Унищожаване на лалетата за празника на 8 март

Всеки подарък за 8 март е пълен без красив букет. Но за да растат цветята, е необходимо да се насити лалетата до 8 март. Без култивация по специална технология не може да направи, защото в противен случай цветята не могат да оцелеят просто в градината, в незагрятата земя, и затова няма да се моля с цъфтежа си на празника.

Лалето може да се счита за универсално цвете за правене на букети за почти всяка почивка. Първо, отдавна е свързано с богатство и лукс, защото първоначално цветята бяха достъпни само за представители на висшата класа. На второ място, лалето символизира възхищението и любовта.

Лалетата идват в разнообразие от цветове, намерени както монофонични, така и в различни цветови комбинации. Те могат да варират във формата на венчелистчетата - обикновени или двойни, във формата на пъпка. Благодарение на това разнообразие от цветове и букет от тях може да се окаже много оригинален.

Лалето може да се счита за универсално цвете за правене на букети за почти всяка почивка

Но единственият недостатък на лалета е времето му на цъфтеж. Дори простите ранни лалета в разцвета на средата на зоната не по-рано от 20 март.

За да имате време за отглеждане на цветя, принуждаването на лалетата се извършва до 8 март - това е набор от действия, които ви позволяват да "управлявате" кълновете от луковиците до времето, което е необичайно за тях да растат и цъфтят. Дестилацията на лалета е заета, макар и трудоемка, но интересна и съвсем приложима за градинарите, които имат поне малко опит в отглеждането на цветя.

Избор на разнообразие от лалета

Дестилацията варира във времето: рано, средно, средно, късно. Основната разлика между тях е времето, в което цветята трябва да цъфтят. Например, късно се извършва, когато лале кълнове се появяват на цветни лехи. Но за да получите цветя до 8 март, е необходимо да се направи ранно принуждаване.

Прочетете също и на нашия уебсайт: Защо цикламените не цъфтят

Всеки от тези методи се различава и от технологията, а също и за всеки от методите са подходящи някои сортове растения. Ето защо основната цел е правилният избор на сорт за дестилация.

Tulip Kaufmana

Сортовете лалета за дестилерията до 8 март трябва да бъдат избрани, основаващи се не само на външния вид на цветята, но и на други важни характеристики:

 • дължина на стъблото;
 • имунитет срещу болести;
 • клас;
 • оцветители;
 • продължителност на цъфтежа.

Устойчивостта срещу болести и вредители е особено важна при насилване. Особено важно е, че сортът е възможно най-уязвим на вируса на размножаване, в който върху цветята има тирета, точки и петна от различна цветова форма. От тези луковици често се развиват "слепи" пъпки. Но ситуацията се усложнява от факта, че няма начин да ги разграничим на вид: здрава крушка и заразени с вирус не се различават по никакъв начин. Най-устойчиви на вируса са признати такива сортове лалета:

 • Kaufman;
 • Фостър;
 • Грег.
Tulip Greig

Тези сортове се считат за най-подходящи за отглеждане преди сезона, тъй като те са подходящи за други параметри: имат малка височина на стъблото, интересни оцветявания, големи цветя.

В допълнение към това е възможно да се използват сортове широко за принуждаване:

 • Дарвинийски хибриди - Забравена мечта, Морийн;
 • Triumph, най-често "Parade Record";
 • Холандски лалета за принуда (на опаковката те винаги са означени като "Giant").

Такива крушки са гарантирани, че са здрави, тъй като те се обработват чрез средства за стимулиране на растежа и премахване на вредителите.

Лалетата от сортовете са подходящи за извършване на принудително:

 • дипломат;
 • Оксфорд;
 • Лондон;
 • Кейс Нелис;
 • Vivex;
 • Ерик Хофсеу.
Tulip Dawnglow

Когато избирате материали за отглеждане, трябва да изберете най-големия (с диаметър 3,5 cm или по-голям), здрав и без видими повреди на крушката. Броят на луковиците трябва да бъде с 20% повече от необходимото за засаждане на цветно легло.

Подготовка за засаждане на крушки

Подготовката на луковици за отглеждане трябва да започне предварително, а именно - дори през есента, когато растенията не бяха извадени от цветните лехи. Когато се подготвят материали за самозалепване, струва си да се придържаме към няколко важни правила.

Можете да започнете да прибирате материала само след като наземната част на растението стане жълто с около 2/3. Първоначално тя трябва да се съхранява на достатъчно топло място. Оптималната температура е +20 градуса през първите 30 дни, след това се понижава с 3 градуса.

Подготовката на луковиците за култивиране трябва да започне предварително

През септември луковиците трябва да бъдат преместени до долния рафт на хладилника, където трябва да лежат следващия месец.

За принуждаването на лалетата до 8 март е необходим качествен субстрат, който трябва да преминава добре. Не вземайте земята от цветното легло или от оранжерията - чрез нея на крушки често се вредители, и в резултат, развиват болестта. По-добре е да използвате:

 • пясък;
 • смес от земни и речни пясъци;
 • торф;
 • торф с добавяне на пясък;
 • Специална смес с перлит и вермикулит.
За принуждаването на лалетата до 8 март е необходим качествен субстрат, който трябва да преминава добре.

