вода.

Засаждане на домати

Самият процес на нарастване едновременно е много прост и невероятно сложен. В крайна сметка всичко в тази ситуация зависи не само от климатичните условия, но и от способността да се грижи за растението. Ако вали през лятото, това е добре. Земята е наситена с влага и позволява коренова система да се развива правилно. Е, какво ще стане, ако лятото беше сухо и дъждът падна много малко? В този случай трябва да знаете колко често да напоявате разсад, за да постигнете добра реколта. Но за всичко в ред. Първо, трябва да се запознаете с въпроса как да засадите домати в земята, за да могат те да растат комфортно и да носят плодове добре.

Тя започва с факта, че първоначално трябва да изберете правилните разсад за домати. Много домакини я растат сами. Когато отглеждате разсад самостоятелно, трябва да сте в състояние да изберете семена правилно за засаждане, правилно да посеете и да се грижите за тях.

Готови разсад в земята, засадени през втората половина на юни. Разбира се, това може да стане по-рано, ако лятото се оказа много сухо и топлината дойде сравнително рано. Трябва да вземете под внимание разнообразието на домати, има например зеленчуци от ранния период на зреене. Засадете ги в предварително подготвени кладенци, които се правят в земята, като използвате различни ръчни инструменти, като например сапун или лопата. Преди засаждането, там се поставят торове за по-добра култура. Тогава дупката се напълва с достатъчно количество влага, така че земята е мокра и водата е напълно абсорбирана в нея. Най-добре е да засадите разсадите по такъв начин, че земята да остане върху кореновата система. При пресаждането на разсад не трябва да се разклаща земята от корените на растението. За да заспите растенията не трябва да бъдат много високи, трябва да има малка дупка, е необходимо да се гарантира, че в бъдеще, когато поливането е вода, къде да стоя.

Често се нуждаете от вода домати?

Един от основните въпроси, които интересуват много любители на отглеждането на зеленчуци у дома, засяга колко често да се напояват доматените разсад.

Този процес не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Тук е необходимо да се спазват редица правила. Тези правила са:

 1. Водата не трябва да пада върху листа и стъбла, струята трябва да бъде насочена стриктно към кореновата система.
 2. Водата трябва да бъде на стайна температура, това е необходимо за удобно усвояване на водата от кореновата система.
 3. Трябва да се помни, че родното място на това растение е на юг, така че не можете да навлажнете твърде много култура. Поливането трябва да се извършва само когато няма дъжд.

Важно е да запомните, че това растение не харесва прекалено много влага, но едновременно с това не трябва да се допуска суша. Затова трябва да спазвате хармонията. Обикновено, ако времето е топло и горещо, поливането се извършва веднъж на два или дори три дни. При това трябва да направите това особено вечер.

Поливане на домати

Този вид култура е много податлива на внезапни температурни промени. Ето защо, ако е необходимо да се третира растението с различни средства, това става вечер. Опитна домакиня или собственик знае как да определи на външен вид какво точно липсва от домати. Например, ако няма достатъчно влага, тогава цветята и самите яйчници започват да падат.

Все още трябва да знаете как да свържете правилно домати. Има два варианта, първият е, че всеки домат е вързан индивидуално. Е, втората възможност е да се изгради перваза. Важно е да се има предвид, че разстоянието между перваза и храсталака не трябва да надвишава или да е по-малко от 10 см. Обикновено ленти от мека памучна тъкан се използват под формата на жартиера. Важно е в процеса на жартиера да се предотврати предаването на стъбла, жартиерът трябва да бъде свободен.

Използване на горни превръзки за домати

За да се засадят добре покълнали разсад, собствениците прибягват до различни трикове. Много от тези трикове засягат горната превръзка на растенията. Но в този случай, трябва да разберете как и кога да направите най-добрите дресинг и в какви количества.

Важно е да запомните, че в този случай не можете да прекалявате. Твърде много минерали могат да повредят растението. Сред най-популярните естествени торове можем да отбележим:

 • пепел;
 • разтопена яйчена черупка;
 • пилешки изпражнения.

Що се отнася до първите два вида торове, те са разпръснати под самите храсти в малки количества. Но с пилешки отпадъци, които са малко по-сложни, трябва да се смесват с вода и настояват. След като започне процесът на ферментация, възможно е да се направи превръзка. За да се осъществи ферментацията в необходимия обем, е необходимо да се разреди един и половина килограма сух тор в двеста литра вода. Важно е да се редуват горната превръзка с минерални и органични вещества.

Торове за домати

Все пак, за да цъфти растението е наситено, можете да пръскате растението с разтвор на борна киселина. Разрежда се с вода в съотношение от приблизително 2 g киселина на литър вода. Препоръчително е да се пръска поне два пъти на сезон. След това реколтата ще бъде много по-добра.Ако въпросът е интересен, дали е възможно да поникнете кълнове по време на хранене, отговорът ще бъде положителен. Поливането може и трябва да се направи, но с умереност.

Как да се залепят разсадките от домати?

Друг важен фактор, който трябва да се помни, се отнася до растителна pasynkovaniya. Необходимо е редовно да се отстраняват страничните издънки, които често се образуват в синусите на листовете. Те се отстраняват веднага след формирането, е желателно да не се допуска тяхната дължина да бъде повече от два и половина или три сантиметра. Но за да могат пчелите да седят на домати, цветът се поръсва с мед или сладко решение.

