Какво е най-добро за кухнята или линолеума

Най-популярните настилки в Русия са, според статистиката, линолеум. Това е евтин и издръжлив материал, който освен това е лесен за грижи. Керамичната керемида заема само третото място, давайки почетен втори ламинат. Но когато става въпрос за кухнята, малко хора купуват ламинат, защото този материал се страхува от влага. Така че, трябва да определите какво е по-добре - плочки или линолеум за вашата кухня.

Което е по-добре - плочки или линолеум

Тази подова настилка е изработена от поливинилхлорид, който е хетерогенен и хомогенен. Хетерогенният поливинилхлорид се състои от няколко слоя. Първият (долния) слой е основата на филц, полиестер, юта, PVC. Вторият слой (може да има няколко от тях) е фибростъкло, винил пенест. Третият (горния) слой е прозрачен слой от винил за тежък режим на работа.

Линолеум за кухнята

 • Голямо разнообразие от дизайни и цветове. Всеки магазин за хардуер ще предложи повече от 20 варианта на покритието, както и да я оцветяваш ще бъде това, което желае сърцето си: с геометрични форми, модели, като мрамор или дърво, теракот или ламинат.
 • Разходите линолеум евтино. По-ниският ценови праг е от 120 рубли на бял метър.
 • Много е лесно да се работи с материала, дори човек, който е далеч от ремонтните работи, ще може да постави това покритие.
 • Линолеумът е лесен за грижи, не изисква специални детергенти.
 • Материалът е приятен на допир, не е толкова студен, колкото керемида. Подът, покрит с линолеум, е еластичен и в същото време доста мек. Покритието е доста силно, особено когато става въпрос за устойчив на износване линолеум.
 • Линолеумът, предназначен за места с висок трафик на хора, служи за десетилетия, без да губи атрактивния си външен вид. Домакински линолеум също ще служи за доста дълго време, ако се справяте внимателно с него.

Линолеум за кухнята

 • Ако в стаята има много слънчева светлина, всеки линолеум може да загуби цвета си (изгаряне на слънце).
 • Материалът не е устойчив на механични влияния. Ако нож или вилица падне върху него и ако го вървите в обувки със стилето, това може да доведе до повреда на подовата настилка.
 • Линолеумът не понася спад на температурата.
 • Може да се появят петна. Например, мазнините, ацетонът, боята и други неприятни вещества се измиват от повърхността на линолеума много зле. Но петна не се появява, ако незабавно реагират и унищожи какво е капеше или разляла.
 • Линолеумът се страхува от химикалите. Може да се развали с някои агресивни препарати. Има петна, петна и дори плешиви петна, така че използвайте само линолеум средства за измиване на пода.

Лошо направеният линолеум може да развали интериора

Кухнята се счита за стая с голям трафик, така че като подови настилки, много използват керамични плочки. Помислете за достойнствата и недостатъците на този материал.

 • Плочките са много по-силни от линолеума. Тя може да служи за десетилетия и в същото време нейният външен вид ще остане привлекателен.
 • Огромна гама от цветове и текстури. В строителните магазини можете да видите не само керамични плочки, но и различни видове порцеланови плочки, както и стъклени плочки. Керамичните плочки могат да имат матова или лъскава повърхност, да бъдат украсени с шарки за дърво, камък, метал.
 • Керамичните плочки са устойчиви на температурни промени, така че могат да се поставят както вътре, така и извън помещенията (например на веранда или на открита тераса).
 • Влагоустойчивостта на материала е висока. Плочките ще преминат без никакви проблеми, ако има наводнение.
 • Плочките са устойчиви на петна и химикали. Просто ще се погрижите за пода, върху който са поставени плочките, защото материалът не се страхува от никаква химия и петна към нея "не се придържайте".


Плочки във вътрешността на кухнята

 • Въпреки всички предимства, плочките имат няколко недостатъка. И основната от тях е нейната студ. Плочките могат да се отопляват само чрез инсталиране на система "топъл под".
 • Висока (в сравнение с линолеум) цена. Понякога, за да купите подови плочки, трябва да изложите значителна сума пари, особено ако купувате скъпи висококачествени плочки, а не евтини китайски фалшификати.
 • Плочките са доста сложен материал. И ако линолеум може да се справи не само начинаещ строител, както и на всички далеч от ремонт човекът, качествено сложи плочките можете да се насладите само майстор плочки. Монтаж на керемиди - сложен и усърден труд, а ако искате да се определят красиво, ще трябва да плати не само за самите плочки, но също така и за работата на специалист.
 • Grout бързо губи външния си вид. Ако керемидата запази привлекателен външен вид в продължение на десетилетия, тогава фугиращата смес за интертитни стави се разрушава доста бързо. Поради това използвайте по-тъмна смес и изберете специални средства за грижа за вътрешни шевове. Отличен спрей SILIT BANG за грижа за плочки. Отстранява мухъл и всякакви замърсявания. Тя трябва да се пръска върху плочките и шевовете, да се остави за 10 минути и да се изплакне с вода.
 • Опасност от нараняване. Ако едно ярко дете, тичащо в кухнята, падне върху линолеумния етаж, няма да навреди толкова, колкото пада върху плочките. Освен това плочките, върху които се излива вода, стават много хлъзгави. Но повечето производители вече са обърнали внимание на това, и за да реши проблема, създайте плочка със специално релефно покритие. Благодарение на него можете да се чувствате уверени дори на мокрия под.

Плочките са красиви и износоустойчиви материали

Обобщавайки всичко по-горе, може да се отбележи, че и двата материала са подходящи за стил в кухнята. Въпреки това, балатум, вероятно, ще се провали доста бързо, защото всяко неуспешно падане на тежки и остри предмети, които се използват в кухнята изобилстват, може да причини увреждане. Същото може да се каже и за петна. Един сандвич, разливан сок, кафе или горещо масло може да остави петна.

Плочки за довършителни материали, който е идеален за кухнята, ако не вземете предвид неговата студ. Въпреки че, ако отидете на домашни обувки, не ви е грижа. Основното нещо е да купите плочка с матова повърхност, тъй като гланцът може да причини наранявания.

Комбинацията от плочки и линолеум на пода в кухнята

По този начин плочката е по-здрава, по-надеждна и издръжлива от линолеума. Но това не означава, че линолеум в кухнята не може да се използва. Просто трябва да внимавате с това покритие. И вие можете дори да комбинирате тези два материала, поставяйки силна плочка в работната зона, и линолеум в трапезарията, приятен на допир.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?Как да изберем и да поставим балатум за кухнята?
Какъв вид марка линолеум на tarkett изберетеКакъв вид марка линолеум на tarkett изберете
Хомогенен и хетерогенен линолеум, отличителни белезиХомогенен и хетерогенен линолеум, отличителни белези
Какво е по-добре от линолеум или ламинат?Какво е по-добре от линолеум или ламинат?
Как да не направим грешка при избора на линолеум?Как да не направим грешка при избора на линолеум?
Как да изберем линолеум за кухнятаКак да изберем линолеум за кухнята
Избор на водоустойчив подИзбор на водоустойчив под
По-хомогенният линолеум се различава от останалитеПо-хомогенният линолеум се различава от останалите
Етаж в кухнятаЕтаж в кухнята
Сравнете цените за битови линолеумСравнете цените за битови линолеум
» » Какво е най-добро за кухнята или линолеума