Как да премахнете неприятната миризма на изгаряне в апартамента?

Премахване на миризмата на изгаряне в апартамента

Често, след приготвяне на ястие, се изисква не само да се почисти кухнята, но и да се проветри помещението добре. Много домакини не знаят колко бързо да премахнат миризмата на изгаряне от апартамента и всъщност тази информация може да бъде полезна както в ежедневните ситуации, така и непосредствено преди пристигането на гостите.

Инструкция стъпка по стъпка

Ако усетите изгаряне, следвайте указанията по-долу:

 1. Намерете и неутрализирайте източника. Всичките ви опити да почистите стаята с неприятна миризма са напразни, ако не сте елиминирали първоначалната причина. Това може да е изключено желязо, изгорена храна на печката или във фурната или, по-рядко, свещи.
 2. След като изхвърлите източника, продължете да проветрявате стаята. Отворете прозорците широко, включете вентилатора. Климатичната система с функция за циркулация на въздуха и качулка над печката ще бъдат полезни и ако се опитвате да почистите миризмата на изгаряне.
 3. Правете мокро почистване. Мебелите и подовете са изключително чувствителни към миризми и абсорбират димните газове. Вакуум мебелите, уверете се, че амбра не идва от столовете или дивана. Ако почистването не помогна, най-вероятно ароматните неща ще трябва да бъдат изхвърлени.
 4. достатъчно Обикновено за почистване на климатични и вентилационни системи, но при по-тежки ситуации (например, ако в къщата изгаря нещо голямо като завеса, както и че е имало пожар на пода по-долу) се препоръчва за известно време да се използва за почистване на пара на регулярна основа.
 5. Чист въздух ще ви помогне да се отървете от неприятната миризма.
Ако усетите миризмата на изгаряне, продължете да проветрявате стаята
Ако усетите миризмата на изгаряне, продължете да проветрявате стаята

Съвет! Използвайте ненатрапчиви аромати: игли, морски бриз, лавандула.

Обектите могат да се разпространят и в къщата, като поемат миризмата. В хардуерните магазини съществуват евтини и удобни продукти за тази цел, от удобни инструменти - пилинг от портокали.

Огън в апартамента: какво да правя?

В този случай говорим за локален огън, а не за цял апартамент. Например, мебелите се запалиха или останаха по невнимание в близост до открит огън (близо до камината). Ако се намирате в подобна ситуация, следвайте простите правила:

 • Незабавно изхвърлете това и се уверете, че той не изгонва близките предмети. Дори ако нещо тлее и не гори, запълнете го с вода само за всеки случай. По правило е много по-удобно водата да се използва от импровизираните средства във вода, отколкото земя, въпреки че втората опция се справя много по-ефективно с огъня.
 • Ако огънят е голям (да речем, диванът е осветен), помнете курса на училищната физика и блокирайте въздушния достъп до огъня с голям воал.

Важно! Уверете се, че капакът не е изработен от синтетични влакна и достатъчно плътен, за да не се запали веднага.В противен случай ще имате още един проблем.

 • Ако се съмнявате, че ще успеете да се справите сами с огъня, обадете се на пожарникари.
 • Вентилирайте стаята. В идеалния случай, ако прозорците са били отворени преди да изгасне обекта: въглеродният оксид, който се натрупва в апартамента е токсичен и опасен за вашето здраве.
 • Най-вероятно ще трябва да изхвърлите изгарящите предмети. В тях миризмата на изгаряне гори твърдо, което няма да му позволи бързо да го отстрани от апартамента. Ако огънят по някакъв начин изгори килима, но най-вече не е наранен, можете да го изпратите на химическо чистене.
 • Проверявайте пода и стените за наличието на сажди. Мазилката не абсорбира миризми, така че ще бъде достатъчно да изтриете стените с влажна кърпа, за да се отървете от тъмната плака. Но с подовете от дърво, линолеум и тапет, може да има повече проблеми: те стават импрегнирани с огън. Най-вероятно ще трябва да отделите време за ремонт.
 • Във всеки случай направете мокро почистване, като поставите ударение върху стаята, в която е възникнал пожарът. Погледнете елементите, които биха могли да навредят. Дори и да не се запалят, това не означава, че саждите не са се справили с тях. Избършете ги с влажна кърпа от всички страни.

Освежител за въздух със собствени ръце

Много от тях се интересуват от това как да премахнете остатъчната миризма на изгаряне в апартамента? Най-ефективният вариант е освежителите на въздуха, но употребата на химически закупени освежители постоянно може да бъде не само скъпа, но и вредна.

Оранжевата кора може да ви спести за кратко време от миризмата на изгаряне
Оранжевата кора може да ви спести за кратко време от миризмата на изгаряне

По-долу са представени няколко варианта за освежители от импровизирани средства:

 • портокаловата кора може да ви спести малко време от миризмата с малък огън. За да я прибавим към целия апартамент не е необходимо, достатъчно е да поставим кожата на мястото, където имаше открит огън;
 • опреснител на базата на алкохол се получава от натрошени оранжеви кожи (1 бр.) и лимон (1 бр.), водка (150-200 мл). Също така можете да добавите ароматни масла по свое усмотрение: 4-5 капки.

Съвет! Цитрусовите аромати са най-предпочитани, тъй като те се комбинират добре с лимон и оранжево.

Необходимо е да накълцате или натриете кората, да наложите водка и масла в продължение на 2 дни. След като се излее в пръскачката и се излива вода на върха;

 • фино смляното кафе дава постоянен и приятен аромат. Достатъчно е да го излеете в малки торбички и да го подредите на местата, където искате да миришете на кафе. Подобен ефект се получава от канела. Ако желаете, можете да смесвате кафе с подправки и сушени цветя;
 • отличните свойства на абсорбция на мирис имат сода. Достатъчно е да се излее в отворен буркан и да се постави на проблемно място.
Фино смляното кафе дава силен и приятен аромат
Фино смляното кафе дава силен и приятен аромат

Като алтернатива се използват специални ароматни пръчици, единият край на който се спуска в маслото, а другият се запалва. Това дава освежител за устойчив опияняващ аромат, който ефективно прекъсва миризмата на изгоряло, но това е доста натрапчиви, което води до някои главоболия и неразположение. Ако изберете това решение, основното не е да прекалявате.

Миризмата на изгаряне в къщата е неприятно, но решаващо, обстоятелство, ако се доближите до нея разумно. Ако бързо и внимателно решите този проблем, в бъдеще няма да има проблеми с премахването на последиците.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да премахнете неприятната миризма от климатика?Как да премахнете неприятната миризма от климатика?
Как да премахнете миризмата от климатика в апартамента?Как да премахнете миризмата от климатика в апартамента?
Как да премахнете миризмата от черупкатаКак да премахнете миризмата от черупката
Как да се отървем трайно от миризмата на цигари в апартамента?Как да се отървем трайно от миризмата на цигари в апартамента?
Как да премахнете миризмата от хладилника?Как да премахнете миризмата от хладилника?
Борба с мазнините как да почистите микровълновата печка за 5 минутиБорба с мазнините как да почистите микровълновата печка за 5 минути
Колко бързо да почистите микровълновата печкаКолко бързо да почистите микровълновата печка
Причини и начини за премахване на миризмата от кухненската мивкаПричини и начини за премахване на миризмата от кухненската мивка
Как да се отървем от миризмата на риба в апартаментаКак да се отървем от миризмата на риба в апартамента
Причините за лошата миризма в тоалетната и банятаПричините за лошата миризма в тоалетната и банята
» » Как да премахнете неприятната миризма на изгаряне в апартамента?