Това е известно разсадът трябва да се отглежда в оранжерии, които са специално пригодени за това, или във вази и кутии на перваза на прозореца. След като семената започват да покълнат, това е важно да се гарантира, че температурата в следващите седем дни е бил на около шестнадесет или осемнадесет градуса през деня и през нощта - 13-15 градуса по Целзий. След това температурата на въздуха може да се повиши до 18 или 20 градуса следобед и 15-16 през нощта. Важно е да запомните, че този режим се спазва, докато разсадът не узрее в кутията. Обикновено трае тридесет до тридесет и пет дни. Докато се появи третият или вторият истински лист.

Вземете домат

Що се отнася до подхранването на разсада? Трябва да се има предвид, че през дадения период разсадът се напоява не повече от два-три пъти. Известно е, че разсадът обикновено е узрял през март, така че това поливане през този период от годината няма да позволи на разсада да се простира. В този случай първото поливане се извършва незабавно, когато се появят първите издънки, а вторият след една или две седмици след това. Е, следващият етап на напояването трябва да се направи три часа преди пика. В този случай температурата на водата не трябва да надвишава или да е по-малка от 20 градуса топлина.

Всичко за очистването на доматения разсад

След като разсадите растат малко, когато вече имат два или дори три издънки, те трябва да бъдат трансплантирани в отделни саксии. Това е, гмуркане. Размерът на пота трябва да бъде около осем на 8 сантиметра. В този саксия разсадът ще нарасне приблизително двадесет и два дни.

Самата саксия се пълни със специална смес и се импрегнира с определено решение. Пригответе го по този начин: за десет литра вода трябва да разредете половин грам калиев перманганат. Необходимо е за лечение на болни и слаби растения преди бране.

Сложете домати в саксиите

Засадете растението и в почвата, съгласно специална схема. Ако стъблата са много високи, те са погребани в земята от листата. И ако късите стъбла, не се задълбочавайте.

Важно е да запомните, че след поемането температурата на въздуха в помещението, където се намират вазите, трябва да варира през деня около двадесет и два градуса по Целзий и през нощта от шестнадесет до осемнадесет градуса. След като разсадът се свикне, температурата може да се понижи с няколко градуса.

Преспиването на кълнове след бране се извършва приблизително веднъж или два пъти седмично. Необходимо е да се наблюдава, че при следващото поливане земята е малко изсъхнала. Но е също толкова важно да се гарантира, че няма силни прекъсвания между поливането. Допълнителното оплождане на разсад се извършва дванадесет дни след бране с помощта на специално решение. За 10 литра вода се взема една супена лъжица нитрофозин. Една чаша течен лист за един пот.

Засаждане в саксии

Последният етап на отглеждане на разсад

След двадесет дни разсадът трябва да бъде трансплантиран в големи саксии. Размерът им е приблизително дванадесет на дванадесет сантиметра или петнадесет на петнадесет. За трансплантираните растения с вода се нуждаете от топла вода, която е с температура около двадесет и два градуса по Целзий. Почвата трябва да е добре навлажнена. Тогава домати обикновено се прекратява поливане. И започва периодът на умерено овлажняване на домати.

Между другото, поливане зеленчукови разсад се извършва по същия начин. Заводът в този период трябва да се полива не по-често от веднъж седмично. И земята трябва да бъде добре изсушена. Това ще доведе до стръмния растеж на самите стъбла.

Светлина за разсад

Много градинари се интересуват от въпроса дали поливане на пиперки и домати един с друг или не. Като цяло, не. Някои функции се появяват в зависимост от разнообразието на самата инсталация. Но като цяло, процесът е доста сходен.

Важно е да запомните, че спазването на всички правила за подбиране и напояване ще забави рязкото нарастване на растенията, така че разсадът ще бъде силен и ще донесе добри резултати.

Не трябва да забравяме за правилното оплождане на почвата. Например, след като посадъчните растения се трансплантират в големи саксии, трябва да приготвите специално решение - 10 литра вода и една супена лъжица суперфосфат, две супени лъжици дървесна пепел се добавят тук. Тази смес се приготвя отделно за всеки съд.

След това, след десет дни, се извършва повторно превръзка в същото количество. Поливането се комбинира с горната превръзка.

Въз основа на всичко това можем да заключим, че в процеса на отглеждане на домати, поливането играе важна роля. Особено в момента на покълване на зърната на растението. Като цяло, целият процес на узряване на зеленчука може да бъде разделен на няколко етапа, а именно:

 • засаждане на зърна;
 • растежни издънки;
 • фехтовка;
 • засаждане на разсад в градината;
 • узряване на плодове.

По принцип можем със сигурност да кажем, че ако спазвате правилно всички съвети и препоръки, ще можете да отглеждате наистина висококачествени разсад, които могат да дадат добри резултати. Винаги помнете, че правилното поливане играе голяма роля в това. Домати не харесва прекалено много влага, не може да расте при суша. Хармонията трябва да бъде запазена във всичко.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рецепти нарязани стрели с чесън за зиматаРецепти нарязани стрели с чесън за зимата
Рецепти от маринован домат за зиматаРецепти от маринован домат за зимата
Ястията от тикви са най-бързите и вкусни рецептиЯстията от тикви са най-бързите и вкусни рецепти
Проста рецепта за пикантна adzhika за прибиране на реколтата за зиматаПроста рецепта за пикантна adzhika за прибиране на реколтата за зимата
Ние се грижим за доматиНие се грижим за домати
Заготовки за зимата на пиперЗаготовки за зимата на пипер
Домът балкон чудоДомът балкон чудо
Патладжан ястия по рецептиПатладжан ястия по рецепти
Какво да засаждаме през март?Какво да засаждаме през март?
Консервирани зърна за зимата фото рецепти на заготовкиКонсервирани зърна за зимата фото рецепти на заготовки
» » Как да напоим правилно доматените разсадници?