Какво е по-добре от линолеум или ламинат?

Линолеумът е ролков материал, изработен от поливинилхлорид. Повърхността на такова покритие може да симулира всяка повърхност - камък или дърво или да бъде изпълнена под формата на някакъв вид фантастично изображение.

Състои се от многослойно покритие, чийто най-горни слой е защитен. В производствения процес могат да се добавят специфични компоненти към този материал, увеличавайки якостта и специалните (например антистатични или противоплъзгащи) свойства.

Ламинатът също се счита за многослойно покритие. Независимо от това, това покритие е модулно, състоящо се от отделни летви. Смята се, че най-добре имитира дървените повърхности - затова получи второто си име "ламиниран паркет". В сравнение с линолеума той е малко по-малко устойчив на влага. В допълнение, в този случай се използва фундаментално различен метод на монтиране - заключване на панелите "скок в канала".

Основните видове ламинат и линолеум

Линолеум полу-търговскиСъвременните подови настилки се подразделят на класове за устойчивост на износване. Така че тези покрития могат да бъдат търговски, полуобработени и домашни.

Материалите, предназначени за домашна употреба, са най-крехки, въпреки че цената им е ниска. Обикновено производителите осигуряват за тази група продукти гаранция, която не надвишава пет до седем години.

Полупродуктивните материали са най-подходящи за жилищни помещения - те имат повече коефициент на безопасност, а цената не е толкова висока, колкото тази на търговските покрития.

Ламинат в кухнята.Търговският може да се използва и в ежедневието - те ще ви обслужват около двадесет и пет години. И за елитните колекции много производители предоставят неограничена гаранция.

Ясно е, че основната цел на търговските покрития е офиси и други обществени помещения. При значително натоварване на пода животът на тези покрития ще бъде по-нисък и ще бъде около 15 години.

Какво е по-добре от техническите характеристики

Има един вид тенденция в строителния пазар - добър ламинат ще струва повече от добър линолеум. Ето защо се ръководят от собствените си ресурси - особено след като дизайнът на тези два материала е много разнообразен.

В допълнение, избор на линолеум и ламинат - което е по-добре, трябва да се съсредоточи не само върху дизайна, но и върху техническите характеристики. Основните технически характеристики на ламината: геометричните размери на шината, включително дебелината, наличието или липсата на скосявания, дебелината на основата и защитния слой.

При избора линолеум трябва да се съсредоточи върху такива показатели: основен материал (пяна съпротивлява влага по-добре от нетъкан), дебелината на материала и дебелината на защитния слой, и ширината на ролките (правилно избрана ширина ще спаси материал при рязане).

Предимства на ламинат и линолеумЛаминатът е устойчив на повредиЛаминатът днес се смята за качествен и бюджетен "заместител" на паркет. Произвежда се на основата на ПДЧ или фибростъкло. Той е по-устойчив на механично натоварване и различни видове повреди. Така че вдлъбнатината от мебелите на тази повърхност почти никога не е останала. Също така можете да отбележите огнеустойчивостта на покритието и неговата екологична чистота.

Линолеумът е изработен от поливинилхлорид. По принцип това е доволно, издръжливо и надеждно покритие. Благодарение на подсиления допълнителен слой се постига висока устойчивост на износване. Той може допълнително да се обработва със специални импрегнации - например материал с антисептично импрегниране е идеален за медицинска институция. В помещения с много електроника антистатичният линолеум намери своето приложение.

Богат асортимент от линолеумКакто линолеумът, така и ламинатът са практически еднакво устойчиви на ултравиолетова радиация. На тези материали почти няма следи от ноктите на животни, обувки и тежки мебели.

Разбира се, за да изглеждате на пода, тези два типа покритие ще бъдат различни. Не забравяйте също, че методът на инсталиране е различен.

Въпреки че има едно общо правило - както линолеумът, така и ламинатът изискват внимателна подготовка на грубата повърхност.

Характеристики на използването на подови настилки

Съвременният ламинат е достойна алтернатива на скъпия паркет. Тя се основава на висококачествена дървесна маса, върху която се нанася специална хартия и която е "камък" или "дърво". Благодарение на тази уникална структура подът ще ви служи много години, без да губите привлекателен външен вид. За да стените е много просто - като правило производителят на опаковката показва доста ясни препоръки относно този процес.

Ламинирана къща, красота и уютИзборът на клас ламинат е необходим в зависимост от помещенията, в които е планирано да се постави. Колкото по-висок е класът на покритие, толкова по-голям е натоварването, а подът може да бъде изложен. Въпреки това не е желателно "обичайният" вид в такива "екстремни" стаи като коридор или кухня. В такива помещения е желателно да се монтират специални - устойчиви и устойчиви на влага покрития.

Функционалните свойства на линолеума са почти идентични с ламинатите. В същото време, тя също е по-евтина. В допълнение, това покритие е по-различна в дизайна - можете да избирате не само оцветяването, но и текстурата.

За офис е идеален търговски ламинатЗа един апартамент идеалният материал е полу-търговски тип покритие. Можете да монтирате линолеум без лепило - но само ако става въпрос за помещения с площ по-малка от 20 квадратни метра.

За офис, търговски и други обществени помещения със среден товар на пода трябва да се предпочитат търговските класове покрития.

Между другото, има специални материали - така че "специален" линолеум може дори да бъде поставен в някои промишлени помещения и спортни съоръжения.

Как да избера най-подходящия

Не може недвусмислено да отговори на въпроса - линолеум и ламинат, какво е по-добре? Работата е, че за различните видове стаи има препоръки за избор на подови настилки. Въпреки това, ако това е апартамент, можете да се съсредоточите върху собствените си естетически предпочитания. В този случай не бива да забравяме показателите за качество - затова в повечето случаи е по-добре да поставим качествен, но по-малко претенциозен материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем ламиниран паркет за паркетКак да изберем ламиниран паркет за паркет
Изберете ламинат за изкуствен паркетИзберете ламинат за изкуствен паркет
На какво цените на ламинатНа какво цените на ламинат
Преглед и избор на добър ламинат от ВерсайПреглед и избор на добър ламинат от Версай
Избор на ламинат от марката kronoshpanИзбор на ламинат от марката kronoshpan
Как да изберем линолеум за кухнятаКак да изберем линолеум за кухнята
Избор на водоустойчив подИзбор на водоустойчив под
Как да изберем добър ламинат richmansКак да изберем добър ламинат richmans
Преглед на алуминиевия ламинатПреглед на алуминиевия ламинат
Какво да търсите преди да купите линолеум от tarkettКакво да търсите преди да купите линолеум от tarkett
» » Какво е по-добре от линолеум или ламинат?