Кога и как да засаждаме лалетата през есента

Лалетата са червени

Засаждането на лукови растения през есенния период им осигурява своевременно и красиво цъфтеж през следващия сезон. Тази статия ще разгледа при засаждане на лалета през есента, така че те са добре установени, лесно прехвърлени зимуване в открита почва.

Като цяло лалетата от лалета могат да се засаждат в земята през есента и пролетта. Но през пролетните месеци лалетата се засаждат само от начинаещи, които не са запознати с правилата за засаждане на луковични култури. Но опитни цветя и градинари са абсолютно прави, когато препоръчват да се засадят лалета през есента.

Засаждането на лалета през есента в земята е отговорен бизнес. В крайна сметка, от спазването на правилата за засаждане, правилното количество зависи от качеството и качеството на пъпките, които са цъфнали през пролетния сезон. Неправилното време, неспазването на важни правила за засаждане в почвата на посадъчен материал често води до невъзстановими и нежелателни последици.

Букети от лалета

Най-оптималното време за засаждане на лалетата от лалета през есенното време

Ако изберете неправилно време за засаждане на цветя: крушки замръзват, гниене, понякога те се издигат, но късно, докато цъфтят зле. В резултат на това всички сили се губят.

Някои неопитни градинари и любители на цветя често се притесняват за въпроса: "Кога да засаждаме лалетата - през есента или още през пролетта?"

В тази връзка е за предпочитане да се засаждат лалетата през есента, а не през пролетния сезон? Целият проблем е, че лалетата, засадени през пролетта, цъфтят късно и имат грозни пъпки.

Сравнително бързото покълване на лалетата е свързано с така наречения "период на охлаждане". В края на краищата, това е в този момент в луковици, че веществата, които осигуряват добро развитие, растителна растеж. Дивите лалета се пролетят предимно през пролетта след топенето на снега и в резултат на това градинарите също се опитват да създадат подобни условия за отглежданите растителни видове.

Засаждане на луковици

Засаждане лалета може да бъде, дори и през декември, в присъствието на сняг, но в тази ситуация е необходимо да се покрие легло от смърч клонове, сухи листа, сняг, за да се избегне замръзване на цветове.

Но въпреки всичко, а понякога дори и опитни градинари грешат с инсталацията на идеалната времето кога да засадят луковици на лалета през есента. Закъсня с озеленяване - крушки не се коренят в студена (след поникване), го направи много рано - растенията вече покълват през есенния сезон, а когато първото студено време се замразява.

И дори и с ранно засаждане цветната градина лесно може да надрасне с билки, плевели, които през пролетта и лятото ще пречат на нормалното развитие на лалетата.

Най-оптималното време - когато температурата на почвата е от 8 до -10 градуса. По принцип тази температура е на 20 септември или началото на октомври. Тези периоди не са постоянни, всичко зависи от времето. Както беше отбелязано по-горе, засадени рано - Лалета цъфтят през пролетта не е общ замръзване. Направих кацане късно - растенията нямат време да се утвърди (30-45 дни), и следователно пролетта ще има лошо развитие на тези растения. И все пак: "Когато лалета, засадени през есента," Отговорът е прост: "За да бъдат ангажирани в засаждане на лалета е необходимо в момент, когато температурата на почвата до 10 градуса."

Лалета издънки

Дълбочината на слизане, която трябва да е равна на 3 диаметъра на размера на цветната крушка, не може да бъде изгубена. Разсадът трябва да се постави на разстояние 10 cm и 25 cm между редиците.

Засаждането на цветя трябва да се извършва внимателно, за да се избегне увреждане на кореновата система на растенията. След края на засаждането на луковиците, трябва да подредите леглата. Това се прави така, че водата да не застава на едно място и да се разпределя равномерно в целия обект.

Времето винаги е различно. Отговорът на въпроса кога да засадим лалетата през есента ще бъде разказан само от самата природа. Ако в бъдеще няма нужда от копаене, мястото, където цветята растат, е най-добре да се подчертае по някакъв начин, например - с пръчка. В противен случай при извършване на различни работи в градината е възможно да се повредят корените на растенията.

Изпълнение на определени правила за запазване на цветни крушки

Извадете крушки трябва да бъде, когато имат жълти листа и крушката на крушки ще се превърне светло кафяво. Определянето на зрелостта на луковиците може да бъде следният метод: краят на стъблото е увит в пръстен. Ако пръстенът се завърти лесно - крушката е узряла.Във времето да изкопаеш цветната крушка е много важно. Ако това се направи твърде рано - мащаб е слаба, не е зрял, и във връзка с това крушка ще бъде много трудно да се съхранява, е много лесно да се повреди, и то бързо се влияе от гъбични инфекции. Ранното копаене води до загуба на декоративни особености на цветята. че е невъзможно да се копае твърде късно, защото не може да намери крушка, става презрели, оставя разпръсна цветя, има опасност от увреждане лопата.

