Live микрокосмос със собствените си ръце или как да направите флориуми с снимки и инструкции стъпка по стъпка

Флориума със собствени ръце за начинаещи помага да се овладее техниката за създаване на миниатюрен естествен шедьовър у дома. Ако го направите с желание и любов, без съмнение ще задоволите самия процес на творчество и постигнатия резултат. Мини градина не предизвиква алергии, дори и най-чувствителните хора, но ще помогне да докоснете красивата, да украсите интериора на апартамента, да се възхищавате на гостите. Флориуриумът ще украсява всяко жилище и всеки човек може да го направи. Особено ценно е да се включат децата в създаването на деца, развивайки естетическите им възприятия.

История на идеята за флориума и в затворено пространство

Снимка 30:
Снимка 29:
Снимка 28:
Снимка 27:

От времето на големи географски открития хората, които са видели екзотичната природа на отдалечени държави, имат страст да създадат такива ъгли в дома си. Оранжерии със странни растения започнаха да се появяват в благородни хора, но това беше много скъпо и растенията не искаха да свикнат с извънземния климат.

Неочакван импулс е даден от британския биолог Н. Уорд в началото на 18 век, когато изпратил папрати до приятеля си в далечна Австралия в затворен стъклен контейнер. Растенията тихо преживяха дълго пътуване и пристигнаха живи в адреса. Резултатите от този експеримент вдъхновяват учения да проведе изследвания върху поведението на тропическите растения в затворени съдове. Така Н. Уорд, без да го очаква, стимулира цялостна тенденция в цветарството на закрито.

Още в средата на XIX век екзотичната природа започва да се появява масово в стъклени витрини и различни прозрачни съдове, привличащи клиенти. "Ward Box", както хората наричат ​​такива композиции, са спечелили огромна популярност. Те също се появиха в Русия, след като получиха името "Vardian cases". Модата за такива творения не изчезна в наше време. Освен това технологията се развива активно в различни страни и идеята се развива в независимо направление за отглеждане на закрито растениевъдство - флориуми. Започвайки с отглеждането на екзотични папрати, "кутиите на Уорд" се разпространяват в други растения (кактуси, орхидеи и др.) И за декорирането започнали да се използват всякакви естествени елементи. Затвореното цвете постепенно се превърна в миниатюрен пейзаж.

Същност на флориума

Снимка 32:
Снимка 33:
Снимка 34:
Снимка 35:

Какво е флоуриумът? В основата си, флориуриумът или растителният терариум е съд, първоначално проектиран да запази жизнеспособността на даден вид растителност в необичаен климат, като поддържа специални условия вътре в него. Съвременните флориуми са придобили по-широк смисъл. Те се превърнаха в състава на пейзажа, включващ освен самите растения, естествени и изкуствени елементи, дребни животни и насекоми, по-често под формата на имитации на змии, охлюви, жаби, пеперуди.

Растителният терариум трябва да отговаря на специфични изисквания.

Контейнерът трябва да бъде прозрачен, което е важно за растенията. Светлината може да проникне през цялата площ на съда или през специални прозорци. Най-важните условия, които трябва да се поддържат в резервоара, са влажност, температура и осветление. Тези параметри трябва да се поддържат на постоянно ниво и тяхната стойност се определя поотделно за всяко предприятие. Така че, за пустинните видове се изисква ниска влажност, а за субтропичните - висока.

За да се поддържа желаният кислороден прием, в горната част е необходим малък отвор, а захранването на кореновата система е малко количество почва.

Снимка 38:
Снимка 39:
Снимка 40:
Снимка 37:

Защо трябва да създам флуориум? За тези, които все още не разбират напълно защо имате нужда от миниатюрна градина или цветно легло в един съд, можете да донесете такива основни аргументи:

 1. Красота. Оригинално декориран флуориум с екзотично цвете, декоративни елементи, елегантна форма е в състояние да украсява всеки интериор на стаята. Тази красива детайлност на декора ще струва евтино, но изглежда модерен и елегантен.
 2. Интерес. Мини флориуриумът привлича вниманието както на възрастни, така и на деца. Много интересно е да се наблюдава развитието на малка затворена екосистема, особено когато присъстват представители на фауната. Съмнението не предизвиква и образователен ефект, когато децата се наричат ​​истински интерес към природата и развиват естетическа чувствителност.

