Причини и начини за премахване на миризмата от кухненската мивка

Всеки жилищен етаж, независимо дали е апартамент или частна къща, е пълен с миризми. Аромати на прясно приготвена храна, нотки на парфюм, свежест на цветя - всичко това създава ароматна атмосфера. Но понякога, в кухнята има миризмата на недобре функциониращата канализацията, която веднага потиска всички прекрасни аромати на дома си, и по този начин се затъмнява настроението на всички домакинства. За да може миризмата от кухненската мивка да изчезне бързо, мнозина предприемат незабавни и често неправилни мерки. Ето защо в статията ще разгледаме как да се научим бързо и правилно да решаваме възникналия проблем.

Неприятна миризма на канализация

Подреждане на дренажната единица

Всяка мивка разполага с дренажна инсталация, която се състои от изпускателна тръба, тръба с двадесет сантиметра и сифон. Сифона е извита тръба, където водата винаги стои в завоя. То става надеждна преграда за проникването на миризмата на изтичане на вода от купа. Сифони са с различни форми:

 • Гофрирана.
 • Цилиндър. Те имат отделящ се елемент, който позволява почистването на дренажния блок, без да се демонтира.

Независимо от дизайна на сифона, в него винаги има вода. В случай, че не е там, миризмата от тръбите се влива в мивката, а след това в апартамента. Причините за тази ситуация са много. Например:

 1. Неправилна инсталация на сифон. Най-често при неправилна инсталация дюзата, изработена от пластмаса, не достига водата в колбата за сифон. Този проблем е напълно отстранен след регулиране на височината на дюзата. Той е спуснат в цев, на около три сантиметра по-дълбоко от нивото на хидравличната брава. Липсата на течност поради неправилно монтиране на сифона възниква, когато е монтирана гофрирана тръба. В този случай капитанът забравя да образува воден печат, така че водата не задържа и отива в канализационните тръби, или обратно, изтича в мивката. Отстраняването на неприятната миризма в кухнята при тази ситуация се извършва чрез образуване на воден печат.
 2. Сифонът на силфонната глава е опънат и изкривен по време на работа. Избягвайте тази ситуация ще помогне на специална скоба, с помощта на която извитата форма на сифона е здраво фиксирана.
 3. Ако мивката за дълго време да не се използва вода в сифона се изпарява, така че миризмата на тръбата през тръбата избухва. За решаване на проблема в този случай също е лесно: преди да напусне в командировка или почивка, почистване за източване изсипва малко количество растително масло, което е на повърхността на течността в сифона ще образува филм, той се, от своя страна, не би течността се оставя да се изпари бързо. Но ако липсата на апартамента ще бъде дълъг, такъв инструмент не помага. вентил и сифон пълни с вода на пристигането си у дома, включени в тази. След като това се случи, неприятни миризми изчезват.
Подреждане на дренажната единица
Подреждане на дренажната единица

Неизправност на сифона

Всяко блокиране или счупване на сифона причинява миризмата на отпадни води от мивката. Причините за миризмата ще ви помогнат да установите задълбочена проверка на дренажната инсталация.

 1. Запушването е често срещана причина за описания проблем. Той се елиминира чрез почистване на всмукателната чаша и измиване на крушката от мръсотия. Ако сифонът е с формата на бъчва, това ще бъде достатъчно лесно у дома. За да направите това, просто отвийте долния капак на сифона.
 2. Повредата на канализационната тръба също води до появата на воня. Ето защо, ако тръбата избухне, тя се заменя с нова.
 3. Понякога мирисът от канализационната система в кухнята се проявява поради нарушение на надеждността на закрепването на тръбата към стъпалото.
 4. При монтажа на сифона връзката на дренажната тръба и канала за канализацията е внимателно запечатана. Ако черупката мирише на канализация, тогава тези възли са проверени и ако е необходимо, всички стави се третират отново с уплътнител. Желателно е за тези цели да се избере силиконов уплътнител.
 5. Понякога причината за появата на неприятна миризма в кухнята е шиене на канализационната тръба. Това се указва от появата на характерен шумолене в тръбите за оттичане. Премахването на миризмата от мивката в кухнята в тази ситуация е възможно само за капитана на жилищния и комунални услуги.
 6. Остра неприятна миризма в кухнята се появява и поради използването на нестандартни компоненти по време на свързването на мивката.
Сифонична обструкция
Сифонична обструкция


Моля, обърнете внимание! Ако тези фактори не ви помогнат да определите причините за характерната миризма, трябва незабавно да се обадите на професионален водопроводчик.

