На какви параметри и размери да изберете паркет дъска

Подложката от естествено дърво е най-популярният материал. Тя се превърна в чудесна алтернатива на обикновения паркет. Естественият вид дърво изглежда ни доближава до природата.

С приложението си всяка стая се променя: става по-ярка и придобива индивидуален характер. В строителния пазар има огромна гама от този продукт с разнообразие от цветове и различни видове.

Структура на паркета

Структура на паркетаПо правило паркетна дъска има трислойна структура. За производството на долния слой обикновено се използва шперплат или шперплат.

Вътрешно изпълнение - от иглолистни дървета. И ивиците от двата слоя са подредени по такъв начин, че влакната са перпендикулярни една на друга. Това повишава здравината на продукта, увеличава устойчивостта на температурни промени и промени в влажността.

Първият слой, наричан още лицев или декоративен, се състои от тънка част от дъб, орех или пепел. От какъв вид дървесина се използва и каква дебелина на паркет съвет, не зависи толкова много от своята красота и стил, колко живота живот.

Избор на дървесина за подови настилки

Видът на паркета, като правило, зависи от избора на дърво. Това е името на избора на плочи за лицевия слой на продукт, изработен от същия вид дърво. Тя се извършва в текстура, тонус, присъствието на възли и други свойства.

най-богатия избор на породи дърво за производство на паркетВ колекциите на паркетни дъски се разграничават следните варианти:

  1. селект - радиално отрязване
  2. природа - възможно разпръскване на малки възли и цветови вариации
  3. селски - и двата метода са приемливи, много възли, изразени цветови разлики

Снимка на паркет в апартаментОт този параметър зависи както външният вид на продукта, така и цената. Колкото по-гладък е цветът, толкова по-високи са разходите. Изборът на подови настилки трябва да се извършва въз основа на интериора на стаята.

За стаите, проектирани в стил "Империя", трябва да изберете изберете. С лек и ненатрапчив интериор, естествата са добре комбинирани. Рустикът е подходящ за селски стил.

Чрез броя на лентите в декоративния слой паркетната плоскост е разделена на:

  • един;
  • две;
  • три;
  • четирилентов път

Най-популярният е продукт от три ивици, след това отидете едно- и дву-лента, моделът с четири платна затваря списъка.

Размери и методи на прилаганеВ пряка зависимост от параметрите има област на използване на подови покрития. Най-често паркетна дъска със стандартни размери има следното:

  • дължина - 2,0 - 2,5 м
  • ширина - до 20 см
  • дебелина - 0,07 - 2,6 см

За модели, чиято дебелина е 0,07 см, правило, лицевият слой е направен от фурнир. Поради това тя не може да бъде обвързана. Панелът за паркет с дебелина 0.1 см е покрит с 2.5 мм слой.

Най-популярни сред потребителите са моделите с горни слоеве до 4 mm и дебелина от 0.13-0.15 cm.

И всичко това, защото те се използват във всички помещения: в жилищни и промишлени сгради. При тежко натоварване на пода експертите препоръчват използването на по-издръжлив материал. В обществени помещения мощна паркетна дъска с дебелина 20 мм и покривен слой от 6 мм ще осигури добра устойчивост на износване.

Има още по-трайни материали. Плочи с дебелина 2.2 см се използват за поставяне на пода директно върху изоставащите във всякакви помещения. Неговият среден слой е направен от HDF плоча с повишена плътност.

Ако дебелината на паркетната плоскост достигне 25 мм, а облицовката - 6 мм, тогава тя може да се постави в помещенията, където има само груб под. Тъй като е в състояние да издържа на големи динамични натоварвания.

Предимства на паркетните покрития

предимстваПоради наличието на няколко слоя, паркетът често се сравнява с ламинат. Но за разлика от него, паркетът е екологично безупречен материал. И тук няма имитация - това е естествено дърво.

Най-важното е лекотата и простотата на полагане на такъв под. В страничните и крайните му страни има издатини и жлебове, които служат за заключващата връзка. За разлика от паркета, плочите се смилат и лакират, когато се произвеждат в завода. Те не се нуждаят от лай или друго специално лечение.

Паркет платно, размерите на които са различни, могат да бъдат използвани в различни стаи и да се поберат на всяка основа. Дървесината от особено ценни породи, използвани в декоративния слой, с различна текстура и цветова гама, позволява създаването на оригинални дизайнерски композиции. В допълнение, този подови покрития могат да бъдат третирани с различни видове паркет масло, които абсолютно различно подчертават структурата на дърво.

възможност за полагане върху Друго предимство на такова дъно е възможността за полагане върху "топъл под". За тази цел при изграждането на пода е необходимо само наличието на хидроизолационен слой.

Необходимо е да се отбележи, че е лесно и учтиво да се покрие това покритие. Достатъчно е да почиствате или вакуумно периодично. При мокро почистване можете да използвате специални химикали. За това по-подробно в статията Как да се грижим за паркет борда.

По този начин, за разлика от други подобни покрития, например, паркет парче, в употреба, паркет е по-надежден и по-изгодно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изборът на най-добрата дъска за паркет, нюансите на селекциятаИзборът на най-добрата дъска за паркет, нюансите на селекцията
Какво е по-добре да изберете паркет или ламинатКакво е по-добре да изберете паркет или ламинат
Всички тънкостите на избора на паркет парче и неговата класификацияВсички тънкостите на избора на паркет парче и неговата класификация
Какъв е най-добрият паркет или инженерна дъска?Какъв е най-добрият паркет или инженерна дъска?
Изберете паркет съвет кехлибар дървоИзберете паркет съвет кехлибар дърво
Дървените паркетни дъски избират стилно подово покритиеДървените паркетни дъски избират стилно подово покритие
Паркет съвет от компанията tarkett преглед на популярните колекцииПаркет съвет от компанията tarkett преглед на популярните колекции
Преглед на паркета от твърда дървесинаПреглед на паркета от твърда дървесина
Отличителни белези на паркетна дъска AlpenholzОтличителни белези на паркетна дъска Alpenholz
Дървената плоскост на дървесината е с качество на разумни цениДървената плоскост на дървесината е с качество на разумни цени
» » На какви параметри и размери да изберете паркет дъска