Огледала във вътрешността на дневната, за да се разшири пространството

Има много декоративни елементи, които могат да украсяват и преобразуват интериора, но огледалото в хола се счита за най-необичайното и функционално според дизайнерите. Тя ще ви помогне да превърнете дори една малка стая, правейки го просторна, стилна и модерна. В зависимост от местоположението огледалата могат да изпълняват голямо разнообразие от функции. Тяхната роля в дизайна на стаята е трудно да се надцени, но е необходимо този необичаен обект да се използва правилно. Предлагаме ви да се запознаете с характеристиките на използването на огледала, за да избегнете грешки и да създадете уникален интериор.

Функции на огледалата във вътрешността на хола

Огледала във вътрешността на хола
Огледалата в хола отлично подчертават стила и интериорния дизайн

Преди да изберете формата, размера и местоположението на огледалата, трябва внимателно да разгледате стаята, да анализирате недостатъците и предимствата на планирането. Огледалната повърхност трябва предимно да допълни интериора, да подчертае избрания стил, да прикрие грешки и да увеличи визуално пространството. Освен това не трябва да забравяме декоративната функция, защото огледалата дават елегантност и лекота в хола. С правилното разположение можете да постигнете такива визуални ефекти:

 1. Разширяване на пространството. Това е една от основните функции на огледалата, така че дизайнерите често ги използват при проектирането на малки апартаменти.
 2. Подобрено осветление. Ако в апартамента има тъмна дневна, то без този интериор просто не можете да направите. Подредете огледалото по такъв начин, че да отразява подчертаните предмети, например полилей или прозорец. По този начин светлината ще се разсее равномерно, осигурявайки отлично осветление в стаята.
 3. Илюзия за изобилие. Много стилове не предполагат наличието на голям брой декоративни предмети. Благодарение на отражението на огледалото, можете да създадете усещане за пълнота без претоварване на интериора.
 4. Корекция на пропорциите. Избирайки правилната форма на огледалото, лесно можете да промените визуалното възприятие на стаята. Например, удълженото овално огледало ще ви позволи да направите по-високи тавани.
 5. Обърнете внимание. Ако в стаята има предмет, който бихте искали да подчертаете, поставете огледало пред него. Благодарение на тази техника, антикварна ваза, красиви картини или луксозен полилей определено няма да остане без внимание.
Огледало в малката всекидневна
Голямо огледало в малка дневна визуално разширява пространството, като тази техника често се използва от дизайнерите
Отражение на осветяването в огледалото
Огледалото в хола перфектно отразява светлината, което прави помещението по-светло и просторно
Снимка 33: Фокусирайте се върху огледалото в хола
Снимка 34: Интериорът на хола допълнен от огледало
Снимка 35: Декорация на дневна с огледало
Снимка 29: Добавяне на стил в хола с огледало

Правилата за поставяне на огледала в хола

Използването на всички функционални предимства на огледалата може да бъде само в случай на компетентно местоположение. Предлагаме ви да се запознаете с основните принципи за поставяне на огледала, за да избегнете често срещаните грешки и да намерите точния продукт.

Симетрично подреждане на огледалата
Симетричното подреждане на огледалата създава хармоничен състав
 1. Когато инсталирате няколко огледала в стаята, уверете се, че те не се отразяват един в друг. В противен случай, стаята ще изглежда като сложен лабиринт, което със сигурност ще повлияе на вашето психологическо и емоционално състояние.
 2. Имайте предвид, че огледалото на стената не винаги е в състояние да разширява пространството. Например, когато се поставят в тъмни интериори, те, напротив, го прикриват. Специалистите препоръчват използването на огледала само в помещения, направени в светли тонове.
 3. Огледалата за залата трябва да бъдат настроени така, че да отразяват не повече от два големи обекта. Ако те са насочени към голям брой декоративни елементи, интериорът ще получи разхвърлян вид.
 4. Собствениците на големи дневни стаи не трябва да поставят огледала на тавана. Те ще ги направят още по-високи, което може да предизвика замаяност.
 5. При продължителен контакт с очите с огледална повърхност, някои хора започват да се чувстват нервно напрежение, така че психолозите не препоръчват поставянето им на най-видно място.
 6. Ако искате да украсите интериора с фън шуй, не се препоръчва да виси огледало срещу леглото или вратите. Според таоистката практика е желателно всички домакинства да се виждат в огледало с пълна дължина. Смята се също така, че с поставянето на продукта пред прозореца с красива гледка, той ще привлече красота и комфорт в къщата.
 7. Трябва да се внимава да се гарантира, че отразената светлина се разсейва равномерно около стаята. Ако искате да направите залата по-лек, не трябва да поставяте огледала в непосредствена близост до източника на светлина. По-добре е да настроите фоновото осветление върху обекта, който отразява.
 8. Ако огледалото се използва изключително като орнамент, то трябва да бъде инсталирано на разстояние не по-малко от 1,5 метра от пода.
 9. Собствениците на хола с малък брой прозорци могат да създават фалшиви прозорци, използващи огледало. За да създадете ефекта "оцветено стъкло", изберете продукт с декоративни дялове. Инсталирайте продукта пред прозореца или в непосредствена близост до него. При отсъствие на прозорци огледалото трябва да бъде окачено по такъв начин, че да отразява светлината от осветителни тела или други източници на осветление.
Размисъл в огледалото на обектите
Огледалата не трябва да отразяват много предмети и аксесоари поради визуалното увеличение на броя им
Местоположение на огледалото от фън шуй
Огледалото за Фън Шуй се намира пред прозореца, но не е срещу вратата в хола
Снимка 39: Имитация на прозорци с огледала
Снимка 40: Осветяване на огледалото в хола
Снимка 41: Няколко огледала над дивана в хола
Снимка 42: Огледала на тавана