Състав на състава

Снимка 42:
Снимка 44:
Снимка 45:
Снимка 43:

За начинаещи майстори, които искат да знаят основите на производството на флориури, е важно да се научат принципите на композиране на техните композиции. Тяхната вътрешна "пълнеж" се определя до голяма степен от дизайна, който се различава по форма и размер, както и от местоположението в апартамента. На първо място, трябва да изберете мястото, където ще бъде поставен контейнерът. Флориума често се намира на хоризонтална равнина (прозоречен перваз, рафт, маса, под). Можете да изберете опция за стена. Понякога изборът се прави в полза на суспендиран терариум, т.е. плавателен съд, окачен от тавана или от горната част на отвора на прозореца.

Следващата стъпка на начинаещия е да определи формата на флориума. Трябва да се отбележи, че такива основни сортове:

 1. Хоризонтален тип. За този правоъгълен вариант са характерни следните пропорции: височината е по-малка от дължината 2 и повече пъти и ширината е 1,4-1,7 пъти. Тя е най-подходяща за пълзящи растения, миниатюрна пустиня.
 2. Вертикален тип. При този вид височината надвишава дължината и ширината с 2 или повече пъти. В този дизайн се предлага малка градина или дърво, дърво.
 3. Кубична версия, изграждането на регулярна геометрия на базата на полиhedra. Такива варианти имат плоско дъно, което определя избора на състав. Важна роля се дава на декорирането на почвената повърхност (черупки, камъни).
 4. Закръглени опции - топка, елипсоиди, конуси. В такива контейнери често се засаждат растения, които обичат влагата.

Принципи на състава

Снимка 48:
Снимка 49:
Снимка 50:
Снимка 47:

След като изберете място и форма, можете стъпка по стъпка да композирате композицията. На първо място се решава избора на ландшафтен тип, естествена климатична зона. Най-често създадената имитация на пустинята, тропиците, савана, планински пейзаж, гора. Полетът на въображението не е ограничен и затова може да се създаде изкуствено блато, водна повърхност, водопад, морски или речен бряг и дори океански под.

Заинтересованите могат да продължат и да се опитат да измислят чужд пейзаж ("Марс").

Препоръчва се да се вземат предвид основните принципи на състава:

 1. Базата е екзотично или просто красиво растение и всичко останало е допълнителен декор.
 2. Всички елементи на композицията трябва да отговарят на избраната тема, с изключение на приказните теми.
 3. Цветовете трябва да съответстват на истинската природа, но не и да засенчват красотата на основното цвете.
 4. Съставът е изработен така, че да изглежда привлекателен от всички страни.
 5. Не претоварвайте съставката ненужно, всички части трябва да са лесно видими.
 6. Изборът на растението, формата и размерът на декориращите части трябва да съответстват на размера и конфигурацията на контейнера.
 7. Изкуственото осветление се използва, за да се съсредоточи върху най-интересните детайли.
 8. Преди инсталирането на частите в съда се изготвя чертеж на състава, както и цветовият му образец.

Избор на растения

Снимка 52:
Снимка 55:
Снимка 53:
Снимка 54:

Основата на състава на флората е един или няколко растения, които определят останалата част от вътрешната декорация. При избора им трябва да се разчита на препоръки от специалисти:

 1. За флориума не трябва да се избират бързо развиващи се и прекалено големи растения. Трябва да се избегне прекалено "капризна" флора, която изисква често поливане, торове и ежедневна грижа. Заводът трябва да се развива в малък обем почва (понякога се използва за подрязване на кореновата система).
 2. Ако в един съд са засадени няколко вида растения, те следва да имат подобни изисквания към условията на поддръжка и грижи.
 3. Пустинният пейзаж изглежда правдоподобен, когато се използват сукуленти - кактуси, алое, гъст, пъстър.
 4. При създаването на "гора" се използва мъх (най-често срещаният вариант е спагнум) и папрати (pteris, adianum и др.). Природата ще изисква клони и счупвания.
 5. Тропиците перфектно имитират орхидеи, дифенфанбая, алокация. В същото време ярките виолетови и модни тенджери могат ефективно да се справят с такава задача.
 6. В планинската природа можете да използвате комбинация от сукуленти и бръшлян.
 7. Началото и бромелидите изглеждат впечатляващи в мини градината в стъклен съд.
 8. Не прекалявайте с композицията, поради което се препоръчва да се отглеждат не повече от 2-3 различни вида растения.
 9. Една от най-надеждните опции за засаждане на растенията е в малки саксии. Вътре в контейнера те са внимателно маскирани от черупки, камъни, клони и др.
 10. Най-добре е да изберете растения, способни да се развиват при температура 20-22 градуса, влажност 55-60 процента, осветление за 10-13 часа. Тези условия са най-просто поддържани в постоянен режим.


