Подготовката на гроздето за зимата е как да отрежете и покриете правилно гроздето

Много летни жители отглеждат грозде на частните си парцели. Ето защо въпросът за правилността и необходимостта от подготовка на тази култура през есенния период за зимуване е много важен.

В края на краищата, трябва да вземете под внимание много важни нюанси, между които много означава подрязване и подслон. На това зависи как ще се почувстват издънките през пролетта и добива им.

Защо гроздето трябва да се запази през зимата?

Замразяването, пробиването на студа, резките колебания в температурните условия са много опасни за гроздето. Растение без подходяща подготовка за зимата в някои райони може да умре. Студеният сезон е най-опасен за храсти, засадени на открито, а не на ученици. Преди сурови зими разсад трябва да бъде добре скрити, така че следващата година да се насладите на богата реколта от плодове и сочни, здрави листа, от които можете да се готви вкусно Долма.

Важно е да запомните, че трябва да покриете:

 • нестабилни сортове плодове;
 • хибридни форми;
 • млади разсад;
 • сложни устойчиви храсти.

Някои сортове грозде са устойчиви на измръзване. Те обаче трябва да бъдат добре подготвени за зимата, като вземат предвид специфичния климат в регионите.

Правилна подготовка на грозде за зимуване: основни препоръки

Събиране на лозя за зимния период има няколко характеристики и условия. Трябва да го похарчите през есента. Основното, което трябва да се направи, е правилното подрязване на растението. Храстите трябва да се наведат до нивото на земята и да покрият добре гроздето. Подрязването е възможно през пролетните месеци.

Обърнете внимание! Подрязаните разсад, произведени през есента, са най-рационални, тъй като този път позволява да се намали размерът на насажденията и по този начин да се направи по-лесно огъване на земята.

През пролетта може да действа сокът от отрязаните лозя, което от своя страна ще доведе до отслабване на културата и до намаляване на нивото на добива.

Подготовка на култура в Урал

В Урал има някои тънкости за подготовката на грозде за тежки зими. В тези райони не се допускат подрязване с плодова стрелка и възел за заместване, тъй като климатичните условия имат много характеристики. През март настъпват резки температурни промени, което води до спиране на развитието на първите бъбреци.

Тук е необходимо да се отстранят всички видетели и да се изстрелва към частта, която е лигнорирана. Можете да оставите максимум 12 бъбрека. През първата година храстите не се препоръчват за рязане. В същото време трябва да останат четири ръкава, тъй като отглеждането на тази култура в тази област може да бъде непредсказуемо поради сурови условия.

Подготовка на грозде за зимата в Урал

Есенна работа с лозя в средния пояс и в предградията

В средния пояс с достатъчно мека зима, лозята се подготвят за студено време няколко седмици след падането на есента. Въпреки това, не се препоръчва да изчакате замръзване. В тези региони е необходимо:

 1. напълно отрязани млади филизи;
 2. премахване на всички неверници;
 3. оставете стъблата до 12 очи, ако са плодове.

Към бележката! В други случаи, долните клони трябва да бъдат отрязани, оставяйки не повече от 4 очи.

В средните региони е необходимо да извадите инсталацията от опорите и да извършите огъване на земята. От горе се създава подслон от сухи листа, специален материал, шисти, слама.

Отглеждането и грижите за грозде в предградията предполага правилното навеждане на лозята до земята. Много е важно те да не докосват гъсто земята. На почвата обикновено се излагат ламелите от дървото, което ще избегне образуването на кондензация, появата на мухъл, разпад на разсад.Освен това можете да третирате растението с меден сулфат, за да го предпазите от вредни микроорганизми.

Не се изисква изобилие от приюти за някои видове култура. Такива сортове включват:

 • Северен рано;
 • Годишнина на Новгород;
 • Москва стабилна.

Те ще имат съвсем малко количество lapnika.

Как да се отреже грозде за зимата

За да запазите гроздето добре през зимата, е много важно да го отрежете нежно през есента. При процеса с лозята части, които са престанали да дават плодове, се отстраняват. Оставете само възела за замяна и плодовата стрелка. Също толкова важно е да изтриете:

 • стари ръкави;
 • повредени части;
 • болни лозя;
 • незрели райони.

Процедурата трябва да бъде разделена на 2 подхода. За пръв път трябва да се направи след прибиране на реколтата, за да се премахнат изсъхналите и слабите клони.

Правилно нарязано грозде за зимата

Основната фаза може да започне след отпадане на всички листа с храст. Много е важно да имате време да работите преди първото замръзване при температура на въздуха най-малко -3. Всички изстрели над 1,5 метра се премахват през първите дни на септември. Храсти, които надвишават втория опорен тел, трябва да се режат с 30 см. Основното нещо е да не се превишава премахването на издънките с повече от 10. Всички виновници задължително са отрязани. Долната част на растението трябва да се превърне в основата за възела на заместването. За да направите това, оставете не повече от 4 очи. При оформяне на плодовата стрелка трябва да оставите 5-12 очи.

Как да се покрие гроздето за зимата

Преди да покриете гроздето преди умерена зима, културата трябва да се третира с желязо или меден сулфат. В районите с топла зима растението не може да бъде прегърбено. Въпреки това, всички сортове трябва да бъдат защитени срещу смърт, ако температурата е -21 ° C или по-ниска.

Преди подслон лозята се навеждат на земята и се закрепват към нея. По-горе, те са погребани с навлажнена почва от вътрешните редове.

Обърнете внимание! Не използвайте почвата под гроздето, защото корените ще замръзнат.

Най-добрият начин да скриете лозята е метод за сушене на въздух. На снопове от издънки или дъги от телта трябва да се изхвърлят пластмасови пликове. Можете да използвате тъмен филм. Тогава растението е погребано със земя. Периодично, издънките трябва да бъдат вентилирани, изсушени и охладени, за които подслонът е просто отворен за кратко време.

Приют за грозде за зимата

Този метод ви позволява да използвате:

 • листа;
 • слама;
 • дървени стърготини.

Въпреки това, филмът винаги винаги пасва на върха, чиито ръбове задължително са натиснати.

Към бележката! На юг растението е погребано от слой 20-25 см.

Видео: как да се подготви грозде за зимата

Грешки при подготовката на завода за зимата

Характеристики на подготовката на грозде за зимуване в Сибир

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Граничи с грозде за района на МоскваГраничи с грозде за района на Москва
Подготвяме растения, дървета и храсти за зиматаПодготвяме растения, дървета и храсти за зимата
Изрязване на грозде през есента за начинаещиИзрязване на грозде през есента за начинаещи
Съхранение на грозде през зиматаСъхранение на грозде през зимата
Болести и вредители от гроздеБолести и вредители от грозде
Преобразуване на гроздето на младостта и красотата във всяко зрънцеПреобразуване на гроздето на младостта и красотата във всяко зрънце
Зимни резистентни сортове грозде и грижиЗимни резистентни сортове грозде и грижи
Подрязване на малини през есента за начинаещиПодрязване на малини през есента за начинаещи
Технология на гроздето за отглеждане на гроздеТехнология на гроздето за отглеждане на грозде
Подготовка на трайни цветя и храсти за зимно видео на трайни насажденияПодготовка на трайни цветя и храсти за зимно видео на трайни насаждения
» » Подготовката на гроздето за зимата е как да отрежете и покриете правилно гроздето