Обикновено дизайнерите препоръчват поставянето на огледало в хола над дивана. Това е традиционен вариант, чиято популярност се дължи на практичност и функционалност. В този случай продуктът разширява пространството, превръща стаята и я прави по-лек. Поради факта, че той не попада в полето на възгледи на човек, който лежи на дивана на човек, присъствието му в стаята е почти незабележимо. Поставянето на огледала над камината също се счита за класическо. Това е отлично решение за дневни стаи в класически стил, тъй като масивните продукти с антични рамки ще дадат интериорното уточнение. Нестандартно решение е инсталирането на огледала зад мебелите. Този метод ви позволява да разширите стаята и визуално да увеличите нейната площ. Използвайки този метод, трябва да бъдете изключително предпазливи: ако отразете прекалено много големи предмети, стаята ще се превърне в затрупана, нерадостна външност. Заслужен заместител на стандартните модели ще бъдат огледалните врати на кабиненото отделение и всички видове шкафове с огледала. Когато проектирате големи дневни, можете да използвате и огледални колони. Идеи за приложение в дизайна има голямо разнообразие, така че не се страхувайте да експериментирате и реализирате вашите идеи.

Местоположение на огледалото над дивана
Традиционно, огледалата често се поставят върху диван

Опции за разположение на огледалото

В съвременния пазар има широка гама от огледала, така че не е лесно да се намери точният продукт. Преди да отидете за покупка, трябва да проучите подробно характеристиките на всички сортове, техните предимства и недостатъци.

Нека да разгледаме основните типове огледала, така че да можете да намерите най-добрия модел за вашия интериор.

В рамката

Без рамкиране на огледалата изглеждат доста стриктни, така че те са поставени в красиви рамки. Изборът на последния трябва да бъде разгледан много сериозно, защото продуктът трябва да подчертава и допълва цялостната стилистика на помещенията. Например, в елитен класически хол, огледало в дърво с резбован декор или антична рамка напълно се вписва. За страната е по-добре да изберете продукти от прости геометрични форми в рамки, изработени от естествени материали. В този случай идеално се побере рамката от дърво с необичайни резби, ратан и дори морски черупки. Ако стаята е украсена в стила на арт деко, добавете я с кръгло огледало, направено под формата на слънце. За модерни е подходящо да се използват модели, които съдържат естествени мотиви, фантастични елементи и всякакви къдрици.

Огледало в рамката в хола
Рамката визуално разпределя огледало във вътрешността
Снимка 45: Ярка огледална рамка в хола
Снимка 47: Огледалото в класическата рамка
Снимка 46: Огледални рамки за мебели
Снимка 48: Рамково огледало под формата на слънце

Без рамка

През последните години минимализмът става все по-популярен. Както знаете, този стил се характеризира с практичност и не приема изобилието от декоративни елементи. Направете хола си с голям огледален панел - това ще ви помогне да разширите пространството и да го направите по-лек. Друг модерен стил - високотехнологичен. Простата, ясни линии и стриктни форми са присъщи на нея, така че предпочитайте кръгли, правоъгълни или квадратни модели.

Огледало без рамка в стила на минимализма
Огледалото без рамка е чудесно за интериори в стила на минимализма
Снимка 50: Огледала без рамка в хола с необичайна форма
Снимка 51: Огледало без рамка в хола
Снимка 52: Кръгло огледало без рамка
Снимка 53: Огледала във формата на вентилатори без рамка

Огледални мебели

Това е чудесно решение за всеки стил. Огледалната повърхност създава усещане за простор, придава на стаята стилен и модерен облик. Такива мебели са универсални, функционални и практични. Съвременните технологии се използват в производството, поради което тези продукти са трайни, надеждни и имат дълъг експлоатационен живот.

