Отглеждане на грозде



Отглеждане на гроздеПоради хранителните, медицински и хранителни свойства гроздето се нарича "плод на живот" (името идва от латински).Vitis"). Растението принадлежи на семейство Виноградови. Плодовете съдържат фруктоза и глюкоза, свързани с лесно смилаеми захари, както и органични киселини - ябълка, оксалова, лимонена, винена и др. Отглеждане на грозде, получите плодове, богати на микро-и макро-елементи: желязо, натрий, калий, йод, бром, бор, фосфор, алуминий и витамини. Органични и минерални вещества, които съчетават перфектно помежду си, дават специален вкус и аромат на пресни плодове, не само, но също така и преработени продукти - сокове, вина, кисели краставички.
Гроздето обикновено се нарича лозя. Те се формират буквално през първата година след поникването, а от листата на бъбреците, образувани в аксилума една година по-късно, нарастват нови силни издънки. Цветята са групирани в съцветия. Формата на плодовете е сферична или яйцевидна, плодовете растат под формата на гроздове. Отглеждането на грозде от различни сортове дава възможност да се получат плодове с различни нюанси - от зелено до виолетово и тъмно синьо.

Отглеждане на грозде на площадката

Отглеждането на грозде на площадката е желателно да се осигурят подходящи условия. Растението обича слънцето и изисква защита от вятъра. Някои сортове грозде с кратък вегетативен период могат да се отглеждат в района на Москва. По принцип, за леките сортове грозде са необходими по-топли условия. Въпреки че има и непретенциозни сортове с тъмни плодове. Студеният въздух оказва неблагоприятно въздействие върху лозата.
Когато създадете добър дренаж и рН ниво на почвата в близост до 6.5-7.0 лозя ще даде плод в различни почви. Правилно поставеният дренаж предотвратява прекомерното натрупване на влага в почвата. Отглеждайте грозде по-добре на югозападния склон или на юг. В топлите райони той расте добре на насажденията, разположени много по-високо от морското равнище. В по-студените зони могат да бъдат ангажирани в отглеждането на грозде, обезопасяването срещу стена или ограда, която гледа на юг. Като цяло, присъствието на лозя включва монтирането на системата за подпомагане на хоризонтално обтегнати кабели. А достатъчно разстояние ще бъде 25-30 см. За отглеждане на лозата на открито пространство е необходимо да се монтира стълбове около 2 м височина на разстояние от 2.5 до 3.5 m и издърпайте върху тях няколко реда тел на разстояние от около 30 см.
В южните райони препоръчваният период за засаждане на лозата е от октомври до март т.г. през зимата почвата не замръзва. В други области е препоръчително да имате време за засаждане преди появата. Използвайки метода на издълбани резници, засаждането се извършва по време на цъфтежа на пъпките, когато температурата на почвата достигне 10 ° С. Отглеждане на грозде с отслабена лозя през зимния сезон трябва да бъде в оранжерията, за да се избегне възможно замръзване. Лозите трябва да бъдат разположени на интервали помежду си и да се оттеглят на 40 см от стената или опората. Засаждането трябва да бъде завършено чрез напояване и бланширане на растението с компост или оборски тор. Храненето се извършва с помощта на сложни минерални торове.

Грижа за гроздето

Отглеждането на грозде изисква известни нюанси по отношение на грижата за растението. Не се препоръчва отново да докосвате плодовете - това намалява тяхната восъчна плака, а клъстерите се отрязват от шушулките. Плодовете се смятат за незрели няколко седмици, след като са напълно оцветени - те се нуждаят от време, за да натрупват захари.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Граничи с грозде за района на МоскваГраничи с грозде за района на Москва
Изрязване на грозде през есента за начинаещиИзрязване на грозде през есента за начинаещи
Болести и вредители от гроздеБолести и вредители от грозде
Отглеждане на нарОтглеждане на нар
Зимни резистентни сортове грозде и грижиЗимни резистентни сортове грозде и грижи
Как да отглеждаме смокини сами?Как да отглеждаме смокини сами?
Momordica или заешко краставици отглеждане, семенаMomordica или заешко краставици отглеждане, семена
За какво и как се подрязва гроздетоЗа какво и как се подрязва гроздето
Говеждо култивиране Грижи Полезни свойства на узрелиГовеждо култивиране Грижи Полезни свойства на узрели
Домашно вино от цариградско грозде рецепта и тайни за готвенеДомашно вино от цариградско грозде рецепта и тайни за готвене
» » Отглеждане на грозде