Отглеждане на шампанско в дома

Удивителни гъби

Шубингоните са доста често срещани, без да се изискват допълнителни рекламни гъби, широко използвани в модерните кухни. Те се използват прясно приготвени, за приготвяне на голям брой ястия и ядене в кутия. Различните ястия са съвършено допълнени от приятен и деликатен вкус на шампанско, а ароматът им създава свои уникални бележки. Гъбите са необичайно полезен продукт, съдържащ в състава си най-важните за организма микроелементи и витамини. Те съдържат голямо количество лесно смилаем протеин, така че гъбите са много търсени през периода на постовете, като заместител на месото и се използват широко за хранене чрез хранене. Органичната комбинация от нискокалорично съдържание и богат състав ви позволява да се придържате към диетата, без да компрометирате състоянието на тялото.
Гъбите растат на почти всички континенти, за предпочитане в степни и горски степи. Те се срещат в открити пространства на ливади и в гористи местности и предпочитат добре навлажнена и насинена земя.

Шапките в дивата природа

Отвън, младите шантажни растения в природата, бели или сиво-бели, с формата на топчета, под които са бели плочи. По-зрелите гъби имат уплътнителна капачка с розови плочи, потъмняват и стават кафеникави или светло кафяви. Съберете и ядете храна, за предпочитане млади екземпляри, които имат характерна мембрана под шапката.

Горски гъби

Преди повече от хиляда години шафингоните бяха сред първите сред гъбите, които се култивираха, като ги отглеждаха на специални тревни площи. С течение на времето се наблюдава, че тези гъби растат красиво в тъмни и влажни мазета. В съвременните условия тази популярна гъбичка се отглежда в специални ферми. Производството му се извършва на индустриална основа, цялата гъбарска промишленост се занимава с отглеждане на шампанско.

Отглеждане на гъби

С усилията на развъдчиците бяха култивирани около 50 сорта, с малко по-различен цвят, структура на капака и срок на годност, всички от които са хибриди на бял шампион.

Домашни гъби

Вкусната, питателна и ароматна гъба е в голямо търсене в кухнята и се използва за приготвяне на различни ястия. Подобна популярност на гъбичките, които се интересуват от любителите на този продукт и са предизвикали желанието да се отглеждат шампанско у дома.

Популярни и вкусни гъби

Диворастящи гъби страхотен продукт, но ако те се събраха в места, отдалечени от потенциални източници на замърсяване, както и да бъде osmotrofami те интензивно поглъщат и се натрупват в почвата и въздуха, всички вредни вещества. Добра алтернатива са закупените шампанско, отглеждани в изкуствени условия, които не съдържат вредни за здравето вещества. Идеалната възможност за консумация на екологично чист продукт е отглеждането на шампанско. Това до голяма степен ще спестите от покупката, да вземе едно очарователно нещо и да получите здравословна и вкусна резултат, качеството и свежестта, че можете да бъдете сигурни.

Полезни и вкусни гъби

Отглеждането на шампанско у дома не е лесно и просто. Това ще изисква търпение и правилно изпълнение на някои основни условия, които осигуряват интензивен растеж и продуктивни резултати. За да направите това, трябва да донесете условията за отглеждане по-близо до околната среда на тяхното естествено местообитание.

Фактори, влияещи върху добивите

Сред факторите, за които трябва да се следват, извършване на отглеждането на гъби у дома, включва правилния състав на компост, добра организация микроклимат, своевременно поливане, борбата срещу евентуални вредители и болести.
При създаването на някои благоприятни обстоятелства, отглеждането на шампанско у дома може да се извършва целогодишно. За тази цел е избрано помещение, в което е възможно да се осигури поддържането на температурен режим в рамките на 15-25 градуса и достатъчно висока влажност на въздуха, най-малко 80-90.

Стая за отглеждане на шампанско

Важно условие е отлична вентилация на помещението, гъбите се нуждаят от много чист въздух. Шубингоните в процеса на растеж произвеждат въглероден диоксид, излишъкът му води до непропорционално разтягане на краката.

