Мащерка полезните свойства на мащеркаПолезни свойства на мащеркатаЗа първи път мащерка (или както се нарича и мащерка) се споменава в далечното трето хилядолетие преди Христа. д. Ето защо можем уверено да кажем това полезни свойства на мащерката известен на човечеството от много дълго време. Исторически е известно, че древните египтяни са използвали това растение като един от компонентите в сложния процес на балсамиране. В същия период древните шумерели също използват полезните свойства на мащерката - те я използват като антисептик.

Полезни свойства на мащерката

Общоприетото латинско наименование на това растение идва от гръцката дума "thymiama", която в превод означава "тамян" (т.е. сладък тамян). Гръцката богиня Афродита била осветена от гърците, след като запалила богинята й в храмовете си. В допълнение, отдавна се смята, че мащерка, която дава на бойците кураж, съответно преди битката, римските войници се къпеха с бультите на това растение. За същата цел шотландските владетели изпиха чай, вливан в дива мащерка. Тази билка е в голямо търсене и на настоящия етап от времето - количеството полезни свойства на мащерката, познати на човека, се е увеличило едва през годините на използването му в народната медицина. В допълнение към факта, че тази билка е намерила успешна употреба като лечебно растение, тя се използва и в хранителната промишленост като подправка, дължаща се на силен и приятен аромат.

Описание на инсталацията

Мащерка принадлежи към рода на растенията от семейството лабиална или ясна. Също така е известно под други имена: Cheborok, мащерка (или мащерка), мащерка пълзящи, тъкани, Bogorodskaya трева. Това е многогодишно растение и се характеризира с разклонен дървен ствол, достигащ височина до 25 сантиметра. Полезни свойства на мащерка са най-вече притежание, в края на краищата, от листата си - те са малки, за разлика от това растение, те имат вътрешно извити ръбове. Това растение цъфти през юни-август. Цветята му са малки, двуслойни, розови или бели, освен това в края на клоните се събират в красиви сферични съцветия.
Мащерката расте на каменисти и пясъчни почви, на сеч, на сухи ливади и в блата. Това е декоративно растение и добър мед. Това растение е широко и успешно използвано понастоящем в декоративното градинарство, например в процеса на инсталиране на скални градини. Характеризира се с по-дълъг "килим" цъфтеж, много приятен аромат и способността бързо да запълни празното пространство на земята.
В допълнение към голям брой полезни свойства, мащерката все още е трева, която има ароматна, много приятна пикантна и топла миризма. В тази връзка, листата на мащерка (мащерка) се използват днес в хранително-вкусовата промишленост като подправка за ароматизиране на сирена, колбаси, оцет готвене, сосове и всички видове сладкарски изделия, в процеса на осоляване и мариноване, както и като подправка за разнообразни салати, риба и месни ястия , В допълнение към вкус, храна в този случай, полезните свойства на мащерката е обогатена до известна степен. Пресни / сушени листа и млади издънки на абсолютно всички съвременни видове мащерка се използват, като манджара. Освен това, във френската кухня мащерката е една от най-важните ароматни билки.
Във Франция това растение е задължително включено както в "Грас на Прованс", така и в "Букет гарнитура" - това се дължи на полезните свойства на аромата на мащерка и его. Но в Гърция, Турция и Испания нефтът му се използва за мариниране на маслини, мащерката е един от компонентите на йорданското подправка, наречена "захар". Също така, тази билка е част от световно известната египетска билкова смес, наречена "dukka", използвана днес в много страни по света.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Маслени свойства на мащерка и противопоказанияМаслени свойства на мащерка и противопоказания
Полезен чай направо от градинатаПолезен чай направо от градината
Култивирането на Stevia и неговите полезни свойстваКултивирането на Stevia и неговите полезни свойства
Мащерка е често използванаМащерка е често използвана
Дачи чай - вкусна, сърдечна и полезна!Дачи чай - вкусна, сърдечна и полезна!
Ечемик полезни свойстваЕчемик полезни свойства
Серия от полезни свойстваСерия от полезни свойства
Кориандър полезни свойства и приложенияКориандър полезни свойства и приложения
Kandyk мед полезни свойстваKandyk мед полезни свойства
Мащерка мащерка отглежданеМащерка мащерка отглеждане
» » Мащерка полезните свойства на мащерка