Огледални мебели в хола
Мебелите с огледало в хола изглеждат зрелищни и футуристични
Снимка 54: Огледални шкафове за хола
Снимка 55: Огледални скринчета за хола
Снимка 56: Огледални маси за хола
Снимка 57: Огледален полилей

Огледални композицииС помощта на малки огледала можете да създадете необичайна огледална стена. Ако искате да придадете оригиналност на стаята, използвайте модели с необичайна форма или различни размери, оформени от същите рамки. Също така една от стените може да бъде украсена със състав от семейни снимки и огледала. Основното е, че техните рамки са хармонично комбинирани с други елементи на интериора и съответстват на стилното решение на стаята. Спектакълните композиции ще се превърнат в истинска декорация на стаята и ще придадат индивидуалност на хола.

Огледална композиция в хола
Огледалните композиции в хола обикновено се състоят от няколко малки огледала
Снимка 59: Огледална композиция в модерен стил
Снимка 60: Огледален състав под формата на слънце
Снимка 61: Подреждане на огледалата от двете страни на дивана
Снимка 62: Подреждане на огледалата от двете страни на камината

мозайка

Огледалната мозайка е подходяща за проектиране на текстурирани стени и малки стаи. Отразявайки лъчите на слънцето, тя запълва стаята със светлина и визуално я увеличава. В допълнение, мозайката изглежда оригинална, стилна и модерна. Благодарение на това нестандартно решение можете да реализирате дори най-смелите дизайнерски идеи и да демонстрирате безупречно чувство за стил.

Огледален мозайка
Моделът на огледалната мозайка е оформен от парчета огледални плочки
Снимка 64: Огледална часовникова мозайка под формата на котка
Снимка 65: Огледало под формата на мозайка
Снимка 66: Огледало с рамка от мозаечни огледала
Снимка 67: Огледало под формата на мозайка

Счупени и извити огледала

Ако сте готови за смели експерименти и предпочитате оригиналния декор, използвайте като декорация криво огледало. Изпълнява изключително декоративна функция и е по-подходящ за декориране на просторна зала. Продуктът ще повиши настроението ви всеки ден, защото в отражението си ще се видите в напълно комичен образ. Счупените огледала се състоят от няколко части, образуващи необичаен състав. Този необичаен декор идеално допълва стилове като високотехнологичен или минимализъм, поради което често се използва при проектирането на модерни дневни стаи.

Кърваво огледало
Интересен вариант е да се използват извити огледала в хола, което ще покаже, че собственикът има чувство за хумор
Снимка 69: Огледала от счупени парчета огледала
Снимка 70: ​​Огледала с необичайна форма
Снимка 71: Многостранно огледало и маса
Снимка 72: Огледален многостранен

Огледала на тавана

Завършването на таваните с огледала и използването на отразяващи вложки ви позволява визуално да увеличите площта на стаята и да я направите по-лека. Имайте предвид, че това решение няма да е подходящо за проектиране на голяма всекидневна, като високи тавани, украсени с огледала, могат да предизвикат нервно напрежение или да причинят неразположение.

Огледален таван
Огледален таван най-често се инсталира в ниша таван от гипсокартон
Снимка 74: Огледален таван с разбита форма
Снимка 75: Огледални первази по периметъра на тавана
Снимка 76: Таван във формата на звезди в интериора
Снимка 77: Огледален многостранен таван

Модели на пода

В класическия интериор изглеждат огромни огледала в масивни рамки. Теглото на тези продукти не може да издържа на всяка стена, така че те са прикрепени към стената или поставени на специални стойки. Препоръчваме да обърнете внимание на мобилните модели, които, ако е необходимо, могат да бъдат поставени под прав ъгъл или преместени в друга стая.

Подови огледала в хола
Етажните огледала в хола отразяват голямо количество светлина
Снимка 79: Външно огледало в класически стил
Снимка 80: Пълно огледало с необичайна дървена рамка
Картина 81: огледало за подови на колела
Снимка 82: Подово огледало на стойката

Огледало по цялата стена

Това е най-доброто решение за тези, които планират да използват огледала във вътрешността на хола, за да разширят пространството. Между другото, не е необходимо да използвате солиден панел. Много интересни огледални повърхности, облицовани с ромбои, украсени с модели на пясък или етнически орнаменти. Стената, проектирана по този начин, ще се превърне в истинска светлина на дизайна и ще отразява вашия отличен вкус.

