Apple резитба през есента подробни инструкции

Ябълка нарязане на ябълки през есента

След прибиране на реколтата в градината, все още има много работа, за да се подготвят дървета за зимата. Един от етапите на тази подготовка е подрязването на ябълкови дървета през есента. В допълнение към санитарното подрязване, което трябва да се извършва през целия сезон, през есента се извършва структуриране и оформяне на подрязването.

Необходими инструменти

Да се ​​грижим правилно за градинските растения в арсенала на всеки собственик трябва да бъде "правилното" средство:

 • Pruner. Най-често използваният инструмент, така че не го спасявайте, когато го купувате. Цената обикновено зависи от качеството на метала и неговото заточване. Но не взимайте инструмента на известни фирми, надплащайки се за марката. Пресявачите отстраняват клони с дебелина не повече от 2 см.

градинар

 • Ножици с дълги дръжки, които позволяват рязане на клон с дебелина до 4 см. Всички ножици имат две остри ножове, една извита, втората вдлъбнатина. Правилно се счита за рязане, направено при рязане с вдлъбнато острие. Клонът изглежда се намира в нишата на извитата острие, а второто, леко натискане, отрязва. Обърнат под формата на нея смаже, нарушаване на формата, като по този начин провокира болестта или изсъхне.

охлюви с дълги дръжки

 • Ръчна хартия за дебели клони. Garden ножовка има по-тесен и леко извит нож, който улеснява точното отстраняване на излишните клони, без да вредят наблизо.

нож за градината

 • Резачка с гнездо за полюс. Използва се за рязане на клони, към които ръката не достига. Предимството на питките пред обикновен дърводелец е разводът на зъбите. Шпилът след тях е гладък, без стъпка.

нож дръжка

 • Остър нож за подрязване на кората на резени.

косене на трева

Целият инструмент трябва да се поддържа правилно, да се почиства и смазва с моторно масло преди съхранение през зимата и при необходимост да се наточва.

За да обработвате филиите, вие също трябва градина var (в топлия сезон), и когато се охлади, масло или специална защитна боя за whitewashing дървета. При температури под +8 var губи своята еластичност, става неподходящо за висококачествена обработка на резени.

Видове подрязване на ябълки през есента

 • Санитарно. Премахването на сухи, повредени клони, върхове, счупени, с очевидни признаци на заболяването, се отрязват грешните съкращения, направени по-рано.
 • Формовъчните. Произведено от млади дървета, за да формира короната.
 • Структура. Премахване на клони, които докосват други, пресичат с тях, разтриват, уплътняват короната, нарастват надолу или възпрепятстват растежа на съседните дървета.


видове резитба на ябълкови дървета

Подрязването на ябълкови дървета през есента започва от средата на септември, когато реколтата вече е била извадена и лятото е паднало. Прекалено ранното подрязване може да доведе до болестта на дървото, тъй като толерира топлината по-лошо. Късно подрязване, особено структурно или оформящо, не позволява на растението да "оближе" рани на простуда, което ще доведе до отслабен имунитет и вероятност за смърт при тежки студове.

Начини на подстригване

В зависимост от това, което градинарят преследва при рязане на клони, има три начина да направите тази процедура:

 • Слабо подрязване. Произвежда се на млади ябълкови дървета, за да се образува дърво, носещо плодове. Една четвърт от дължината на клона е отрязана, няколко млади клона растат от горните бъбреци през следващата година.
 • Средно подрязване. Клонът е на трето място. Подрязването е предназначено също така да увеличи броя на плодоносещите процеси в 5-годишните растения и да подмлади по-старите ябълкови дървета.
 • Силно подрязване. Използва се за изтъняване на короната, така че слънцето да попадне в нея. Клоните се отстраняват наполовина.

Последователност на подрязване на дърветата

Подрязването на ябълковите дървета през есента, като всяко друго дърво, започва със санитарно почистване. Сухият клон е отрязан, оставяйки малък превъртане до точката, където се появява първата пъпка. Нарежете флъш, в крайна сметка образува възел, който пада и остава кухи в дървото. Ако клонът е по-дебел от два сантиметра, тогава той трябва да се обработва с градински лак.

изрязано ябълково дърво

Счупени, повредени, болни клонове се отстраняват във втория ред. Тънките са отстранени с шлифован, по-дебелите с резачка. Когато работите с резачка, не забравяйте, че трябва да започнете триене от долната страна на клона. По-дълбоко с няколко сантиметра, можете да започнете да виждате отгоре. Този принцип на работа помага да се защити дървото от рани, което може да бъде, когато почти отрязаният тежък клон започне да пада и дърпа кора отзад. Живи клони трябва да бъдат премахнати "на пръстена", който не напуска коноп, както в случая на сухо.

ябълка след есенен резитба

Структурата и оформянето на подрязването на ябълковите дървета през есента се извършват едновременно. Тук е необходимо да се помнят две правила:

 • Подрязването е същата операция, след което дървото трябва да бъде възстановено. Поради превишаване на броя на отдалечените живи клонове, можете да забавите не само растежа, но и плодното. Ако се отстраняват твърде много повредени и болни клони, по-добре е да отложите подрязването на резитбата на пружината.
 • Разрезът, оставен след живи клони, не може да бъде обработен незабавно. Необходимо е да изчакате поне 24 часа. Ако в близост до мястото имаше бръмбари, трябва да бъдат премахнати с градински нож преди обработката.

Основното правило за правилно оформяне на подрязването

Прерязването на младите филизи да се формира корона, е необходимо да се обърне внимание на местоположението на бъбреците върху него. Нарежете клона е необходимо, така че втората от изрязания бъбрек да гледа навън от короната. През следващата година три от горните пъпки ще нарастват силно. Първият ще нараства вертикално, не е плодоносен, а вторият, който се отдава, ще расте в необходимата посока, ще се установи в хоризонтална равнина и няма да сгъсти короната. Отглеждането на първия клон през следващата година ще трябва да бъде съкратено по подобен начин.

От колко правилно се прави подрязването на ябълкови дървета през есента, зависи само количеството на прибиране на реколтата през следващата година, но и животът на самото растение. Ето защо, ако ябълковото дърво е силно изстреляно и не обрязано в продължение на няколко години - по-добре е да се обърнете към специалист за помощ при структурното му подрязване, което е най-често най-обемно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ябълка резитба през есента за начинаещиЯбълка резитба през есента за начинаещи
Ножици за рязане на метал ръчни, хидравлични, акумулаторниНожици за рязане на метал ръчни, хидравлични, акумулаторни
Изрязване на грозде през есента за начинаещиИзрязване на грозде през есента за начинаещи
Подрязване на млади ябълкови дърветаПодрязване на млади ябълкови дървета
Заточване на ножиците е лесно!Заточване на ножиците е лесно!
Правила и график за подрязване на плодови дърветаПравила и график за подрязване на плодови дървета
Описание на инструмента за рязане на подсилващи изделияОписание на инструмента за рязане на подсилващи изделия
Как правилно да намалите малините през есента, видеоКак правилно да намалите малините през есента, видео
Подрязване на малини през есента за начинаещиПодрязване на малини през есента за начинаещи
Лятна работа в градинатаЛятна работа в градината
» » Apple резитба през есента подробни инструкции