Кълнове на снимката

Лалетата могат да бъдат разкопани от края на юни до средата на юли. Луковиците трябва да се сортират поотделно по видове, да се отстраняват и да се изхвърлят повредени, болни.

Как да съхраняваме крушки от лалета до падането и до момента на засаждане? Съхранявайте крушките във вентилирано помещение, където дневната светлина не преминава и където няма течения. Основното условие е да се поддържа оптимална температура в помещението. Ако сградата е много студена, цветът може да не се появи дълго време. Също така, нарушението на режима може да доведе до появата на "слепи" пъпки. Ето защо, по време на съхранение, винаги е необходимо да се инспектират лалетата, премахване на болни, изгнили екземпляри. Само при правилна грижа ще има добър, здравословен посадъчен материал.

През юли температурата в стаята трябва да бъде 25 градуса, през август - около 20. Но през септември температурата трябва да бъде понижена до 17 ° C и помещението трябва да бъде вентилирано по-малко.

Цъфтежа на засадени лалета

Всеки опитен градинар има свои собствени тайни относно съхранението на лалетата преди есенното засаждане.

Важни изисквания за добро съхранение:

 • Изкопаването на крушки трябва внимателно да изключва механични повреди и гъбични инфекции;
 • луковиците трябва да се съхраняват в кутии (за предпочитане в дървени), можете да направите "прозорец" за термометъра;
 • Всички екземпляри трябва да се подреждат отделно, в противен случай те могат да умрат и да легнат;
 • Лукът трябва да бъде леко покрит с дървени стърготини, те абсорбират излишната влага;
 • в помещението повърхността, върху която ще бъдат разположени кутиите, трябва да е суха;
 • контрол на температурния режим (оптималното е 15 градуса).

Някои видове крушки от лалета (както и други луковици) могат да бъдат запазени до есента, като се съхраняват в студена стая, където температурата е 3-5 градуса.

Как да насаждаме лалетата в почвата правилно

Растенията за лалета трябва да бъдат направени на места, където има много светлина и гладка повърхност на почвата. Неправилно избран обект с голям брой ями може да причини гниене на корените на цветята, тъй като почвата в такива райони е много мокра.

В зоните, където слънчевата светлина не прониква, растенията цъфтят дълго време, пъпките са малки и грозни.

Мястото на почвата, предназначено за засаждане на цветя, трябва да бъде подготвено съгласно всички правила, трябва да бъде изкопано и оплодено. За тази култура е подходяща слабо кисела земя, така че ще бъде добре, ако почвата се оплоди с дървена пепел, компост, фосфатни торове.

Красива цъфтежа ще осигури добър засаждане материал: големи и здрави крушки.

Преди засаждането на растението в земята, посадъчният материал трябва да бъде поставен през нощта в хладилника. А сутрин луковиците трябва да бъдат третирани с разтвор на калиев перманганат и противогъбичен агент.

Важни правила за засаждане през есента:

 • Необходимо е да се определи мястото, изберете най-подходящото място, където е добро осветление;
 • растенията трябва да осигурят насипна, мека почва;
 • земята трябва да бъде изкопана и оплодена;
 • луковиците трябва да бъдат засадени на дълбочина 15 см;
 • разстоянието между растенията трябва да бъде 10 см;
 • по-големите крушки трябва да бъдат оставени в центъра;
 • Преди засаждането растенията трябва да бъдат сортирани;
 • През зимата растенията трябва да бъдат защитени от гризачи.

Преди началото на студеното време е необходимо да имате време да покриете лалетата със слама, листата на дърветата ... Тези мерки предотвратяват замръзването на цветя и увеличават добива през следващия сезон.

Цветя на лалетата

От кога да засадят лалетата през есента, следващият сезон зависи от тяхното развитие, растеж, цъфтеж и красотата на пъпките. Ако се придържате към всички правила за засаждане на крушки, лалетата определено ще бъдат възнаградени с отлични цъфтеж.

Есента е страхотно време за засаждане на цветя, които ще зарадват цялото семейство и околните хора със своето съцветие и мирис в следващите сезони.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви цветя са засадени през есента в странатаКакви цветя са засадени през есента в страната
Есенна работа в цветна градинаЕсенна работа в цветна градина
Кои дървета трябва да бъдат засадени през есента?Кои дървета трябва да бъдат засадени през есента?
Култивиране на лалетатаКултивиране на лалетата
Как и кога да засаждаме трайни цветя и храсти под зиматаКак и кога да засаждаме трайни цветя и храсти под зимата
Засаждане на рододендрониЗасаждане на рододендрони
Отглеждане на ягодиОтглеждане на ягоди
Как и кога да засаждат лалетата през есента, засаждащи луковици за зиматаКак и кога да засаждат лалетата през есента, засаждащи луковици за зимата
Цветни цветя в градинатаЦветни цветя в градината
Ириси засаждане през пролеттаИриси засаждане през пролетта
» » Кога и как да засаждаме лалетата през есента