Необичайни ръчно изработени предмети за цялото семейство

Необичайни занаяти, изработени от различни материали, които не само са в състояние да угоди на окото и да станат вълнуващо хоби, но могат да послужат за практическа цел. Полезно е два пъти да се създават необичайни занаяти с деца, тъй като младото поколение участва в творческия процес, който несъмнено играе образователна роля. Невъзможно е да се изброят всички видове оригинални работилници - това са занаяти, изработени от хартия, творения от спомагателни инструменти и дори занаяти, произведени от сладкиши. Примери за многобройни необичайни елементи със снимки могат да бъдат намерени по-късно.

Как да създадете необичайни занаяти

В същността си едно необичайно произведение на изкуството е оригинално малко нещо, което изненадва с формата, предназначението или материала, от който е направено. По принцип всяко произведение на изкуството носи известна изненада, особено когато собственото му въображение е оградено със собственото си въображение.

Как да създадете малки шедьоври, наречени "необичайни занаяти със собствените си ръце"? Всичко е достатъчно просто: ако нямате достатъчно мисли, тогава в интернет се търси атрактивна идея, която е олицетворена от вашата собствена импровизация. Има и друг начин на творчество: наблюдение на природата. Една любопитна гледка със сигурност ще намери нещо просто, но много атрактивно, което ще украси вътрешността на къщата или дизайна на обекта. Дори най-необичайните занаяти често се раждат не от професионализъм и умение, а от настроение, любопитство, способността да се видят красивите в най-обикновените неща.

Необичайното произведение на изкуството е оригинално малко нещо, което изненадва с формата, предназначението или материала, от които е направено

Особено необичайни са детските занаяти. Те вземат своята изобретателност и откровение. В тази посока е важно да насочвате внимателно и правилно детето, за да предложите идеята да помогнете в началния етап. Възможно е създаването на занаяти да бъде завладяващо и полезно за децата.

Какво може да създаде необичайни занаяти? Отговорът на този въпрос е много прост: от всеки материал, който привлече вниманието ви.

Важно! Огромни запаси са скрити в суровини като дърво, нишки, плат, хартия, пластмаса.

Особено привлекателен е материалът за обработка, който не изисква специални инструменти и оборудване. Предпочитание се отдава на това, което може лесно да се направи с помощта на нож, ножици, игли, игли за плетене или куки, шиене или четка. Или може би с помощта на малко по-усъвършенствани инструменти: електрически бормашини, триони, ножови триони, запояване, шевни машини, апарати за изгаряне. С други думи, необичайни занаяти могат да бъдат направени от всяко лице, което няма специални умения. Ако създаването на нещо изисква специални знания или умения, най-вероятно производството на такива продукти вече ще бъде професионална дейност.

Функции на хартиените занаяти

Многобройни необичайни занаяти със собствени ръце са направени от хартия. Древното изкуство оригами отдавна е спечелило водещо място сред всички видове занаяти. За цялата си простота, хартиените продукти могат да украсяват дори изискан интериор.

Сувенир за Свети Валентин

Внимание може да се предложи няколко необичайни неща от огромен списък на занаятите в стила на оригами:

 1. Обемно съдържание на стената. Съставът е направен от 90-120 хартиени квадратчета и е събран върху лист картон. От трите хартиени елемента се оформя пирамида, която е свързана под формата на шестоъгълник от шест пирамиди. Многократното повтаряне на такива фигури в различни цветове осигурява необичаен панел за хартия. Ако такъв панел е ориентиран с оригинална рамка, той може да бъде окачен на стената. Размерът на занаятите зависи само от желанието на изпълнителя.
 2. Сувенир за Свети Валентин. В техниката на оригами можете да направите елегантни обемни сърца, които могат да отразят нежните желания на такава почивка. Те се правят много просто. Лист от цветна хартия разрязва сърцата. В горната част се прави разрез, краищата леко се огъват навътре и след това се залепват заедно. Различен размер на сърцето е залепен на лист картон. Друга възможност включва огъване на листа (хроматичност от двете страни), като се използва техниката на оригами с огъването на ъглите. Тези сърца просто се надуват, за да създадат обем. Накрая, плавателният съд може да бъде направен под формата на малка кутийка за малък сувенир. Шаблонът на такава кутия се изрязва от цветна хартия и след това ръбовете се залепват заедно.
 3. Абажур. Оригами прави възможно създаването на необичайна амбалажна хартия за велпапе. Най-добре е да използвате тънък, плътен картон с ярък цвят (например зелен, син, кафяв). За да се създаде артефакт, лист хартия се огъва в съответствие с предвидената схема в три посоки и чрез промяна на шаблоните на огъване е възможно да се получи удължено или съкратено абажур. След формирането на гофриране, използвайки технологията оригами, листът се сгъва в цилиндър и ръбовете се залепват заедно.
Хартиена лампа