Огледална стена в хола
Огледалната стена в дневната перфектно разширява пространството
Снимка 84: Огледална стена с шарки в хола
Снимка 85: Огледално отделение в хола
Снимка 86: Огледало в дневната в стената
Снимка 87: Хоризонтални огледални вложки на стената

За да направите огледалата във вътрешността на хола правилно да изпълняват функциите си, те трябва да бъдат правилно подчертани. В противен случай, вместо да се крият недостатъците на оформлението, те ще ги подчертаят. Осветяването на огледалото до голяма степен зависи от задачите, които са му присвоени. Ако например планирате да го използвате, за да създавате стилни изображения, тогава отражението трябва да е безупречно. Едно отлично решение е да се постави осветлението около периметъра на огледалото (LED лентата), както и странично осветление с малки секции, разположени симетрично. Ако интериорът е огледало в цялата стена или в голям гардероб с огледални врати, препоръчително е да инсталирате миниатюрни прожектори на пода и тавана и да прикрепите ъглите с LED ленти.

Огледало с осветление
За огледалото с фоново осветление най-често се използва лентата с LED

Когато са добре осветени, огледалата помагат да се справят с липсата на естествена светлина в хола. В този случай не е необходимо да настроите индивидуално осветление за огледална повърхност. Достатъчно е да поставите продукта по такъв начин, че да отразява източника на светлина. Например, срещу прозореца или в непосредствена близост до лампа, свещ или лампа. В хола, в съчетание с кухнята, в допълнение към генерала трябва да осигури и местно осветление, което ще помогне не само да се раздели помещението във функционални области, но и да се създаде лек акцент, да се подчертае красотата на огледалото.

Създаване на дизайн на хола с огледала, не забравяйте да следвате стила на стаята. Внимателно изучавайте основните правила за поставяне и препоръките на експертите, за да изберете правилната форма, размера и местоположението на инсталацията на огледални повърхности. След като сте запознати с всички сложности на използването на огледала, можете да избегнете често срещаните грешки и да промените значително интериора. Успех!

Снимка 89: Голямо огледало за стена под формата на часовник
Снимка 90: Огледало в класически стил
Снимка 91: Огледало на мозайка под формата на 3D фигури
Снимка 92: Огледало под формата на сърна
Снимка 93: Огледало от Аниш Капур
Снимка 94: Огледалото
Снимка 95: Цветни огледала
Снимка 96: Огледало на няколко огледала
Снимка 97: Композиция на квадратни огледала
Снимка 98: Композиция от огледала над камината
Снимка 99: Външно огледало във вътрешността на хола
Снимка 100: Огледало в марокански стил
Снимка 101: Огледало в класически стил над камината
Снимка 102: Огледало с надпис
Снимка 103: Огледалото на слънцето
Снимка 104: Огледало за стена под формата на очила
Снимка 105: Огледалото на стената на пъзела
Снимка 106: Окачен венец от огледала
Снимка 107: Огледало под формата на ленти
Снимка 108: Огледала за стена
Снимка 109: Огледало във формата на облак с дъжд
Снимка 110: ансамбъл от огледала с различни форми
Снимка 111: Многоцветни огледала
Снимка 112: Огледало в стил на шейби-шик
Снимка 113: Огледало с коване
Снимка 114: Възраст изкуствено огледало
Снимка 115: Кръгло масивно външно огледало
Снимка 116: Подово огледало с издълбана рамка
Снимка 117: Огледало с картина
Снимка 118: Огледало с витражи
Снимка 119: Огледало в етнически стил
Снимка 120: Огледало с триъгълна форма
Снимка 121: Вертикално открито огледало на открито
Снимка 122: Огледала под формата на птичи клетки
Снимка 123: Огледало - часовник
Снимка 124: Огледален състав под формата на часовник
Снимка 125: Огледалната стена
Снимка 126: Огледало - акцент в центъра на разделянето
Снимка 127: Създаване на стена с огледала в модерен интериор
Снимка 128: Огледало - луната
Снимка 129: Огледало - листа
Снимка 130: Огледало под формата на прозорец
Снимка 131: Огледало - медена пита
Фотография: Украса на огледало с клони
Снимка 133: Огледало в слята стъклена рамка
Снимка 134: Огледало с огледална рамка
Снимка 135: Декорация на стена с огледални звезди
Снимка 136: Огледало с фотопечат
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проектиране на малка баняПроектиране на малка баня
Огледала за банятаОгледала за банята
Съвети за огледала в интериорния дизайнСъвети за огледала в интериорния дизайн
Огледална стена във вътрешносттаОгледална стена във вътрешността
Коридор в дизайна на апартамента, фото галерия на оригиналните решенияКоридор в дизайна на апартамента, фото галерия на оригиналните решения
Как да изберем огледало в банята с рафт?Как да изберем огледало в банята с рафт?
Африкански стил във вътрешността на ежедневните етнически мотивиАфрикански стил във вътрешността на ежедневните етнически мотиви
Огледало в банята с рафтОгледало в банята с рафт
LED подсветка в интериораLED подсветка в интериора
Как да използвате огледална плочка с аспект?Как да използвате огледална плочка с аспект?
» » Огледала във вътрешността на дневната, за да се разшири пространството