Отглеждане на краставици на открито

Чудесна хрупкава краставица

Чудесна хрупкава краставица, само разкъсана от леглото, успява да утоли жаждата ви в горещ летен ден и да я нахрани. Голяма част от абсолютно чиста природна вода, около 97, а съдържанието в различните витамини, минерали и фибри, заедно с отличен вкус, правят краставици един от най-популярните зеленчуци в модерна кухня.
Краставицата е представител на семейството на тиква, това е една от онези зеленчуци, които се използват за храна в нездравословна форма. Предполага се, че името на зеленчука идва от думата, на гръцки това означава, че е незряло. От началото на 15-ти век, когато краставицата се появи в Русия, тя започна да се използва не само в прясна форма, но и в солени, кисели и консервирани.

Представител на семейството на тиква

Полезност на краставиците

Краставиците са нискокалорични продукти, яденето, дори в големи количества, не добавя допълнителни килограми. Те могат да се използват като самостоятелна чиния и в комбинация с различни други продукти. В допълнение към хранителните качества, краставиците имат редица свойства, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. Те имат холеретичен, диуретичен и слабително действие. Наличието на калий и йод има благоприятен ефект върху щитовидната жлеза и сърдечно-съдовата система. Витамините от група В имат положителен ефект върху нервната система. Влакното почиства червата от шлаката, помага за отстраняване на холестерола и други токсични вещества от тялото. Козметиците използват сок от краставици за подмладяване, избелване и тонизиране на кожата.

Полезна краставица

Биологични характеристики на краставиците

Краставиците, които са заслужено обичани в кухнята, са придобили своята популярност сред производителите на зеленчуци, които се занимават с отглеждането на зеленчуци на своите домашни парцели. За да култивирате краставици на открито, донесете отлична реколта, трябва да спазвате няколко основни правила, основаващи се на предпочитанията на тази зеленчукова култура.
Мястото за градината, на което ще бъдат засадени краставиците, трябва да бъде подготвено още през есента.
На този сайт, не преди култивирани сродни култури - краставици, тиквички или тиквички. Използвайте такава земя за краставици може да бъде не по-рано от 3 години. Благоприятни предшественици са зелето, кореноплодите, грахът или доматите.

Специални условия за краставиците

Тайните на отглеждането на краставици в откритата земя разчитат на биологичните характеристики на тази зеленчукова култура. Подобно на всички растения от семейството на тиква, краставиците са много чувствителни към температурата на въздуха. Оптималната температура, при която расте добре и се развива, трябва да бъде в рамките на 22-27 градуса през деня и най-малко 18 градуса през нощта. При рязък спад на температурата до 10 градуса, растението може да спре растежа си и при продължителна експозиция студеният удар се разболява и умира. Следователно, когато избирате времето за засаждане, трябва да сте сигурни, че когато се появят кълнове, опасността от повтарящи се студове няма да бъде възможна.
Краставицата не се харесва на вятъра. Най-доброто място за градината е защитена от вятъра зона, добре осветена от слънчева светлина.

Подготовка на леглата

За да се създадат най-добрите условия и да се получи богата реколта, грижите и отглеждането на краставици на открито трябва да започнат през есента. Преди дъждовните дни и слани, мястото на бъдещата градина се опложда с органични и напълно изкопани. Можете да добавите за всеки квадратен метър от обекта чаша доломитово брашно или пепел и супена лъжица суперфосфат.

Подготовка на площадка за разтоварване

Краставици като лека и плодородна почва, с добра въздушна и водна пропускливост, така че ако земята е тежка, а след това да я разхлабите, можете да добавите пясък, торф или дървени стърготини.
През пролетта, за да дезинфекцирате земята, мястото за засаждане на краставици се разсипва със силен и горещ разтвор на калиев перманганат. За да се увеличи почвеното плодородие, се въвежда тор или пилешки изпражнения. Направете го локално, директно в дупката или изкопа, пръскайки върху малък слой земя и отгоре, за да засадите семена. Органични в процеса на разграждане ще произвеждат топлина, която насърчава по-доброто развитие на разсад, а в бъдеще ще служи като добро торене през целия период на растеж и образуване на плодове.

