Защо се нуждая от фитнес мат?

Зелър мат

Кандидатствайте за фитнес или йога, помислете за закупуване на фитнес мат или пяна. Този атрибут е специален легло за класове и е предназначен за удобно живеене на пода.

Трябва ли да си купя подложка?

Тъй като пяната поглъща пот, това нещо е чисто индивидуално. Дори ако в залата има общи килими, за предпочитане е да купите свой собствен, в противен случай рискувате да лежите надолу, където другият напредва с краката ви, а вие наистина не знаете нищо за тяхното състояние.

Какво определя цената на килимите

По правило, колкото по-скъпа е фитнес мат, толкова по-естествени материали са били използвани за това. Също така евтините пени може да нямат сертификат за качество, който да гарантира, че токсичните вещества не се добавят към материала по време на производството.

Характеристики на рогозките за йога и фитнес

 • Дължина. За удобно упражнение, вземете рогозки с 10-20 cm по-дълги от височината си. Ако упражненията включват разтягане на ръцете ви, първо измерете дължината от върховете на пръстите на краката си, стоящи на пръсти, до пръстите си, опънати.
 • Дебелина. Килимът не трябва да е прекалено мек. Това е необходимо, така че "кости" места не удари, докосване на пода. Колкото по-тънка е пяната, толкова по-добре.
 • Мекота. Някои упражнения (например за поза) са строго забранени за извършване на меки подложки.
 • Материал.

Килим с шарка

Какво е направено от пяна

Основните материали в производството на фитнес рогозки са

 • Синтетичен, PVC. Тези килими са много хлъзгави, така че те не са подходящи за практикуване на йога. Пенки от този материал получават, ако не са сигурни за продължителността на курса, защото нямат нищо против да го изхвърлят след няколко тренировъчни сесии. От професионалистите: евтини, 300-1100 рубли. Против: често няма сертификат за качество, може да е вредно за някои видове кожа.
 • Термопластичен еластомер. Леки, по-леки, по-добре абсорбират потта, не се плъзнете. Цена по-скъпо от PVC пяна, но те продължават по-дълго и са по-удобни за използване.
 • Естествени влакна: каучук с добавка на юта или каучук. Най-предпочитани за дълги класове, но по-тежки и по-скъпи от други аналози.
 • Синтетика + топлоизолационен филм. От тези материали се правят туристически рогозки. Не позволявайте на студа от повърхността да стигне до лицето. Подходящ е за класове в добре вентилирани помещения, както и за дома.

Класификация според твърдостта

 • Ab Mats - твърда, гъста пяна. Евтина, подходяща за помпена преса и акробатични упражнения.
 • Тренировъчни матове - по-меки от първата категория, по-добре омекотени, евтини. Рядко се използва при извършване на упражнения за гърба и позата. Подходящ за дома.
 • Mind Body - най-скъпите килими, се считат за професионални. Предназначени са за йога и фитнес, тъй като имат добра амортизация.

Синя мат за фитнес

Какво да търсите не си заслужава

Пристигайки в спортен магазин (където се продават подложки за фитнес и йога), първо погледнете състава на килима и неговата твърдост. Не обръщайте внимание на цвета и "хладните" думи в заглавието (като "про"). Като аксесоар към килима могат да се прикрепят специални гумени ленти за лесно носене, но тяхната наличност е по избор. Ако няма такива, можете напълно да свържете пяната с низ.

Прочетете също нашата статия Изберете ортопедична масажна мат за краката си.

Фитнес и момичето

Ако ще продължите да практикувате дълго време, не смазвайте килима. Цената е важна, но не забравяйте, че нещастникът плаща два пъти.

Избор на килим на практика

Представете си, че сте стигнали до спортен магазин, например Sportmaster, зад подложката за фитнес.

 1. Изберете за себе си килимите на материала, от който се нуждаете. Отново, тя е за предпочитане да органични, цената за него трябва да варира около 3000-5500 рубли.
 2. Разберете коя от избраните бутилки ви приляга по дължина.
 3. Обадете се на консултанта и помолете да изпробвате килимите. По добър начин, трябва да ги натиснете или да направите преобръщане. Ако усетите повърхността на всеки прешлен, килимът не ви е подходящ: или е прекалено твърд, или твърде тънък.
 4. Вторият етап от теста е да проверите килима за плъзгане. Обърнете се от едната страна към другата, вдигнете тялото - килимът не трябва да се движи на място.
 5. След "тестване" прегледайте подложките на останалите за наличието на сертификат за качество. Купуването на рогозки без сертификат е опасно за здравето. По-добре е да отидете в друг магазин или да купите по-малко удобна пяна, но със сертификат.
 6. Ако в крайна сметка сте установили, че има повече от една мат, подходяща за вас, но няколко, изберете най-евтиния. Вероятно в случай на високи цени ще плащате за марката, а не за качество.