Особености при вземането на цветя от хартияПочти всяко цвете може да се формира от хартия, но е по-добре да се даде предпочитание на прости ярки цветове. Можете да предложите няколко опции за занаяти:

 1. Роза от хартиени кръгове с диаметър 16-18 см. Кръгли заготовки са изрязани на спирала и след това хартията е плътно извита. След като са разнесени венчелистчетата, ще се появи елегантна роза. Образуваното цвете се залепва за вътрешната рязане на хартиената спирала.
 2. Цветя от велпапе хартия. Най-хубавото е и цветната роза. За производство на гофриран цветна хартия изрязани 12 кръгове, след това образуват остри ръбове на окръжностите, които са залепени за образуване на розови листа. Пет от тези венчелистчета очертават очертанията на цветето. След прилагане на междинно ред от четири части и накрая вътрешната част е съставена от три листа. Миниатюрни ресни създаден от ленти широк 25-35 mm и е усукан с клечка за зъби. Ядрото на розата е направено от него.
 3. Цветя със сладкиши - може би най-интересните и необичайни занаяти от сладкиши. Обемни снежинки от хартия с бонбони (вкусни цветя) се правят по този метод. Изрежете хартиените ленти с размери 150х40 мм. След това се завъртат в центъра и се огъват наполовина. Една клечка за зъби е залепена в центъра на бонбона, а венчелистчетата са залепени за нея. Една клечка за зъби играе ролята на дръжка и трябва да бъде увита в зелена велпапева хартия. Основните венчелистчета са изработени от органза. За това са изрязани квадратчета със страна от 13-16 см. Ъглите на квадрата са леко усукани. След това те пробиват в централната част и са фиксирани върху стъблото. С помощта на лепило се образуват леки вълни.
Цветя от велпапе

Използване на техники за раздвояване

Специално насочване в създаването на необичайни хартиени занаяти е quilling - технологията за изработване на продукти от усукана хартия (хартия). Тази техника ви позволява да създавате композиции от плосък и триизмерен характер. Препоръчва се да се правят такива занаяти заедно с децата. Популярно такова нещо, като пощенска картичка с триизмерен цвят.

Важно! Цветята по технологията на квилирането могат да бъдат поставени върху картон лист или групирани под формата на букет в кошница.

И самата кошница също е направена от хартиени ленти, извити в тръба. Цветното ядро ​​е направено от плътно усукани спирали, изработени от хартиени ленти. Размерът съответства на типа на цветето. Ако искате да направите голямо цвете, няколко ленти трябва да бъдат залепени заедно. Ядрото на цветята (например лайка) може да бъде направено пухкаво. За да направите това, горният ръб на лентата, преди да бъде усукан, се нарязва на една трета от нейната ширина.

В техниката на потапяне се формират няколко характерни фигури, образувани чрез завъртане на хартията:

 1. Основната форма е спирала (ролка). Тя може да бъде гъста и свободна с различен брой завои. При стегната спирала въртенето се движи около пръчка, която се фиксира след затягане. Безплатна ролка се получава чрез отпускане на усукана спирала.
 2. "Eye" (лист) - е направена от свободна спирала, когато е сгъната от двата края.
 3. Правоъгълник (квадрат) - свободна спирала, деформирана от четири страни.
 4. Капка. Извършва се чрез преместване на центъра на спиралата и компресиране на горния край с остър връх.
 5. Триъгълник - се прави подобно на капка, но дъното се сплеска с образуването на основата на триъгълника.
 6. "Стрелка" е триъгълник, в който основата е максимално депресирана към центъра.
 7. Полукръг: направен чрез натрошаване на двата края и притискане на едната страна в посока към другата. При силна вдлъбнатина се получава полумесец.
 8. Допълнителни фигури: рога, клонки, къдрици, сърце.
Цветя от технологията за раздвояване

