Как да изберем добър битов линолеум

Най-накрая решихте, че на пода на вашия дом ще бъде домакински линолеум? Страхотен избор, сега можете да отидете да купите нещо "весело".

Не бързайте обаче, тъй като днес на пазара можете да намерите цяла гама от различни продукти с най-различни оперативни параметри и характеристики.

За да знаете със сигурност как да изберете добър домакински линолеум, е важно да се ръководите във всичките му параметри.

Какво е линолеум?

Думата "линолеум" буквално се превежда като "платно от петрол". Това се обяснява с факта, че първоначално (XVIII век), това покритие е направено от растително масло, нискокачествено брашно, както и от тъкани от юта. До този момент, линолеумът се счита за универсален подови покрития, които в своя състав могат да бъдат естествени или синтетични (PVC).

Естественият е направен от естествени суровини (дървесен катран, ленено масло, варовиков прах, юта, пигменти и коркова брашна). Този тип покритие има уникални свойства, освен това е екологично чист, антистатичен, устойчив на мазнини и други замърсители, които трудно се възпламенят.

линолеум домакинствоPVC-линолеумът е изработен от синтетични полимери с добавка на различни пигменти, пластификатори и пълнители. Този вид покритие е достъпно, функционално и предлага разнообразие от цветови решения.

Въпреки своята мекота и издържливост, материалът има високо ниво на якост (не се разкъсва, не се разпада, не се просмуква).Три типа синтетично покритие са разделени:

  • Пяна винил (силен и мек валцов материал с ширина от 1,5 до 4 м);
  • Традиционни (основа от полиестер, юта или филц). Ширина на ролката от 1,5 до 2 м;
  • Дублирана (винилна маса, нетъкана основа).

Видове линолеум:

  1. Домакинство - се използва главно за жилищни помещения. Дебелината обикновено варира от два до три милиметра. Материалът има отлична звукоизолация и топлоизолационни свойства.
  2. Полу-търговски - се използва както в жилищни помещения, така и в помещения, където има средна проходимост (болнични стаи, хотели, малки кафенета).
  3. Търговският външен вид е предназначен за помещения, където проходимостта е голяма, характеризира се с най-висока износоустойчивост, добър външен вид и лесна инсталация. Такова подово покритие е отлична алтернатива на материалите, използвани в офисите и промишлените помещения.
  4. Специален вид е предназначен за лаборатории, болници, фитнес зали, производствени халета, има противоплъзгаща се повърхност, повишена шумоизолация, съдържа бактерицидни и противогъбични средства.

Как да избера най-подходящия?

Такова разнообразие от цветовеПреди да изберете линолеум, е важно да проучите етикетирането на материала. По правило покритието се класифицира според европейската система. Това означава, че първата цифра показва вида стая, където е необходимо да се използва капака (2 - жилищен, 3 - офис, 4 - производство). Втората цифра показва натоварването, което може да издържи. Тези номера са от 1 до 4 (1 - най-ниското натоварване, 4 - най-високата възможна).

По този начин, за спалнята, кабинета, е по-добре да изберете 21 клас (домакинство), за коридора и кухнята се препоръчва да изберете продукт от 23 или 24 класа, за едно малко семейство - 31 и 33 класа. Също така за спалнята ще бъде по-удобно топъл линолеум.

Важно е тук да се доверите на собственото си усещане за миризма. Чувствайки остра миризма от материала, можете да сте сигурни, че това е нискокачествен продукт, който може да съдържа вредни за хората добавки. Висококачественият синтетичен и особено естествен продукт не трябва да има миризма изобщо. Повече подробности за избора на спалня са включени в статията Какво да се сложат подове в спалнята.

Правилната грижа за покритието

Преди да поставите битова линолеум, е важно елиминирането на вълната на повърхността възможно най-много. За да постигнете това, завъртете ролката и я оставете на равна повърхност за около седмица и половина. Ако след тази вълна останат, повърхността, на която има проблемни зони, се изглажда с торба, съдържаща нагрята пясък.

Домакински линолеум не понася мръсотия, пясък и каменни прах, падащи на повърхността с обувки. За да направите това, се препоръчва да поставите специална калолетна охрана, твърда мат. По този начин ще удължите живота на материала до максимум.

Избършете подовата настилка, покрита с битова линолеум, влажен парцал, но не използвайте сода или амоняка, за да предотвратите зацапването на покритието и да не го счупите. За сериозно замърсяване се препоръчва да се прилага сапун или специални грижи за този тип покритие. За да улесните почистването си, при избора си обърнете внимание на наличието на допълнителен защитен слой, който покрива микрокост.

Избирайки правилно продукта, можете да сте сигурни, че той ще ви служи и ще ви уголемява за много години. Това покритие е в състояние да даде най-голяма свобода в дизайна на интериора. Въоръжени с познания, можете спокойно да отидете за качествена покупка, която отговаря на вашите изисквания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разбираме как да изберем линолеум за кухнятаРазбираме как да изберем линолеум за кухнята
Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?
Какъв вид марка линолеум на tarkett изберетеКакъв вид марка линолеум на tarkett изберете
Това, което определя цената на линолеумТова, което определя цената на линолеум
Кой линолеум да избере за дома?Кой линолеум да избере за дома?
Как да не направим грешка при избора на линолеум?Как да не направим грешка при избора на линолеум?
Как да изберем линолеум за кухнятаКак да изберем линолеум за кухнята
Как да изберем антистатичен линолеум от tarkettКак да изберем антистатичен линолеум от tarkett
Каква е дебелината на линолеумаКаква е дебелината на линолеума
Каква е широчината на линолеумаКаква е широчината на линолеума
» » Как да изберем добър битов линолеум