Употреба на дива мента и полезни свойстваПолезни свойства на дивата мента и приложениеДива мента расте на цялата територия на Русия. Това растение е известно също като дънната платка, полския мента или ливадната поляна. Можете да намерите дива мента на влажни ливади, в гори и леки гори, в близост до язовири и речни наводнения. Този тип семейство е ясен, много близък роднина на мента. Маслото от ментово етерично масло. Етеричното масло от мента съдържа ментол, както и цитрал, карвон, германиол и други компоненти. Ароматът на "мента" на дънната платка е само малко по-нисък от яркостта до аромата на мента.
Листата и стъблата, както и други сортове мента, са намерили приложение при готвене. Те се използват и в козметологията и медицината. От древни времена хората правят билков чай ​​от това растение. Лечебната напитка има не само интересен освежаващ вкус, но и жизненост. Това растение се използва като подправка за осоляване на зеле и консервиране на краставици. Често се добавя към всички видове сосове, за да придаде изключителен вкус. Например, сосът "песто", в един от вариантите му, се състои изцяло от мента и ситно нарязан чесън, смлени в хомогенна маса. От пресни листа можете да направите ароматна напитка, листата се добавят към зеленчукови салати. Като подправка, сухите листа на дънната платка се добавят към зеленчуковите, месните и рибните ястия. Не е рядко да се намери този вкус в различни плодови ястия и десерти. За да се предотврати олющването, зелените растения се добавят към прясното мляко.

Полезни свойства на дивата мента

Преди много време дивият мента се смяташе за отличен стимулатор за работата на ума. Полина Старицата носеше на главата си венец с мента и съветваше същото на учениците си. Той е лек стимулант на сексуалното привличане и следователно е бил противопоказан за употреба в гръцки войски. Вливане на мента пръскани стени на стаи и зали преди празниците.

Използване на див мента

му прилагане на див мента намерени в народната медицина. Той има благоприятен ефект върху киселинно-базовия баланс, перфектно повишава апетита, подобрява цялостното храносмилане и предотвратява гаденето. Инфузията на листата премахва коликите и спазмите в стомаха и червата, намалява ферментационните процеси в стомашно-чревния тракт. Неговите антисептични и аналгетични свойства са широко известни. Чаите от дънната платка имат успокояващи и стрес-облекчаващи свойства. Те също така помагат с намаляването на енергията и подобряват настроението. За да намерите див мента е възможно и в списъците на лечение на такива заболявания като хроничен бронхит, астма, туберкулоза и други заболявания на дихателните пътища.
В ароматерапията, етеричното масло от това растение се използва интензивно. Съчетанието на летливи масла, облекчаване на напрежението, повишаване на имунитета. Увеличете устойчивостта на тялото към заболявания и увеличете устойчивостта към стрес. Те имат благоприятен ефект върху хората, които са чувствителни към промените в атмосферния въздух. С маслото от мента можете да вземете отпускаща вана. От пресни или сухи листа можете да направите успокояваща маска за лице.
Ако нямате възможност да съберете това растение сами, можете да намерите див мента в някоя аптека.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Цвят на мента в интериораЦвят на мента в интериора
Полезен чай направо от градинатаПолезен чай направо от градината
Прилагане на цвят на мента в интериораПрилагане на цвят на мента в интериора
Как да готвя конфитюр от ябълки за зимата без захарКак да готвя конфитюр от ябълки за зимата без захар
Център за управление на аромата как да запълни къщата с приятни миризмиЦентър за управление на аромата как да запълни къщата с приятни миризми
Домати в ябълков сок, консервна консерваДомати в ябълков сок, консервна консерва
Мащерка полезните свойства на мащеркаМащерка полезните свойства на мащерка
Мащерка е често използванаМащерка е често използвана
Мента от ментаМента от мента
Colchicum великолепенColchicum великолепен
» » Употреба на дива мента и полезни свойства