Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?

линолеум за кухня

Как да изберем линолеум за кухнята и коридора? Достигайки за това подово покритие в супермаркет на сградата, можете да продължите да разбирате огромен асортимент. Производителите не залагат на нови цветове, излизат с различни субстрати и покрития, за да подобрят свойствата си, да наблюдават съответствието на качеството на своите стоки с международните стандарти.

За кухнята трябва да изберете линолеум клас с висока устойчивост на абразия
За кухнята трябва да изберете материал с висока устойчивост на абразия

Хората често не знаят какво да изберат - линолеум или плочки. В момента, балатум за кухнята е един от най-популярните подови настилки. В повечето случаи, за която се продава под формата на ролки, но да има балатум плочки (същия балатум, но нарязани на квадратчета) и полимер насипно етаж (течен балатум) а. Сред общите предимства на различните видове линолеум могат да се разграничат следните качества:

 • добра топло и звукоизолация;
 • устойчивост на износване;
 • лесна инсталация и поддръжка;
 • екологосъобразност.

Недостатъците на линолеума включват слабо съпротивление срещу ниски или високи температури, способност за абсорбиране на прах, химикали, бои. Освен това обикновено оставя следи от тежки мебели. Въпреки това, ако изберете подходящ клас на абразия, тогава можете да използвате линолеум за коридора и кухнята, да не говорим за други стаи.

Кой линолеум е по-добър?

Гуменият линолеум има висока устойчивост на влага
Гуменият линолеум има висока устойчивост на влага

Линолеумът е разделен на няколко групи. В зависимост от свързващото вещество, линолеумът е:

 1. Natural. Той е изработен от ленено масло, дървесина и вар на прах, дървесен катран и естествени пигменти.
 2. Поливинилхлорид (PVC). Донякъде по-евтино, обаче, в съответствие със съвременните производствени стандарти, то е напълно безопасно за хората, изгаря по-малко, не е склонно към гъбична инфекция.
 3. Гумата (макарата). Двуслоен балатум за кухнята с добавка на синтетичен каучук има повишена устойчивост на влага.
 4. Глифталова или алкидна. Изработен е от алкидни смоли и пигменти, има високи топло и звукоизолационни качества, но е по-крехък от PVC линолеум;
 5. Колоксилин (от нитроцелулоза).

В зависимост от базата на линолеума се разделят на:

 • неоснователни;
 • на база юта (тъкан);
 • на пенеста основа.

Най-добри показатели за устойчивост на износване са основният линолеум. Те се състоят от няколко слоя, могат да бъдат монофонични, с шаблон, гладки или с груба повърхност. Линолеум на юта се препоръчва да се използва в помещения с малък товар. Пяната е подходяща за повечето жилищни райони, осигурява добра звукоизолация и намалява натоварването на краката.

Структура на линолеума
Структура на материала

По назначение, линолеумът е разделен на домакински, полуобзаведен и търговски. За да ремонтирате кухнята или коридора, обикновено се препоръчва полуобществена класа, а останалата част от помещенията е подходяща за домакинство.

Други видове линолеум

Линолеумните плочки са една от най-често използваните подови настилки в кухнята както в съветски, така и в модерни апартаменти. Дава широка гама от решения за проектиране. Лесно се почиства, има добра устойчивост на влага и топлоизолационни свойства. Въпреки това, когато се третира с химически почистващи препарати, понякога дори може да се промени цвета. В допълнение, тя остава надраскана от небрежно движение на мебели или падане на остри предмети на пода. По-трайни и устойчиви на износване - кварц-винилова керемида. Това се прави с добавяне на пясък и различни пластификатори. Въпреки това, цветовата схема на такава плочка е доста ограничена.

Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?

Течен линолеум се нарича насипен под на основа металметакрилат, епоксидна или полиуретанова основа. В жилищни райони се използва последната опция. Такова покритие има много предимства и само един недостатък (висока цена). Не е подходящ за хора, които харесват честите промени, тъй като подът може да служи повече от 50 години. Но за да премахнете това покритие е много проблематично. Но течен линолеум не се страхува от температурни падания, никакви остри предмети и счупени съдове, без домакински химикали, без слънце, без вода, без мухъл. Освен това, благодарение на тази технология е възможно да се направят подове с всякакви чертежи, дори и с 3-d снимки.

Полагане на линолеум

Преди да линолеум в кухнята, е желателно да се премахне старото покритие (правилно почистване на повърхността, направете нов замазка, не забравяйте да се грижи за хидроизолация).

Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?Изборът на линолеум за кухнята трябва да вземе предвид броя на наемателите в апартамента, финансовия капацитет, намерение за дизайн.

Обикновено линолеумът в кухнята се продава на рула с ширина от 2 до 5 м. Рядко, какъв тип кухня надхвърля тези размери, така че обикновено е възможно да се постави в едно парче. Ако кухнята е много по-голяма, можете да използвате плочка или течна версия или да разграничите работните места и местата за хранене. Трябва да решим как иначе да маскираме ставата.

Материали и инструменти

Отивате в магазина зад балатум в кухнята, не трябва да забравяте за някои други неща. Преди всичко, имате нужда от мастик за залепване на линолеум към повърхността на пода. Универсална версия е дисперсионното лепило. За PVC покритие е по-добре да изберете акрилно лепило. За линолеум в кухнята на топлоизолационна основа, по-добре е да се купува лепило на базата на карбоксиметил целулоза (CMC). Освен това се нуждаете от остър нож, дълъг владетел, шпатула за лепило, валяк. За окончателното докосване, можете да си купите пластмасови первази (основното нещо е да не забравяте ъгъл съединители и щепсели), дюбели. Отвертки или тренировка, ако те вече не са във фермата, могат да бъдат закупени.

Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?

Преди да полагате линолеум, се нуждаят от няколко дни, за да стоят в стая, където ще се разпространяват. За не по-малко от два дни трябва да се разгърне и да се разстила на пода, за да се даде "да лежи наоколо". Нарежете парчето капак с допустимо отклонение за ръбовете (плюс 2-3 cm).

Лепилото се нанася върху основата и задната страна на линолеума със слой от около 0,5 mm, като се използва шпатула. Ако лепилото е дебело, нормалната шпатула ще направи. Ако е течност, по-добре е да вземете назъбена. Ако е необходимо, лепило може да се загрява на водна баня до около 30-40 ° С Като адхезивните състави могат да бъдат запалими, те не могат да се нагрява на открит пожар, да се съхранява за електрически или нагреватели. Консумацията на лепило зависи от качеството на подготовката на основата и от типа на линолеума.

Естественото покритие е залепено непосредствено след нанасянето на покритието, сложете PVC след 10-15 минути за "зреене" на лепилото. За удобство можете да преместите парче баламин в средата, да лепирате с лепило и да разгънете.

След залепването подът трябва да се търкаля от средата до краищата с ролка, за да се отстрани въздух от под линолеума и да се разпредели лепилото равномерно.

В местата на ставите линолеумът е залепен припокриване (около 3 см). Шевовете се смазват с лепило в последния завой, след като ставите се свържат. За качествено свързване на парчетата на капака, в средата на линията на припокриване под линийката се прави разрез, след което се изваждат излишните ленти. Ако е необходимо, шевовете могат да бъдат заварени със специално устройство.

Заваряване на линолеумни шевове
Заваръчни шевове

Полагането на линолеум със собствените си ръце е просто въпрос, но въпреки това изисква внимание, точност и определено усилие. За разлика от, например, облицовка с линолеум, практически всяко лице без специални умения ще може да постави пода с линолеум.

Обобщение

Разнообразието от видове линолеум в кухнята ви дава възможност да направите своя избор за вашия вкус. Линолеумът е лесен за полагане и грижи. Качеството на съвременния линолеум е на най-високо ниво.

Ремонтът в къщата ще бъде успешен, ако изберете подходящите материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разбираме как да изберем линолеум за кухнятаРазбираме как да изберем линолеум за кухнята
Защо се нуждаете от балатум подложкаЗащо се нуждаете от балатум подложка
Какъв вид марка линолеум на tarkett изберетеКакъв вид марка линолеум на tarkett изберете
Кой линолеум да избере за дома?Кой линолеум да избере за дома?
Хомогенен и хетерогенен линолеум, отличителни белезиХомогенен и хетерогенен линолеум, отличителни белези
Как да изберем самозалепващо се подово покритиеКак да изберем самозалепващо се подово покритие
Как да изберем линолеум за кухнятаКак да изберем линолеум за кухнята
Избор на водоустойчив подИзбор на водоустойчив под
По-хомогенният линолеум се различава от останалитеПо-хомогенният линолеум се различава от останалите
Разбираме как да изберем топъл линолеумРазбираме как да изберем топъл линолеум
» » Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?