Неприятна миризма: да се биеш или не

Много хора предпочитат да пренебрегват проблема, което не може да бъде направено. Фактът, че такива неприятна миризма е вредно за здравето на хората, тъй като тя съдържа двойка, състояща се от сероводород и амоняк, и производни на тези два елемента (метан, азот, карбоксилни киселини), които са изключително токсични.

Най-лесният начин да се свържете с водопроводчика, да платите за обаждането и напълно да му възложите решението на проблема. Един добър майстор да елиминира неприятните миризми първата напълно разединят мивката, след това да го почистите и да събира отново след печат за качество на всички стави.

Ако решите да се отървете от неприятната миризма от самата кухненска мивка, без да се обадите на ВиК, не бързайте. Нуждаете се от няколко дни, за да видите мивката.

 • Ако водата влезе в канализационната система, изплакнете тръбите с гореща вода и ги дезинфекцирайте със специални средства.
 • Ако източването на водата е трудно, разглобявайте и почиствайте сифона. Има случаи, когато причината за посочения проблем се превръща в обикновена клечка за зъби, залепена в тялото на сифон, на който са изсъхнали космите или мръсотията.
 • Ако почистването на сифона не отстрани запушването, това означава, че канализационните тръби са блокирани. Той се елиминира с помощта на специални инструменти, които са широко достъпни на пазара: прахове, гелове, течни разтвори. Геловете са по-активни, затова се смята, че те се справят по-бързо със задачата. Прахът или течността се изсипват в дренажа, оставени за известно време, след което химическите реагенти взаимодействат с калните сладки и ги разрушават.
Премахване на блокирането със специален инструмент
Премахване на блокирането със специален инструмент

Моля, обърнете внимание! Такива химикали са силно токсични, така че след употреба ги изплакнете обилно с топла течаща вода.

 • Ако не разполагате с домакински химикали на ръка, те ще бъдат заменени от сода за хляб или сол. Всеки от компонентите просто заспива в отвора за оттичане и остава там в продължение на 20 минути. След това дренирайте старателно с гореща вода. Ако се установи устойчив аромат, по-добре е солта да се замени с лимонена киселина или оцет. Такова решение разделя мазнината и се превръща в отпадъци, натрупани в тръбите.
 • Ако такова средство не може да се справи с каша, то се елиминира механично с помощта на водопроводни въжета или въжета. Това е професионално оборудване, което не е във всеки апартамент. Подменен кабел - конвенционален маркуч с върха. Тя се вкарва в дренажната система и след това се включва гореща вода. Запушването се прониква от интензивни движения на маркучите.

Обобщение по темата

По този начин статията описва подробно причините за появата на неприятна миризма от канализационните тръби и също изброява начините за елиминиране. Ако никой от методите не се справи с проблема, обадете се на водопроводчика. Предотвратяването на описаното явление ви позволява да предотвратите неприятни последици. Ако ежедневно след последното използване на мивката миете тръбите с гореща вода, няма да има неприятна миризма. Препоръчително е да се мият дренажната система и тръбите веднъж месечно с помощта на домакински химикали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отстраняване на неприятен мирис от канализационната системаОтстраняване на неприятен мирис от канализационната система
Как да инсталирате сифон за мивкаКак да инсталирате сифон за мивка
Защо мирише на канализацията в банята?Защо мирише на канализацията в банята?
Как да премахнете миризмата от черупкатаКак да премахнете миризмата от черупката
Сифон за мивкиСифон за мивки
Изисквания за инсталиране на сифон за кухненска мивка в кухнятаИзисквания за инсталиране на сифон за кухненска мивка в кухнята
Как правилно да инсталирате сифона за мивка в кухненския монтаж и инструкции за монтажКак правилно да инсталирате сифона за мивка в кухненския монтаж и инструкции за монтаж
Кой сифон за кухненска мивка е по-добърКой сифон за кухненска мивка е по-добър
Воден капан за канализационната система и основните видовеВоден капан за канализационната система и основните видове
Избиране, монтаж и инсталиране на сифон за пералняИзбиране, монтаж и инсталиране на сифон за пералня
» » Причини и начини за премахване на миризмата от кухненската мивка