Важен въпрос е кои инсталации изискват запечатан съд и кой е подходящ само за отворени контейнери. Решава се в зависимост от изискванията за условията на задържане. Ако растенията се аклиматизират в дадена област, те не изискват запечатване, а по-скоро предпочитат свободна аерация, затова е по-добре да се засадят тропически и пустинни растения в затворени съдове.

Вариации на състава

Снимка 57:
Снимка 59:
Снимка 58:
Снимка 60:

Като пример за състава на типичните състави, е възможно да се вземат предвид такива видове флориуми:

 1. Тропическа гора с висока влажност. За естествен район включва Амазонка, горите в Югоизточна Азия, екваториална брега на Атлантическия океан. В състава на състава се намира джунглата, характеризираща се с многостепенно подреждане на растителността. Във флориума всички нива трябва да бъдат ясно видими. За да се симулира, няма нужда от скъпи, истински тропически растения, които могат успешно да бъдат заменени от по-достъпни видове. Основното условие за поддръжка е висока влажност (не по-малко от 65%), осигурена от постоянното наличие на чаша с вода. Като грунд се препоръчва смесване на тухлени почви с голям пясък и листа. Температурата се поддържа в рамките на 25-28 градуса. При използване на отворен контейнер е необходимо често поливане. Препоръчителни растения: бръшлян, малка Ficus, бегонии, аспержи, джуджета папрати, млечка, Fiton, Selaginella, hamedoriya, бавнорастящи сортове бамбук.
 2. Полу-пустиня. Основното предимство на такъв състав е, че няма нужда от постоянна грижа и влага. Като растителна база се използват различни видове сукуленти. Почвата е комбинация от груб и фин пясък. Декорът е снабден с камъни с различни размери и цветове, парчета и фрагменти от керамика. Поливането на растенията се извършва веднъж седмично през лятото и веднъж на 20-25 дни през зимата. Температура - нормална, стая. Възможно е временно намаляване на температурата до 14-16 градуса. Основните представители на флората - агаве, adromiskus, kalanchoe, spurge, млади, малофор, borodnik, dikia, grinovia и най-важното - съставът се събира от различни кактуси.
 3. Планински пейзаж. Дизайнът е доминиран от многоцветни камъни с различни размери, вкл. голяма, разчленена форма. Сред растителността има общи генни сортове (senpolia) и къдрави видове. Такива растения се препоръчват - бръшлян, папрати, селегинела, кактуси, сенполия.
 4. Мос. Това растение се среща в почти всички природни области и поради това съставът може да има много разновидности. Най-често срещаният вариант е сенчести мокро място в гората. Moss във флориума създава кадифена повърхност, която изглежда добре при правилното фоново осветление. Почвата се прави на основата на почва с повишена киселинност.

Съдове и материали за флориуми

Снимка 24:
Снимка 25:
Снимка 22:
Снимка 23:

Какво мога да използвам като контейнер за флоуриум? Можете да приложите следните материали:

 1. Най-подходящ за всякакви стъклени съдове с подходящ размер. Съставите се поставят в кутии, чаши, вази, бутилки, чаши, колби, различни прибори. Флориума най-често се събира на базата на аквариуми, а сферичните форми са много популярни. За да се намалят разходите, се използва най-полезният материал, по-специално красиви продукти се получават от стъклена крушка.
 2. Пластична. По принцип е възможно да се използват прозрачни пластмасови бутилки и контейнери с различни форми. Най-доброто от всичко, когато са направени от плексиглас. Трябва да се отбележи, че контейнерът от него може да бъде направен на ръка. Липса на пластмаса - ниска пропускливост за ултравиолетовите лъчи, която не се вписва в някои растения.
 3. Непрозрачни материали. Тялото на контейнера може да бъде направено от непрозрачни материали, но в този случай трябва да има прозрачна вложка за проникване на естествена светлина. Декоративното куфарче може да бъде направено от метал (неръждаема стомана, цветни метали), дърво, шперплат, пластмаса, картон (кутия). Когато се използват водопроницаеми материали, върху дъното се поставя хидроизолационна подложка. Оригиналните дизайни се получават от детски играчки. Стените на корпуса могат да бъдат покрити с кърпа.