Непропорционално разширен крак

Наличието на светлина няма значение за добива на гъби, така че те могат да се отглеждат смело в сутерен или затворена плевня. Можете да използвате всякакви тъмни ъгли на оранжерията или гаража, където не могат да растат други култури. Основното е да се осигури добра циркулация на въздуха при такива условия. Благодарение на високата влажност, необходима за интензивен растеж на гъбички, стаята може да бъде предразположена към инфекция от различни вредители и болести, които се развиват добре в такава среда. Ето защо всички повърхности трябва да бъдат напълно дезинфекцирани, като се използва разтвор на формалин и вар с меден сулфат.
През есенно-летния период може да се получи добра реколта чрез отглеждане на шампанско в дачата. За да направите това, създавате легло със специална почва в сенчесто място. За да се предпази мицелът от изсъхване и напояване, леглото е покрито с филм или покривна хартия, което създава определен микроклимат на леглото.

Гъби в градината

компостиране



Една отлична реколта, когато се отглеждат шампанско у дома, може да бъде получена на специално подготвена почва, наречена компост, която трябва да бъде широко обработена с органични торове.
Най-трудният и отговорен етап на отглеждането на шампанско е компостирането. Гъбите изискват състава на почвата, на която се отглеждат. Основните му компоненти са конски тор и мокра слама, съответно 4/1. Тези компоненти се поставят в слоеве последователно, броят на слоевете около четири от всеки компонент. За да се подобри съставът, между слоевете се добавя малко количество суперфосфат и урея. Конският тор в компоста дава най-добрия добив, но ако е необходимо, той може да бъде заменен с всеки друг животински тор или пилешки отпадъци.

Компост оформление

Компостът, положен за узряване, не трябва да докосва земята, е желателно въздухът да е достъпен от всички страни. Уверете се, че сте покрили с балдахин от слънцето и дъжд, компостът трябва да е мокър, но излишната влага може да пречи на процеса на ферментация. За да се получи висококачествен компост, оптималният размер на рамото, в който ще узрее 1,5 / 1,5 / 1,5 метра, това ще осигури добър процес на горене. Малко количество компост дори не трябва да се опитва да направи, защото един добър процес на ферментация изисква голямо количество.

Ферментация на компост

Мястото за компостиране е по-добре да изберем улицата, защото по време на ферментацията на субстрата се отделят въглероден диоксид и амоняк. Ако е избрано място за компостиране, то трябва да бъде снабдено с добра вентилация. Компостът узрява в рамките на три седмици. През този период тя трябва да се разбърква 3-4 пъти, за да изгори равномерно подложката и да овлажнява добре. За обогатяване на състава, като се получава първо смесване нарязан инжектира вар, а вторият - суперфосфат и най-накрая - раздробената гипс, или алабастър. По време на ферментационния процес компостът може да се загрее до 55-70 градуса, когато процесът завърши, температурата пада до 20-24 градуса и характерната миризма на амоняк изчезва. Готовият компост става кафяв на цвят, не се придържа към ръцете, а когато се сгъстява, пружините стават меки и лесно се разкъсват.

Готов компост

Ако няма възможност да направите компост самостоятелно, можете да закупите готов продукт с подходящо качество, направен в съответствие с всички стандарти.

Засаждане на мицел и грижи

готовия компост маса се поставя в контейнер, който ще се разраства гъби къщи, за височина компост слой трябва да е повече от 20 см. За тази цел каси, контейнери, рафтове или торби.
За семенен материал се използва качествен мицел, който се отглежда в специализирани лаборатории, така че той трябва да бъде закупен за инокулация (сеитба).

Вид на качествен мицел

Разграничавайте мицелите от зърно и компост. Зърното ще бъде необходимо, когато се засаждат на квадратен метър от около 350 грама, дава най-добрата реколта и може да се съхранява в хладилника за около шест месеца. Компостът може да се съхранява почти една година при нулева температура, на квадратен метър консумира 0,5 кг семена. За да инокулирате шепа мицелий, задълбочете 5 см в компоста, като я повдигнете със слой. Гнездата са разположени на разстояние 25 см, в разредна последователност.
При температура на компоста над 20 градуса и висока влажност, мицелът се развива доста бързо, отнема около 2-3 седмици. През този период е необходимо редовно да се овлажнява почвата и да се наблюдава, че температурата на субстрата не надвишава 27 градуса, в противен случай мицелът може да умре. Повишена влажност се постига чрез покриване на повърхността на компоста с филм, хартия или плик.
Отглеждането на шампиони в страната не ви позволява да влияете на температурата на околния въздух. Следователно, когато се снижи, за да се поддържа необходимата температура на компоста, плътният подслон ще бъде покрит с филм или покривен материал.

