Заваряване на линолеум, който метод е за предпочитане

Заваряване на линолеум

Заваряването на линолеума се извършва за постигане на плътност на фуги на подово покритие. В момента има два основни метода за заваряване на линолеум: студено и горещо заваряване.

Горещото линолеум заваряване най-често се използва за свързване на търговски линолеум, докато студът е многофункционален, той се използва за всички видове подови настилки, сред които търговските настилки. В случая, когато се изисква формован, сложен шев, се използва метод за студено заваряване.

Заваряването на фугите на покритието се извършва след като покритието е здраво закрепено към повърхността на пода (основата). Трябва да се отбележи, че работата по заваряване на материала трябва да се извърши не по-малко от изтичането на деня от момента на залепването.

Горещо заваряване на линолеум

Горещото заваряване на линолеума е отлична възможност за съединяване на фуги от този материал. Методът включва използването на пълнители от пластифицирана PVC. Баровете могат да бъдат триъгълни и кръгли. На кръстопътя на платното се изрязва жлеб, идентичен по форма с пръта (V-образна).

Горещо заваряване на линолеум

За свързването се използва специална заваръчна горелка (сешоар). Принцип на работа на горелката: от компресора се подава сгъстен въздух, преминава през нагревателните елементи и след това се оставя в загрято състояние (300-400 ° C).

По време на заваряването на линолеума върхът на сешоара за коса заедно с пръта се води по жлеба, повърхностите на заварения материал и пръта се търкалят с помощта на ролка за натиск. В резултат на тази процедура възниква достатъчно силна връзка.

Етапи на съединяване чрез метод на горещо заваряване:

  1. Вземете самолет или длето, след което изрежете жлеба по дължината на шева под кабела. Кабелът е направен за всеки тип материал поотделно.
  2. Режещият канал се почиства от прахосмукачка.
  3. След това кабелът (полимерната лента) трябва да се напълни в заваръчната горелка на сешоара и след това - включете. В жлеба кабелът се притиска за една секунда към върха на пистолета (сешоар). Така той влиза в сливането на въжето в шева. Подобна процедура се извършва с цялата става.
  4. Изпъкналият излишък на въжето се нарязва с дъгообразен нож или с плоска длето.

Студено заваряване на линолеумТози вариант на заваряване на подовата настилка (студено заваряване) не изисква използването на сешоар, тъй като включва използването на лепило. Основното предимство на метода е, че то може да се приложи и от неопитен човек. благодаря такава концепция като студено заваряване, има възможност за залепване не само на ставите, но и за ремонта на повреди на линолеума.

Студено заваряване на линолеум

Лепилото за студено заваряване може да се използва в два типа: А и С. Първото лепило се използва за свързване на линолеум, наскоро положено. Това лепило не е прекалено плътно. По отношение на С, той се използва за заваряване на линолеум, отдавна поставен. Нейната последователност е дебела.

В ставите на линолеум, отдавна поставени, може да се различава по-голямо разстояние (2 и повече мм.). Поради това за стари покрития е за предпочитане да се използва лепило C, което запълва празнината, като здраво закрепва лентите. Що се отнася до лепилото А, да речем, че топира ръбовете на нанесения материал, наскоро, като ги заварява.

Приложение на лепило А:

  1. Първо, е необходимо да се почисти връзката на влага и прах. След това залепете лепилото по дължината на фугата. Залепването на лепливата лента е необходимо за безопасността на съседните части на площадката, която ще бъде заварена. Адхезивната лента се срязва на кръстопът с нож или специален нож.
  2. Следващата стъпка е лепилото. За това носете ръкавици. Лепилото, ако се прави правилно, трябва да изглежда като игла, когато се източва от водача. Може да е необходим памучен тампон, за да се гарантира, че излишното лепило не замърсява подовата настилка. Тампонът трябва да се държи внимателно над водача. Височината на приложения адхезивен слой е идеално 4 милиметра.
  3. Можете да отстраните адхезивната лента десет минути след нанасянето на лепилото. След половин час можете да се разхождате около свързаното място.

В случай на запушване на повърхността с лепило, трябва да изчакате пълно сушене, след това да я изстържете от повърхността на линолеума.

Студено заваряване с лепило C

По принцип приложението на С е подобно на предишната процедура. Има обаче някои разлики в работата: лепилото С е дебело, така че използването на самозалепваща лента не е абсолютно необходимо, тъй като лепилото не се разпространява.

При работа с лепило е необходимо да се спазват общите препоръки: отворете прозорците широко, носете защитни ръкавици.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво е студено заваряване на метал и как се прилага?Какво е студено заваряване на метал и как се прилага?
Студено заваряване на отоплителни батерии от различни метали, както и повече за този методСтудено заваряване на отоплителни батерии от различни метали, както и повече за този метод
Изберете търговски линолеум tarkettИзберете търговски линолеум tarkett
Избираме лепило за линолеум tarkettИзбираме лепило за линолеум tarkett
Каква е широчината на линолеумаКаква е широчината на линолеума
Инвертор за заваряванеИнвертор за заваряване
Ръчно дъгова заварка на тръбиРъчно дъгова заварка на тръби
Апарат за заваряване на полиетиленови тръбиАпарат за заваряване на полиетиленови тръби
Линолеум върху дървения подЛинолеум върху дървения под
Студено заваряване на линолеум с лепилоСтудено заваряване на линолеум с лепило
» » Заваряване на линолеум, който метод е за предпочитане