Снимка 62:
Снимка 64:
Снимка 65:
Снимка 63:

За да създадете висококачествен флоуриум, ще ви трябва материали за интериорен дизайн:

 • дренажната система в дъното на резервоара е снабдена с помощта на грубо-зърнест пясък, малки парчета от тухли, камъчета и кичури, парчета пластмасова пяна;
 • почвата за засаждане, чийто състав е избран, като се вземе предвид техният вид;
 • декоративни елементи за имитация на избрания естествен парцел - черупки, мъниста за имитация на перли и кехлибар, камъни, фигурки на животни, оцветен пясък;
 • В напоителната система се използват захранващи тръби, маркучи, фонтан, спрей;
 • фон - предназначен да подчертае красотата на растението, което се използва за плат, пластмаса, картон с правилния цвят;
 • Капак за затваряне на гърлото или специална дупка.

При уреждане на долната част на конструкцията, като правило, това съотношение е предвидено - дренаж - 1 част, земята - 3 части, декоративни детайли - 1 част. При избора на контейнер се набляга и на ширината на шията. С широко гърло, опростяване на елементите на състава и грижа за растението. Тесният вход създава известни трудности - става необходимо да се използват пинсети, специални устройства, пинсети, куки за плетене и т.н.

Инструкция за производство с снимка

След като се занимава с теоретичната част, началният майстор може да започне да решава проблема от практическа гледна точка, как да създава оригинални идеи. По-долу е майсторски клас за създаване на малки шедьоври. Този урок ще бъде полезен за начинаещи. За да се работи систематично, първо се разработва подробна схема на състава, която се изпълнява внимателно и стъпка по стъпка.

Флорариум в голяма банка

Снимка 13:
Снимка 14:
Фигура 15:
Снимка 16:

Един литров стъклен буркан се счита за оптимален вариант на флориума за начинаещ майстор. Инструкциите стъпка по стъпка предвиждат следния ред на работа:

 1. На дъното на кутиите се изсипва въглен слой от 4-6 см.
 2. Приготвя се земята и се добавя остатъкът от въглен. След това се полага върху върха на въглен възглавница с внимателно запечатване на всеки 3-4 см.
 3. Засадени растения. При засаждането на няколко образци се поддържа разстояние от 3-5 см между тях.
 4. Полагане на свободната повърхност на мъх и декоративни елементи.
 5. Заводът се напоява от малка поличка с дълъг канал. Ако влагата попадне в незащитени зони, секциите се изтриват.
 6. Настройване на фоновото осветление и основното осветление на разсеяния тип.

Полу-пустиня в сладкарница

Снимка 19:
Снимка 103:
Снимка 18:
Снимка 17:

За композицията "Полу-пустиня" е подходяща цилиндрична ваза за сладкиши от сплескан тип. Съставът на състава е сукулентен. Производството се извършва в следния ред:

 1. Преди засаждането вазата се измива обилно с гореща вода и се изсушава добре.
 2. В дъното на вазата се полага слой от смес от фини камъчета с експандиран глинен пясък с дебелина 2-4 cm.
 3. Приблизително половината от височината на вазата е пълна с почва. Най-добре е да вземете готови почви за кактуси.
 4. Растенията се засаждат в земята на разстояние 25-30 мм една от друга.
 5. На повърхността на земята фините камъчета са тънки с тънък слой.
 6. Почвата се уплътнява с пръстите на площадката за засаждане.

Поливането в такъв флуориум рядко се прави - след около 55-65 дни.

Окачен съд

Снимка 6:
Снимка 5:
Снимка 8:
Снимка 7:

Окачена или монтирана на стената версия на дизайна се прави най-добре от малък кръг аквариум или друг съд под формата на топка или капка. Оригиналната декорация е микроелектрическа светлина, когато състава се събира в колба. По-добре е да използвате капацитет от 500-1000 W лампи.