Преди да напуснете лалетата до 8 март, подгответе контейнерите, в които се предвижда да бъдат засадени луковиците. Най-добрият вариант е плиткото керамично ястие. Ако е ново, преди засаждането трябва да се постави във вода за един ден. В допълнение към керамичните съдове, подходящи саксии, контейнери. Ако контейнерът вече е бил използван, трябва да се изплакне добре и да се обработи с дезактивиращо съединение, за да се предотврати навлизането на вредителите в крушките. Лалетата често се изхвърлят до 8 март в кутии.

За принуждаването на лалетата до 8 март е необходим качествен субстрат, който трябва да преминава добре

Основните правила на зеленото рисуване

Основният въпрос е въпросът кога да започне пускането на лалетата до 8 март. Оптималното време се счита за първите дни на октомври.

Луковици да извадят от склада или хладилника и да се поставят в капацитет, леко натискане надолу, че малко са притиснати в субстрат. Когато засаждате, не можете да завиете крушки. Много е важно да се наблюдава разстояние от 1,5 см. По-добре е да не се намалява това разстояние, нито да се поставят крушки близо до стените на контейнера. От горе, те трябва да бъдат поръсени със земя или субстрат, така че луковиците са леко покрити.След края на засаждането на луковиците подложката трябва да бъде леко навлажнена, а след това контейнерите или кутиите с лалета да бъдат поставени в трезора. Ако нямате такъв, можете отново да поставите контейнерите на долния рафт на хладилника. Затварящите кутии или чиниите с лалета от лалета са строго забранени.

Важно! Нормалната температура за растенията след засаждането е в рамките на +5 градуса.

Тя ще насърчи развитието на кореновата система на растенията. През януари ще има издънки. Когато височината им е не по-малка от 5 см, кутиите с крушки могат да бъдат прехвърлени в по-лека и топла стая (температура - до +18 градуса). След още 5 седмици цветята започват да цъфтят.

След края на засаждането на луковиците подложката трябва да бъде леко навлажнена

Технология парникови в оранжерията

Демонтажът на лалетата до 8 март в оранжерията се основава на обща технология, но с някои нюанси.

След събирането на крушките се препоръчва да се почистват - това ще увеличи доставянето на хранителни вещества в завода. Ако луковиците са избрани много, не е задължително да ги почиствате напълно - просто почиствайте само кореновите туберкули. За да се сведе до минимум възможността за инфекция, луковиците могат да бъдат третирани с разтвор на манган, просто изплакнете с вода при температура не по-висока от 40 градуса. Отделянето на целендин също е подходящо за дезинфекция.

Дестилация на лалета в оранжерия

Датата за засаждане на лалетата не е трудно да се изчисли. Нарежете цветята, от които се нуждаете в деня преди празника, т.е. на 7 март. Още 21 дни ще отидат, за да могат лалетата в оранжерията да растат и да цъфтят. Ще са необходими 16 седмици за охлаждане на крушките. Оказва се, че най-подходящото време за дестилация е 25-26 октомври.

Оптималната температура през първите 14 дни на съхранение на крушката е 9 градуса. Едновременно с това не е излишно да се започне подготовката за засаждане на растенията в оранжерията.

Към бележката! При парникови условия, цветята могат да се отглеждат върху подложка от дървени стърготини и речен пясък.

Тъй като тези цветя не обичат прекомерната влага, е необходимо предварително да се отцеди почвата. Важно е, че киселинността на субстрата е нормална. Не е излишно да дезинфекцирате предварително субстрата. За да направите това, трябва да се пара (температура на водата - 80 градуса) и да се третира с фунгицид.

Оптималната температура през първите 14 дни на съхранение на крушката е 9 градуса

В студено място луковиците се държат в продължение на 13 седмици. Желателно е помещението да е с по-малко слънчева светлина, но нивото на влажност трябва да бъде постоянно високо. Когато кълновете растат не по-малко от 5 см, можете да започнете да засадите лалетата за пасище до 8 март. Плътност на засаждане - до 300 бр. за 1 м2.

Температурата в оранжерията по това време трябва постепенно да се увеличава. Първо го поставете в рамките на 14 градуса и издържайте на 14 дни. След това можете леко да повишите температурата: през деня - в диапазона от 16-18 градуса, през нощта малко по-ниска, 14-15 градуса. След появата на пъпки, можете да зададете постоянна температура от 15 градуса и ден и нощ. Това ще даде на пъпките по-ярък и красив цвят. За да се ускори появата на цветя, можете да зададете температура от 20 градуса в оранжерията.

Ако налагането на лалета в мазето до 8 март е невъзможно, например в градски апартамент, можете да прибягвате до необичаен начин да отглеждате лалета в стъклен съд

Технология на принуждаването у дома

Ако налагането на лалета в мазето до 8 март е невъзможно, например в градски апартамент, можете да прибягвате до необичаен начин да отглеждате лалета в стъклен съд. Подходящ за този конус под формата на пясъчен часовник.