Събуди твоята фантазия

В допълнение към занаятите от хартия могат да се правят необичайни неща от различни материали. Важно е да е красива, оригинална и практична. Можете да предложите няколко различни опции за независимо творчество:

 1. Самоизработен организатор. Дизайнът с различна степен на сложност може да бъде направен от дървени блокове, пластмасови кутии, пяна и други обемисти материали. В такива детайли се пробиват отвори с различен диаметър за писалки и моливи, се правят слотове с различна ширина за хартия, преносими компютри и клетъчни телефони. Към щандовете можете да прикрепите вертикални или наклонени равнини в неподвижен или наклонен изглед.
 2. Tortnitsa. Оригинален и доста атрактивен на външен вид, тортата ще бъде изработена от дървен багаж. Ако се извършва лакиране, структурата на дървото ще бъде по-ясно изразена. Такъв щанд може да бъде изпълнен под формата на единична дъска, но може да има 2-3 нива и да играе ролята на десертна форма.
 3. Мебелни дръжки. Такива занаяти ефективно изглеждат на вратите на шкафове, чекмеджета. Има много варианти на оригиналното изпълнение. Една от възможностите: използването на детски играчки за малки деца. Такива дръжки перфектно се вписват в съвременните стилове на дизайн. В този случай, децата бързо се разрастват, както и техните играчки са боклуци. Използването им като подробности за мебели помага да се "убиват две птици с един камък". Подходящи са различни играчки: малки животни, геометрични фигури и т.н. Производството е много просто. Пробити (не чрез) дупка в пластмаса и е свързан с шпилка с което импровизирани дръжка и монтиран на вратата.

  Мебелни дръжки под формата на играчки

 4. Кошница за пазаруване. Красивата и оригинална кошница може да бъде изтъкана от въжета и ако са боядисани, външният вид ще бъде много привлекателен. Кошницата е изработена от въже с навита прежда. За втвърдяване се прилага лепило. Първо, дъното е направено под формата на спирала с напречно преместване на преждата и навиване около въжетата. Тогава по същия принцип се образува странична повърхност. Доста надеждна ще бъде да изпълни ролята си като кошница, изработена от ненужен капацитет (като рамка), около която се навива въжето. Можете да използвате кофи, пластмасови контейнери, кутии и т.н.
 5. Mosaic. Много красива и необичайна изглежда мозайка панел от капаци от пластмасови бутилки от различни напитки. Пластмасовите капаци имат ярък наситени цветове, които продължават да съществуват дълго време. На листа можете да изложите цялото произведение на изкуството. Най-популярните цветни композиции.

Важно! Необичайните занаяти са наистина оригинални, ако съдържат въображението на автора.

Можете да заимствате идеята в Интернет, но за да създадете малко шедьовър, е по-добре да приложите своя творчески принцип и собствената си импровизация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изготвяне на сувенири от кафеИзготвяне на сувенири от кафе
Производство на занаяти от пластмасови вилици и лъжициПроизводство на занаяти от пластмасови вилици и лъжици
Производство на ръчно изработени изделия от камъни по собствени ръцеПроизводство на ръчно изработени изделия от камъни по собствени ръце
Оригинални идеи за занаятитеОригинални идеи за занаятите
Оригиналните новогодишни занаяти правят собствени ръце до 2018 годинаОригиналните новогодишни занаяти правят собствени ръце до 2018 година
Производство на изделия от каучукПроизводство на изделия от каучук
Занаяти от естествени материалиЗанаяти от естествени материали
Оригинални ръчно изработени елементи за новата година 2017Оригинални ръчно изработени елементи за новата година 2017
Необичайни занаяти за новата годинаНеобичайни занаяти за новата година
Занаяти от листа снимки, идеи, основни техники, видео инструкции, майсторски класЗанаяти от листа снимки, идеи, основни техники, видео инструкции, майсторски клас
» » Необичайни ръчно изработени предмети за цялото семейство