За да направите флоуриум, трябва да предприемете следните стъпки:

 1. Натрупване на дренаж от глинен пясък, малки камъчета или пяна от пластмасови дебелини с дебелина 2-4 cm.
 2. Полагане на тънък слой въглен.
 3. Запълване на почвата като смес от земи с листа, торф (1 част) и едрозърнест пясък (2 части). За декориране на слоевете на почвата се препоръчва да се редуват с междинни слоеве от цветен пясък.
 4. Повърхността се изравнява и растенията се засаждат. Ако се засаждат няколко екземпляра, се поддържа разстояние от 25-30 mm между тях. Задълбоченото за тях се извършва с пинсети, а запълването става с лъжица. Пръстите на земята леко затягат около растението. Листата на растението не трябва да докосват стените на съда.
 5. След засаждане, овлажняването се извършва с помощта на пулверизатор или малка помпа за напояване с тесен дълъг улей.

Геометрична градина

Снимка 9:
Фигура 10:
Снимка 104:
Снимка 12:

Правилните геометрични форми идват в модата на нашите дни, когато декорират интериора на модерните стилове. Геометрична мини градина се прави по метода Тифани. Същността на композицията се състои в използването на съдове с множество полиедра, разположени асиметрично един към друг. Това тяло е по-добре да се купуват в готови форми.

При регистрация най-голямата популярност използва такива растения като: tsereus, antimima, molodilo, clarification. Работата се извършва в този ред:

 • поставяне на дренажен слой и слой въглища с дебелина няколко милиметра;
 • с помощта на малка лопата почвата е добре разпределена по цялата повърхност;
 • растенията се засаждат с интервал от 25-35 мм и между тях се полага мъх;
 • Повърхността на земята е украсена с камъчета и пъстър пясък.

В продължение на почти 200 години Флориуриумът не е загубил своите фенове. Освен това постоянно се появяват нови идеи за създаване на оригинални композиции. Окачественият флориум е истинска находка за интериора в модерен стил. Особено популярни са тропическите растения, орхидеите, кактусите, но също така и икономичните варианти от сравнително прости представители на флората могат да удължат окото.

Снимка 68:
Снимка 69:
Снимка 70:
Снимка 71:
Снимка 73:
Снимка 74:
Снимка 75:
Снимка 76:
Снимка 77:
Снимка 78:
Снимка 79:
Снимка 80:
Снимка 81:
Снимка 82:
Снимка 83:
Снимка 84:
Снимка 85:
Снимка 87:
Снимка 88:
Снимка 89:
Снимка 90:
Снимка 91:
Снимка 92:
Снимка 93:
Снимка 94:
Снимка 95:
Снимка 96:
Снимка 97:
Снимка 98:
Снимка 100:
Снимка 101:
Снимка 102:
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Цветни саксии с идеи за собствените ви ръцеЦветни саксии с идеи за собствените ви ръце
Колко хубаво и лесно се сгъват хартиени салфетки за оформление на масатаКолко хубаво и лесно се сгъват хартиени салфетки за оформление на масата
Играчки от различни материали със собствени ръцеИграчки от различни материали със собствени ръце
Винени тапи във вътрешността на идеята за използванеВинени тапи във вътрешността на идеята за използване
Занаяти от естествени материали със собствени ръце, различни идеи, снимки, инструкции, майсторски…Занаяти от естествени материали със собствени ръце, различни идеи, снимки, инструкции, майсторски…
Как да направите отметки за книги със собствените си ръцеКак да направите отметки за книги със собствените си ръце
Нанасяне на боядисани стъкла у домаНанасяне на боядисани стъкла у дома
За начало градинар за цветни лехиЗа начало градинар за цветни лехи
Рутариум със собствените ни ръце украсяват градината с удари и пъновеРутариум със собствените ни ръце украсяват градината с удари и пънове
Оригами от хартия за начинаещи обикновена роза със собствените си ръцеОригами от хартия за начинаещи обикновена роза със собствените си ръце
» » Live микрокосмос със собствените си ръце или как да направите флориуми с снимки и инструкции стъпка по стъпка