Килим за йога

Оферти на различни марки

 • Rug Torneo: цената на 300 рубли, 0,4 кг, гаранция 3 месеца. Подходящ за кардио и фитнес. Изработена от полиетиленова пяна. Добър пример за временна фитнес мат: евтин, достатъчно за няколко тренировки, за да се определи дали ще продължите да тренирате.
 • Пяната Demix е на една и съща цена, изработена от полиетилен. Има по-малко тегло: 0,2 кг.
 • Nike Just Do Това е добър пример за "марков" продукт. Цената на килима е 5000 рубли, каишката е включена за трансфера ("аксесоар"). В същото време материалите, от които се прави килим, са полимери, т.е. същите синтетични. Единственият плюс, ако сравнявате този модел с други пяни, е дебелината само 3 мм.
 • SKLZ килимът струва 4000 рубли. Компанията се приближи към въпроса за обучението по оригинален начин: върху пяната се наричат ​​диаграми от 24 упражнения за различни мускулни групи. Килимът е изработен от поливинилхлорид, страната производителка е САЩ. От минусите: дебелина (0.6 cm) и тегло (1.3 kg). Плюс: гаранционния период (година).
 • Penne за йога Kettler струва 5500 r. За разлика от други килими, Kettler е направен от смес от синтетични и естествени влакна: памук, полиестер, полиуретан и термопластичен еластомер. Пенка се произвежда в Китай, има гаранционен срок от 2 години.
 • Специалната подложка за Йога Торнео има по-широка широчина от обикновената пяна. Тя струва хиляда рубли, е изработена от пластмаса. Потребителят Гулнара казва, че вече шест месеца работи върху пяна. За нея огромен плюс е не само качеството на стоката, но и специална чанта, която влиза в комплекта. Но момичето с псевдонима Катрин отбеляза, че за пилатес ще трябва да се махат 2 килими, защото е твърде тънка за тренировка.

Сгънат килим

Грижа за пяна

Преди първата тренировкаАко сте купили килим, трябва да се дезинфекцират, в зависимост от материала, за да се отървете от фабричната грес. Синтетичните подложки трябва да се измият обилно с топла вода, можете да добавите малко сапун за пране. Матките от органични влакна трябва да бъдат просто избърсвани с влажна кърпа, ако е необходимо с алкохол. Ако се притеснявате за остра миризма (това се случва с гумени пени), изкарайте килима за няколко дни на балкона или свеж въздух, за да остави миризмата да избледнее. Не забравяйте, че такива процедури трябва да се извършват 1-2 дни преди тренировка. В противен случай подложката може да не изсъхне.

Също така препоръчваме нашата статия Преглед на симулатори за пресата и корема.

Розов килим

Измиване на килима

Трябва ли да изпея пяната? Абсолютно. Ако сте закупили подложка, изработена от PVC, тя може да се мие в лек режим на пране в колата. Прахта при измиване на пяна не могат да се използват. Най-добрият вариант: внимателно избършете подложката ръчно с кърпа.

Класове на килима

Измиването е разделено на планирани и непланирани. Планираното измиване трябва да се извършва веднъж на всеки 1-2 месеца или на всеки две седмици с редовни товари. Непланирано измиване се получава, ако матката изведнъж се замърси или мирише неприятно. В този случай не е необходимо пяната да се измива напълно, достатъчно е да се измие замърсената част.

съхранение

За да не попадне пяната, съхранявайте я на сухо топло място. Не оставяйте влага върху матката. Ако тя изведнъж падне върху него, спешно изсушете пяната.

Зелена мат

сушене

След измиване килимът трябва да бъде окачен на напречната греда в банята. Не забравяйте, че пяната е изсушена до два дни. Завъртете матката на всеки 6 часа, за да не се появяват гънки върху нея.

Процедурата за измиване поврежда килима?

Да. Поради честото миене фитнес матката се износва бързо, затова се опитвайте да правите само рутинно измиване и да го правите възможно най-рядко. В противен случай използването на пяна е значително ограничено.

Класове на подложката за фитнес

Вторият живот за пяна

Ако вашият график е много интензивен или просто не сте спазили условията за съхранение на пяната, ще трябва да го възстановите. Най-вероятно най-неприятният проблем ще бъде миризмата. С излишната влага и навлажняване на килима започва да мирише, да го наречете меко, неприятно. За да се върнете бившата свежест, ще помогнете за различни антисептични средства, сапун за пране и прах за пране. Килимът трябва да бъде просто напоен във вода, където всяко от тези средства се разтваря. Избягвайте вкусове. В тази ситуация трябва да изчистите пяната и да не замествате миризмата с друга. Използването на хлор-съдържащи и избелващи агенти е забранено.

Йога на килима

Ако горната процедура не ти помогне, трябва да отидете в крайна мярка: поставяне на килим в мрежата за ритуално измиване, измийте го в машината, както обикновено. Ако не сте спасени и тази мярка, килимът е малко вероятно да помогне на нищо.

гимнастика

Моля, обърнете внимание, че тези методи работят върху скъпи пени, чийто срок на експлоатация е до пет години. Ако сте купили килим за 300 рубли, ще бъде по-евтино да купите нов висококачествен аналог, отколкото да се върнете, като "съживите" стария.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Преглед на симулатори за пресата и коремаПреглед на симулатори за пресата и корема
Изберете ортопедична масажна мат за краката сиИзберете ортопедична масажна мат за краката си
Как да изберем бебешки килим за обхождане?Как да изберем бебешки килим за обхождане?
Преглед на подови покрития за спортни и фитнес залиПреглед на подови покрития за спортни и фитнес зали
Как да изберем самонабиващ се туристически матКак да изберем самонабиващ се туристически мат
Информация за разглеждане на домашния велоергометърИнформация за разглеждане на домашния велоергометър
Как да изберем добър битов линолеумКак да изберем добър битов линолеум
Ефективно оборудване за упражнения за домаЕфективно оборудване за упражнения за дома
Как да не се губят в кабелите, които правят спортове?Как да не се губят в кабелите, които правят спортове?
Лепило за пяна пластмасаЛепило за пяна пластмаса
» » Защо се нуждая от фитнес мат?