Подрязване на млади ябълкови дървета

Малко ябълково дърво

Почти на всеки парцел има градина с овощни дръвчета. Най-любимият от тях от детството е ябълковите дървета със сочни насипни плодове. За добив на такива дървета не пада, и короната изглежда красива и добре поддържана, трябва да знаете схемата на подрязване на ябълкови дървета през есента. Чрез премахване на излишните клони, отваряте пътя към слънчевите лъчи до дъното на плодовото дърво, което има положителен ефект не само върху добива, но и върху здравето на растенията.

Методи на образуване на короната

Основната задача на резитбата на младите овощни дървета, по-специално на ябълковите дървета, е да се балансира броя на старите и младите клонове, които в крайна сметка трябва да останат приблизително еднакви. Премахването трябва да се извършва внимателно, винаги следвайки формата на короната. Правилно оформеното дърво ще носи повече.

Плодове с ябълки
Основната задача на резитбата на младите овощни дървета е да се балансира броя на старите и младите клонове

Опитни градинари имат няколко начина за оформяне на дърветата. Преди подрязването на младите ябълки през есента да бъде вашият обичаен бизнес, трябва да решите коя е предпочитаната форма на короната. Тя може да бъде от няколко вида:

  1. Слабо нива.
  2. Вретеновиден.
  3. Sredneshtambovannoy.
  4. Palmet.
  5. В комбинация.
Подрязване на ябълково дърво
Общи принципи за подрязване на ябълкови дървета

Това не е пълен списък с наличните формуляри. Начинаещите да научат основите на градинарството е най-лесно да започнете с образуването на рядко разположени корони.

Методът на подрязване на младите ябълкови дървета е съвсем прост. Основното правило, което трябва да се придържа към формирането на правилна и красива корона, гласи, че на главните клонове е необходимо да оставят 4 до 6 деца. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 30-40 см. Най-удобно е да се използва този метод при дървета, където долният скелетен клон не е на повече от 110 см над земята.

Ябълкови дървета през пролетта
Началото на грижите за младите ябълкови дървета трябва да бъде в началото на пролетта

Време за рязане

Започнете да се грижите за младите ябълки преди началото на растителността, т.е. в началото на пролетта. През този период е важно да се премахнат всички ненужни части, така че формата на дървото да не се промени през летния период. Премахването на болните клонове позволява да се поддържат младите ябълкови дървета здрави, да се ускори тяхното развитие и да се подобри добива.

Можете да отрежете клоните през лятото, но по-често това е направено, за да съкратите издънките. Както виждате, резитбата на ябълкови дървета е доста проста процедура.

Подрязване на едногодишни ябълкови дървета

Трансплантацията на едно дърво на постоянно място, експертите препоръчват да отрежете цялата му горна част. Нарежете всичко, което е над един метър над нивото на земята. Това действие ще осигури появата на странични издънки, които в бъдеще ще помогнат за формирането на короната.Прочетете още: Как да се грижим за боклук

Ако разсадът вече е започнал страничните издънки, тогава само тези, които са разположени под нивото от 70 см над земята, трябва да бъдат премахнати. Рязане на клонове над това ниво възниква в съответствие с друга схема:

  1. Издънките, оформящи остър ъгъл с багажника, се изрязват напълно.
  2. Ако клонът расте под широк ъгъл и това е приблизително 90 градуса, то трябва да бъде нарязан на 3 или 5 пъпки.
Семена от ябълкови дървета
Трансплантацията на едно дърво на постоянно място, експертите препоръчват да отрежете цялата му горна част

Бягство с широк ъгъл в бъдеще ще се превърне в основата на короната, така че не го отрежете.

Подрязване на двегодишни ябълкови дървета през есента

Плодовото дърво от този тип не расте бързо, затова през втората година от живота му ще се състои от тънък багажник и няколко странични издънки. За правилното оформяне на короната трябва да оставите ябълковото дърво не повече от 5 млади клонки с широки ъгли, които в бъдеще ще бъдат основните. Всички ненужни трябва да бъдат премахнати.

Грижа за ябълковото дърво
За да оформите правилно короната, трябва да оставите ябълковото дърво не повече от 5 млади клонки с широки ъгли

Създайте централния проводник от самото начало на растежа на дървото. На височина, тя трябва да бъде по-дълга от 4-5 бъбреци, отколкото скелетните клони. Записва, че сте решили да си тръгне, само за да бъдат отрязани, а на дъното трябва да бъде по-дълъг от горната, но не повече от 30 см. Този метод ви позволява да създадете резитба ябълка закръглена корона с надежден скелет.

Следващите 3-5 години дървото е по-добре да не се докосва. Дори не е полезно да премахнете издънките през този период, тъй като това може да повлияе на добива. Изключенията са болни или счупени клони, които трябва да се режат на земята.

Засаждане на ябълково дърво
Схема на подходящо засаждане на ябълкови дървета

Ако един млад ябълково дърво е активно развиваща се, а след това можете да изрежете малко тел, но не забравяйте, че той трябва да се издигне над всички останали образуват правилен vetkam.Chtoby корона, можете да използвате няколко техники, като например посоката и наклона на промяната в клоните.

Този метод за ориентиране на издънките се използва от много опитни градинари, тъй като ви позволява да коригирате неправилно нарастващите клони без остър инструмент. Например, за да увеличите ъгъла на наклон, достатъчно е да поставите разделителя. Друг ефективен начин да промените посоката на клоните е да ги свържете с колче, изкован в земята.

Правилно подрязване на ябълкови дървета
Ако една млада ябълка расте активно, тогава можете да отрежете малко диригент

Можете да мислите за други начини за решаване на проблема, но това са най-популярните. След като прочетете статията, можете спокойно да отидете в предната градина с градински инструмент и да започнете процеса. След обработката на дърветата, следващата година те ще дадат плодове.

Снимка 9:
Фигура 10:
Снимка 11:
Снимка 12:
Снимка 13:
Снимка 14:
Фигура 15:
Снимка 16:
Снимка 17:
Снимка 18:
Снимка 19:
Снимка 20:
Снимка 21:
Снимка 22:
Снимка 23:
Снимка 24:
Снимка 25:
Фигура 26:
Снимка 27:
Снимка 28:
Снимка 29:
Снимка 30:
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Apple резитба през есента подробни инструкцииApple резитба през есента подробни инструкции
Кои дървета трябва да бъдат засадени през есента?Кои дървета трябва да бъдат засадени през есента?
Съвети за подрязване и оформяне на коронатаСъвети за подрязване и оформяне на короната
Правила и график за подрязване на плодови дърветаПравила и график за подрязване на плодови дървета
Пролетна грижа за плодови и ягодови културиПролетна грижа за плодови и ягодови култури
Описание на ябълковото дърво и снимкаОписание на ябълковото дърво и снимка
Зимна работа в градинатаЗимна работа в градината
Схема за подрязване на стари ябълкови дървета през есентаСхема за подрязване на стари ябълкови дървета през есента
Декоративни ябълкови дърветаДекоративни ябълкови дървета
Зимно устойчиви сортове ябълкови дърветаЗимно устойчиви сортове ябълкови дървета
» » Подрязване на млади ябълкови дървета