Заздравяване на реколтата

След 15-20 дни, мицелът, който се разширява, идва на повърхността на почвата и има вид на сребърна мрежа.

Покълване на мицел

Температурата трябва да се понижава до 13-15 ° и покриване на повърхностен слой от покритие смес wet слой до 5 см. Тази смес трябва да бъде алкална, и се състои от торф и варовиков агрегат.
През този период продуктивното отглеждане на шампанско у дома се дължи на осигуряването на висока влажност на въздуха и почвата, поддържане на температурата в рамките на 13-16 градуса и добра вентилация на стаята. Поливането се извършва най-добре чрез редовно пръскане, което ще позволи интензивно навлажняване на субстрата, а не да се уплътни.

Интензивно отглеждане на шампанско

Отглеждане на шампанско на вила в открити легла трябва да се извършва под пряко слънце и да се предпазва от прекомерна влага. На слънце, компост може да изсъхне или да се загрее над критична температура. Дългите дъждове могат да компресират компоста, тя ще стане тежка и може да причини заболяване на мицела и да забави развитието му.

жътва

След 3-4 седмици най-приятният и дългоочакваният момент - събирането на първата реколта. Веднага след като покриващата кожа се опъне или се разруши, от долната страна на капачката е сигнал за факта, че гъбите са готови за събиране. Реколтата узрява вълнообразно, на няколко етапа, първата от които носи най-голям брой гъби.

Събиране на жълтици

За събиране гъбите се отстраняват внимателно от земята с внимателно завъртане и мястото на отстраняване се покрива с влажна почва. Работете внимателно, за да не нарушавате мицела и до растящите млади основи на плодови тела. Съберете всички гъби, включително болни и малки, за да бъдат унищожени. Това ще спести бъдещата реколта от поражението на вредители и болести и ще доведе до масивно образуване на нови плодови тела от шампион в мицела.
По време на целия период на плодните стайна трябва да бъдат обработени с вар или натриев перманганат, за предотвратяване на болести и вредители размножават в влажни среди. За целия период на плодородие, можете да съберете от 5 до 12 кг гъби, от всеки квадратен метър от засаждането площ. Мицелиум плодове 7-8 пъти, в продължение на 2-3 месеца, тогава добивът намалява толкова много, че тяхната култивация няма смисъл.

Плодообразен мицел

Изхабеният компост служи за ценен и полезен органичен тор за градината, не си струва да се използва отново почвата за отглеждане на гъби. След края на отглеждането и събирането на последната култура, всички повърхности на помещението и контейнера, в който гъбите са израснали, са обект на задължителна дезинфекция.
Видеото разказва за отглеждането на шампанско у дома, за всички нюанси и трудности, които може да срещне един начинаещ:

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Зърнени храни за зайциЗърнени храни за зайци
Как да накижим мед агари за зимни фото рецепти за бързо приготвянеКак да накижим мед агари за зимни фото рецепти за бързо приготвяне
Пай с лешници - вкусна рецепта с пай с фотографияПай с лешници - вкусна рецепта с пай с фотография
Как да сол мед агарици за зимата по студен и горещ начинКак да сол мед агарици за зимата по студен и горещ начин
Как да изсъхне зимата за зимата у домаКак да изсъхне зимата за зимата у дома
Какво представляват каперсите и как изглеждат те?Какво представляват каперсите и как изглеждат те?
Как да растем шампанскоКак да растем шампанско
Приготвяне на балет за зимните рецепти, как да се маринира правилноПриготвяне на балет за зимните рецепти, как да се маринира правилно
Как да накижим клечки за зимата, без да стерилизираме рецептата за снимкиКак да накижим клечки за зимата, без да стерилизираме рецептата за снимки
Как да накиснете маслото за зимата без оцет бързо и лесно рецептиКак да накиснете маслото за зимата без оцет бързо и лесно рецепти
» » Отглеждане на шампанско в дома