Долният контейнер е напълнен с хранителен разтвор, в горния - поставете един лук, така че кореновите тубури да са насочени надолу. Вместо такава крушка, всякакви стъклени изделия ще направят.

Хранителният разтвор за отглеждане може да бъде приготвен от калциев нитрат (1,5 kg), калциев хлорид (300 g) и вода (5 l). Към разтвора могат да се прибавят микрокомпоненти и 200 g калиев нитрат.

Приготвянето на крушки продължава 3 месеца с постепенно понижаване на температурата. През първия месец трябва да е около 23 градуса, следващия месец - 20, а третият - 16 градуса. Още 3 седмици продължава образуването на пъпките. Ако има опасност да не бъде навреме с отглеждането на лалетата до 8 март, луковиците могат да бъдат опаковани в хартия и държани в хладилника.

Дестилацията на лалета е много мощна дейност

С насилването на цветята по този начин е важно непрекъснато да наблюдавате дали луковиците не се намокрят в хранителния разтвор - само корените трябва да го докоснат.

Важни аспекти на привличането на лалетата

Дестилирането на лалетата е много трудна задача. Изключително важно е при отглеждането на цветя по този начин стриктно да се следва технологията за принуждаване на лалетата до 8 март, тъй като при всякакви нарушения може да има проблеми. Повечето градинари се сблъскват със следните проблеми:

 1. Цветята бяха деформирани, изглеждаха като хартия. Това се случва, защото температурата в оранжерията е твърде висока. Поради това е важно да регулирате температурата и редовно да проветрявате стаята.
 2. Ако крушките след трансплантацията в субстрата започнаха да гният, тогава температурата на почвата е твърде висока.
 3. Неоформените дръжки показват, че най-вероятно са били използвани твърде малки крушки.
 4. Лошо вкореняване на луковиците. Възникна поради недостатъчна влажност на почвата.
 5. Ако дръжките са слаби, трябва да регулирате температурния режим (през нощта температурата е по-висока от тази през деня) или в почвата няма достатъчно калций.
 6. Изпуснати пъпки и цветя. За да разрешите проблема, трябва да намалите температурата.
Ако луковиците след трансплантацията в субстрата започнаха да гният, тогава температурата на почвата е твърде висока

Тези цветя имаха време да растат до 8 март и резултатът от работата беше идеален, важно е да се съобразят с някои изисквания. Например, ако поставите луковиците за охлаждане в хладилник, не трябва да поставяте плодове до тях, които да отделят етилен. Също така, по време на съхранение, температурата не може да се повиши твърде рязко - в бъдеще това може да доведе до деформация на цъфтящи цветя.

Моля, обърнете внимание! Изключително важно е периодът на охлаждане да бъде оптимален, да не надвишава нормата.

Ако крушките след засаждането в подложката се охладят твърде дълго, дръжките са огънати. Намаляването на времето за охлаждане също не е най-добрият начин да повлияете на цветята - дръжките ще бъдат твърде къси.

Ако крушки след засаждане в субстрата, за да се охлади твърде дълго, произтича нерв

След появата на кълнове не трябва да позволяваме лъчите на слънцето да падат постоянно върху тях. В противен случай листата ще се развиват добре, но пъпките няма да се появят. Поставете цветя на слънце може да бъде само след формирането на пъпки. Но светлината може да предизвика силен цъфтеж и е възможно лалетата да цъфнат преди 8 март. Ето защо, с осветление за принуждаване на лалетата трябва да бъде по-внимателна.

След появата на кълнове, не трябва да им позволявате постоянно да падат върху лъчите на слънцето

Ако лалетата цъфтят преди време, ги пазете до 8 март по прост начин: нарязани, увийте в дебела хартия и поставете на долния рафт на хладилника.

Когато се принуждават в оранжерийна среда, не е необходимо специално да се прилагат торове, тъй като всички необходими вещества ще получават цветя от луковици и субстрати.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Занаятите за 8 март със собствените си ръцеЗанаятите за 8 март със собствените си ръце
Висулка хартия цветя със собствени ръцеВисулка хартия цветя със собствени ръце
Изберете красив букет на 8 март за красиви дамиИзберете красив букет на 8 март за красиви дами
Култивиране на лалетата върховете и тънкоститеКултивиране на лалетата върховете и тънкостите
Как да направите лале от хартияКак да направите лале от хартия
СЕЛОЗИРАНЕ И ГРИЖИСЕЛОЗИРАНЕ И ГРИЖИ
Култивиране на лалетатаКултивиране на лалетата
Как и кога да засаждат лалетата през есента, засаждащи луковици за зиматаКак и кога да засаждат лалетата през есента, засаждащи луковици за зимата
Описание и култивация на АгапантусОписание и култивация на Агапантус
Цвете на целувкатаЦвете на целувката
» » Унищожаване на лалетата за празника на 8 март