Изграждане на легло за засаждане

Начинът за организиране на леглата при отглеждане на краставици на открито може да бъде различен: дълъг гребен за легло, изкопаван тунелен канал, високо легло или дупка. Най-добрият начин за отглеждане на краставици е високата топла кръпка, която е построена през пролетта, добавяйки слой паднали листа, торф, слама, клони, хартия. Всичко това се смесва добре и образува легло с широчина, не по-голяма от един метър, за удобство при обработката. На върха се излива слой, не по-малък от 12 см, от почвена смес, състояща се от трева, хумус и торф.

Създаване на високо легло

Почвата се дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат и се насища добре с минерални торове. Такава градина е по-добре загрята от пролетното слънце, което ще гарантира по-бързо покълване на семената и добро усещане за кореновата система, която предпочита топлината.

Легла за мързеливи

Добра алтернатива на годишното изграждане на легла е създаването на контейнери за насипни товари. Такива легла се правят веднъж и след това за дълго време те служат като надеждно устройство за ежегодно засаждане на зеленчуци. Ето защо те се наричат ​​- легла за мързеливи хора.

На парцела, на мястото на бъдещата мързелива градина, се създава подобие на кутия със стени, изработени от трупи, дъски, тухли, пластмаса или друг подходящ материал. Глината в средата е изпълнена с един слой от органични, може да бъде разнообразие от растителни остатъци: слама, паднали листа или трева. Следващият слой е компост или оборски тор. Такива слоеве могат да се редуват, горният слой е поставен котловина. Ако желаете, можете да използвате минерални торове, но дори и без тях почвата, образувана в кутията, има богата структура.
Готов за засаждане на градина за мързеливи хора на снимката:

Готови легла за мързеливи хора

Леглото трябва да е с височина 15-25 см, ширина от 60 до 100 см, дължината може да бъде произволна, в зависимост от нуждите и възможностите. Разстоянието между леглата трябва да бъде не по-малко от 60 см, за добро движение на въздуха и достатъчно осветяване на зеленчуковите култури. Разликата между леглата може да бъде изпълнена по Ваша преценка: трева, пясък или декоративен път.
Градината, оборудвана с легла за мързеливи хора на снимката:

Градината е оборудвана с легла за мързеливи хора

Такива легла за мързеливи градинари имат редица предимства:

  • добро затопляне на почвата в леглото, така че приземяването може да се направи много по-рано;
  • не се изисква копаене на земята;
  • минимален брой плевели;
  • няма застой на вода в земята;
  • кацане не се нуждаят от хълм;
  • можете да създадете легло навсякъде;
  • дава на градината чист и добре поддържан външен вид;
  • повишена продуктивност на зеленчуците;
  • удобството на работата, извършена върху леглата, на всички етапи от отглеждането на зеленчуци.

Основният недостатък са материалните разходи, които са неизбежни при изграждането на високи легла. Но те ще бъдат повече от компенсирани от предимствата, получени от изграждането на такива контейнери. В продължение на много години можете да забравите за нуждата от продължителна работа, само понякога леглата може да се нуждаят от малки ремонти.

Подготовка на семенаИзборът на семена е важен етап за получаване на добра реколта. По-добре е да се вземат семена от повече от една година на съхранение, те дават повишена кълняемост и добив.

Семена краставици преди засаждане

Краставиците се класифицират по размер: средно до 15 см и корнишони. И за употреба: прясна консумация и консервация. По-добре е да се отглеждат краставици от различни сортове в една зеленчукова градина, поради прекомерното опрашване на лозата, ще се формират повече женски дръжки, даващи плодове.
При семена се извършва предварителна сеитба. Накисването дава по-бързо покълване на семената, а втвърдяването увеличава студената устойчивост на лозата.

Семена за сеитба и грижи за разсад

Почвата за засяване трябва да се затопли до 15 градуса, тази температура е достатъчна за добро покълване на семена. На леглата направете специални канали и внимателно ги разлейте с вода. Разстоянието между редиците трябва да бъде около 50 см. Потопете семената в земята, наблюдавайте разстоянието между тях до 15 см.
След появата на първия същински листа засаждане трябва да бъде разреден чрез премахване на по-слабите растения, оставяйки разстояние между храстите на най-малко 30 см. За да се избегне увреждане на кореновата система, останали микроби трябва да изтриете ненужните усукването им от земята или окастряне.

Младите разсад

Ако времето не е достатъчно топло, особено през нощта, тогава е възможно да се отглеждат краставици в оранжерия, която се прави с малко покриване на леторастите с филм.

