Съхранение на грозде през зимата

Събиране и съхраняване на резници от грозде

Събирането и съхраняването на резенките от грозде е отговорен процес, с който опитни градинари познават от първа ръка. Начинаещите са по-трудни, поради невежеството, те правят много грешки и в резултат дейността на гроздето за разплод изгаря. За да не се убиват здрави и готови за разпространение резници, те трябва да бъдат снабдени със специални грижи.

Обща информация

Гроздовата лоза, способна да се развива активно, се нарича клонка от лози, дълги около 60 см и дебела от 5-6 мм. В разговор те се наричат ​​кибюци. За възможността за размножаване се избират клонки с поне 3 силни пъпки. Ежегодната лоза, от която се развъжда разплодният материал, трябва да донесе плод, докато се отреже. Зрелостта на растението по време на отделянето на клонките се проверява чрез леко огъване на клончето: ако чуете малка пукнатина - това ви е необходимо. По-рядък метод за тестване на йод - при нанасяне на течност върху мястото на рязане, той трябва да стане черен.

Подготовка за съхранение

Много ще кажат - защо да ги съхранявате през зимата, ако можете да кацнете веднага през пролетта? Съхранението на резници в студено време е доста разумно и се обяснява с факта, че засаждането на разсад веднага след рязането през пролетта може да има лош ефект върху процеса на развитие. Нова рана на лозата ще причини продължителна нестабилност - растението ще е болно и може напълно да умре. Същото ще се случи, ако земята се окаже, че не е загрята от стандартите на самото растение и няма да може да се утвърди.

Подготовка за съхранение

Подготовка на резници за зимата се препоръчва в края на септември, тъй като през този период самият гроздов храст започва да се подготвя за зимата - процесите на развитие се възпрепятстват и разрязването на леторастите причинява по-малко вреда на растението.

По същите причини от годишния жизнен цикъл клоните на гроздето губят част от влагата. Преди складирането е необходимо частично да се компенсира запасът в резбата. Първо, листа и мустаци се отрязват от подготвените клонки - тези части не се изискват за развъждане, но те отнемат част от ресурсите. Следващата стъпка е да сложите резбите във водата с прясно нарязана част. Течността трябва да е възможно най-чиста - най-доброто от всички дъждове. Клоните трябва да са във водата за около 20 часа. И сега си представете малка тръба с два края и психически излейте вода в нея - какво ще се случи? Течността непременно ще се излее, сякаш не сменихме приемника. Гроздовият ствол е основно сходство на тръбата. Влагата, която се зарежда преди съхранение, лесно се губи след известно време. "Тръбата" трябва да бъде "запушена" - смажете краищата на пръчката с леко затоплен парафин (не горещ!). Частично ще възпрепятства изпарението и клонът ще остане жизнеспособен до пролетта.

Условия за съхранение на резници през зимата

За да се развият корени по време на подготвителния етап, се препоръчва да се правят малки разрези в долния край на разсада - много леки канали с дължина 25-30 мм. Съхраняването на гроздето през зимата предполага периодичен вид на мухъл и болести. За предпазване при студено време резници са изцяло намокрени в черен сулфат или слаб разтвор на калиев перманганат (домашен манган).

Условия за съхранение на резници през зимата

Температурата, при която клонките от грозде ще останат до засаждането, има доста строга рамка - от 0 до 4 градуса топлина. В мразовития въздух те ще загинат и топло - напротив, ще им позволят изобщо да не стартират издънки. С една дума, това не е хладилник, а лозе. Влажността на средата трябва да бъде около 60-65. Тя изисква постоянен мониторинг на състоянието на издънките и периодичната циркулация на въздуха, така че клонките да не изсъхват.Стаята, в която ще се пазят гроздето, трябва да бъде затворена от натрапници - малки вредители и гризачи, които ще харесат гроздето.

Складово помещение

Съхраняване на резници от грозде през зимата у дома предвижда три варианта на помещения: хладилник, мазе, яма.

Прочетете още: Кога да поставите резенчетата грозде за кълняемост

Хладилникът е подходящ за най-малък брой разсад - например за лично кацане близо до беседка или няколко храсталаци в двора. Препоръчва се да се използва хладилна камера за плодове, има постоянна необходима температура или така наречената свежа зона в съвременните модели.

Като контейнери можете да използвате пластмасови бутилки. Те прерязват дъното, 10 сантиметра от 10 пясък се изсипват в един, се поставят резници, втората бутилка затваря горната част, а коркът й играе ролята на "прозоречен лист".

Проверявайте състоянието на клоните всеки месец. Поддържане на нивото на влажност се препоръчва, както следва: потопени във вода и добре изцеди плат да приключи само главната част на резници и се поставя в пластмасова торба, оставяйки част от клоновете отворена за "дишане".

Складово помещение

Стаята от мазето или мазето е подходяща за съхранение на голям брой разсад. В контейнер, голям на площ, изсипете чист и навлажнен пясък дълбок 10-12 см. В пясъка, вмъкнете резници, всеки от които не трябва да докосва съседните. Гермите трябва да бъдат инсталирани по естествен начин - кореновата част надолу. През зимата - по същия начин трябва да проверите състоянието на разсад, да следите влажността и да проветрете помещението.

Pit се използва изключително рядко. Изкопава се на хълм, дълъг и по-широк от дължината на резбата. Стените се облицоват с варовик и пясъкът се излива във вътрешността. Изрезките са подредени в редове. Върнете се с пясък и почва. Методът е много неефективен, тъй като водата може да проникне в ямата, гризачите и е невъзможно да се контролира състоянието изобщо.

Поддържането на резници от грозде изисква от градинаря не само внимание и съзнание, но и любов към природата. Правилните условия и специални грижи ще помогнат на фиданките да оцелеят до пролетта и да се превърнат в изобилие от грозде за радостта на човека.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите лозаКак да направите лоза
Граничи с грозде за района на МоскваГраничи с грозде за района на Москва
Изрязване на грозде през есента за начинаещиИзрязване на грозде през есента за начинаещи
Подготовката на гроздето за зимата е как да отрежете и покриете правилно гроздетоПодготовката на гроздето за зимата е как да отрежете и покриете правилно гроздето
Преобразуване на гроздето на младостта и красотата във всяко зрънцеПреобразуване на гроздето на младостта и красотата във всяко зрънце
Зимни резистентни сортове грозде и грижиЗимни резистентни сортове грозде и грижи
Грозде, отглеждащо грозде от резнициГрозде, отглеждащо грозде от резници
Технология на гроздето за отглеждане на гроздеТехнология на гроздето за отглеждане на грозде
Отглеждане на гроздеОтглеждане на грозде
Дървесна лоза - къдрава градинаДървесна лоза - къдрава градина
» » Съхранение на грозде през зимата