Методи за отглеждане на краставици

На открито земята краставици се отглеждат по два начина: вертикално и хоризонтално.
Краставици, които растат на земята, когато се отглеждат хоризонтално, не изискват образуване и въртене. С нарастването на миглите, те са внимателно направлявани и разпределени по повърхността на леглото, като се опитват да не се обърнат и да се повредят. Лоза не харесва да променя местоположението си, да се върне в началната позиция, прекарва много усилия, забавя развитието на цялото растение.

Хоризонтално отглеждане на краставици

Това подреждане на лозата консумира максималното количество, което е необходимо за нея, слънчева светлина. Но има сложни грижи: неудобството от разхлабване на почвата и плевене, нараства рискът от развитие на болести, тъй като лозата се свързва с почвата и е слабо проветрена.
Вертикалното подреждане на лозата от краставици предполага култивирането на краставици на открито на алеята или подпората. За тази цел на леглото се монтират специални пръчки, към които е прикрепена мрежата, жилата или синтетичните влакна.

Гоблени за отглеждане на краставици

За да насочва растежа на младите растения леко вързани към долните части на пергола, а след това самата лоза ще проправи пътя си нагоре, прилепнала към антените си.

Грижа за краставица

Образуването на храста изисква обикновени разновидности на краставици, формирането на женски дръжки те се появяват на страничните издънки. Поради тази причина, при прекомерната храст се прави щипка над 6 листа, което води до интензивно образуване на странични издънки, върху които ще се получи по-голямата част от реколтата.
В хибридни сортове, формирането на женски цветя се извършва на основния ствол. Поради това е необходимо да се ограничи растежа на страничните издънки, така че те да не приемат хранителни вещества от растението. След първия или втория лист страничните издънки на хибридите се изтръгват, стимулирайки растежа на основния ствол.

Притискане на стъблото

Грижата и отглеждането на краставици на открито изисква внимателно и внимателно отношение на всички етапи на развитие. Краставиците искат да бъдат на влажна почва, така че трябва да се уверите, че глината никога не изсъхва. В период на активен растеж, липсата на влага може да доведе до забавяне на процеса на развитие, а в периода на оформяне на плодовете прави краставиците горчиви. За вода е необходимо топлата вода, под корена, водата да не попадне в листата. Мулчиране с листа или нарязана трева добре защитава почвата от изсушаване, разхлабване и отстраняване на плевелите не е необходимо.

Богата реколта

Краставиците изискват редовно хранене, особено органични торове: оборски тор или отпадъци. В периода на плододаване трябва да се редуват органични и минерални торове, включително азотни и калиеви вещества. Храненето трябва да се извършва редовно, на всеки 10-15 дни, непосредствено под корена, като се гарантира, че разтворът не попада върху листата. Краставиците реагират добре на пръскането на листа с разтвор на урея, тази процедура трябва да се направи вечер, за да се избегнат изгаряния.

Поражението на болестите

Здравословна краставица

Краставиците са лесно възприемчиви към болести, така че трябва редовно да гледате през краставици легла за евентуално увреждане на болести. Най-често срещаните заболявания са корен, бяло или сиво гниене, бактериоза, аскочит. Когато се появят първите признаци, засегнатите райони се унищожават и цялото растение се третира с разтвор на меден сулфат.
Основната причина за възникването на гъбични заболявания е неправилното третиране на земята и семената преди сеитбата, така че превантивните заболявания трябва да се разглеждат на подготвителния етап.
Видеото показва подробно как да отглеждаме богата и здравословна реколта краставици:

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рецепти за реколта за зимата на хрупкава кисели краставицаРецепти за реколта за зимата на хрупкава кисели краставица
Популярни рецепти от леко осолена краставица в тенджераПопулярни рецепти от леко осолена краставица в тенджера
Най-добрите рецепти за отлежаване на краставици за зиматаНай-добрите рецепти за отлежаване на краставици за зимата
Какво да направите, ако листата станат жълти в краставицитеКакво да направите, ако листата станат жълти в краставиците
Зърнени храни за зайциЗърнени храни за зайци
Отглеждане на зеленчуци на откритоОтглеждане на зеленчуци на открито
Методи и методи за отглеждане на краставициМетоди и методи за отглеждане на краставици
Momordica или заешко краставици отглеждане, семенаMomordica или заешко краставици отглеждане, семена
Бързо нарязани краставици без оцет за зимата - фото рецептаБързо нарязани краставици без оцет за зимата - фото рецепта
Зеленчукопроизводство на откритоЗеленчукопроизводство на открито
» » Отглеждане на краставици на открито