Характеристики на алуминиевите радиатори

Характеристики на алуминиевите радиатори

Ако човек има статут на собственик на къща, тогава той е щастлив човек. И не само че той може да почива от шума на метрополията, но също така, че той може самостоятелно да регулира температурата в жилището и да коригира по своя преценка отоплителната система. Огромна популярност сред жителите на частния сектор спечелиха алуминиеви радиатори, технически характеристики и дизайн, които са най-подходящи за модерни жилища.

Светли и компактни, излъчващи от цялостната хармонична картина на интериора на помещението, радиаторите създават уют не само по външния си вид. Те са предназначени да осигурят топлина и да се справи с тяхната основна функция е отлична: тънък метал се загрява много бързо, като топлина в пространството, както и разстоянието между секциите - всеки от тези нюанси е важно в процеса на отопление на къщата.

Алуминиеви радиатори

Алуминий "unbending"

Основната грижа за радиаторите от алуминий и страхът от закупуването им от потенциален потребител е подозрението за прекомерна мекота и чупливост на метала. Но алуминий под формата на супена лъжица и алуминий под формата на топлообменник е напълно различно качество на метала.

Алуминиевият радиатор "без отклонения" се получава по няколко начина:

 • чрез метод на леене;
 • чрез екструзионен метод;
 • метод за анодиране.

При закупуване на батерии от алуминий трябва да се вземе предвид фактът, че основният или вторичен характер на материала, от който е направен топлообменникът: продукт от първичен алуминий е по-силен, отколкото от вторичен.

Ценовата категория е много зависима от първичната вторична природа на метала, но рецензите на алуминиевите радиатори са дадени повече за качество. Евтините продукти значително се различават от скъпите по качество.

Характеристики на алуминиеви радиатори (3)

изливане

Методът предполага отделно производство на всяка секция от смес от силиций и алуминий (силиумин). 12, съставен от силициев суровина за производството на отоплителни тела е достатъчно за получаване на сила батерия необходимо да радиатора по време на работа е в състояние да издържат на работното налягане (6-16 атмосфери, в зависимост от отопление котела).

Водните канали са широки и стените на радиаторите са дебели, за да осигурят висококачествен топлопренос.

Кастинга се извършва при много високо налягане, което дава на готовите продукти различни форми.

пресоване

Преведено на по-разбираем език, екструзията не е нищо повече от екструзия. Така направените радиатори се състоят от отделни елементи, свързани помежду си. Методът на екструзия е подходящ само за производство на вертикални батерийни клетки и е един от най-евтините.

Особености на алуминиевите радиатори

Алуминиевите радиатори, произведени от процеса на екструзия, чиито технически характеристики остават на задоволително ниво, задоволяват потребителя с ниската си цена и добро качество.

Анонизирани радиатори

Дълготрайни, дълготрайни отоплителни батерии, които не са корозионни - това не е ли мечта на обикновения потребител? Но къде да ги получим? Да в точката на продажба! Но не в нито един, а само в такъв, който не се свежда до търговията с фалшификати и нестандартни стоки.

Антионизираните радиатори са устройства, изработени от висококачествен алуминий. Процесът на анодно окисление, който се подлага на суровината преди производството на отоплителни батерии, променя структурата на метала толкова, че губи цялата си уязвимост и престава да се корозира.

Нагряващата плоча в радиатор свързан не нипели, яки и се поставя извън това осигурява гладка вътрешна страна радиатор и като резултат - по-голям процент на пренос на топлина.

Амонирани радиатори

Особености на алуминиевите радиатори

Кой намери батерии желязо в апартамента ми и лично оценявам тяхната тромавост и степента на топлинна енергия, но все пак е бил принуден да се организира годишна козметичен ремонт за тях (прясна боя), на които се заменят или планират да заменят старите радиатори с модерен компактен и не изискват специални грижи.

Предимствата на алуминиевите устройства са дълги, за да търсят - те са на лицето:

 • лекота и компактност;
 • проста инсталация;
 • Класически дизайн, позволяващ на батерията да съвпадне с модерния интериор;
 • лесна поддръжка (радиаторите са лесни за почистване и почистване с определени средства);
 • твърдостта на фабричната живопис и липсата на необходимост от пребоядисване на радиаторите всеки сезон;
 • бързо затопляне на помещението благодарение на специален дизайн, който може да използва няколко въздушни потока едновременно;
 • възможността за оборудване на радиатора с регулатор на топлина.

Характеристики на алуминиеви радиатори (3)

Алуминиеви радиатори, размерите на които не надвишават разумните параметри, може лесно да се поберат под перваза на прозореца, не стърчат "ребра" и не пречат на творческия полет на собствениците на фантазия, които планират уникален дизайн на дома му.

Комплект от характеристики на качествен алуминиев радиатор

Преди всяко събитие, което смятате за важно, винаги трябва да направите избор. Ремонтът с подмяната на отоплителните уреди е все още отговорна стъпка, топлината и комфортът в къщата зависят от него. За да не разочаровате домакинството си с неуспешен избор, посочвайки вашата некомпетентност по въпроса за качеството на радиаторите, при избора му е необходимо да се съсредоточите върху основните им характеристики.

При избора трябва да обърнете внимание на стандартните параметри, които характеризират топлообменника:

 • разстояние между осите;
 • термични параметри;
 • работно налягане;
 • налягане на изпитването под налягане;
 • външен вид;
 • приблизителен период на действие.

Характеристики на алуминиеви радиатори (2)

Тези характеристики на алуминиевите радиатори ще кажат на купувача какво устройство получава, колко ще продължи и каква температура в стаята може да се изчисли след инсталирането му.

Разстояние между секции: стандартни и нестандартни

Първото действие преди закупуването на алуминиеви батерии е измерването на разстоянието под перваза на прозореца (на мястото на инсталацията на радиатора). Батерията никога не трябва да се поставя в непосредствена близост - за циркулация на въздуха са необходими няколко празнини: между стената и радиатора, между пода и радиатора и между прага и радиатора.

Като се вземат предвид оставащите в сантиметри разстояния, изберете стандартна или нестандартна батерия.

Най-популярни сред потребителите са алуминиевите секционни радиатори с разстояние от 500 мм между центровете на горните и долните колектори. Това е общоприет стандарт.

Силата на алуминиевите радиаториСъщата стандартна стойност за секциите е разстоянието между 200 и 350 мм. Стойността, надвишаваща 200 mm и достигаща 800, е приемлива нестандартна.

Алуминиевият радиатор е също така потребен - 350 мм - много удобно е да се монтира.

Параметри на топлопредаване

Отоплението на помещението с алуминиеви радиатори става чрез преместване на топлия въздух отдолу нагоре и използване на топлинни лъчи. Важна роля в образуването на топъл въздушен поток играят вътрешните ребра на секциите.

За изчисляване на коефициента на топлопреминаване е необходимо да се вземат параметрите на една секция. Ако вземем стандартните параметри (разстояние 500 мм), тогава топлопредаването на една плоча е 100-150 вата. За да се изчисли общата стойност, е необходимо да се умножат известните ватове по броя секции в радиатора.

Висока температура алуминиеви радиатори могат не само да се намали пространството време отопление, но също така спестява, ако водата циркулира на батерии, се загрява до по-малка температура от чугунени радиатори, но това е достатъчно за адекватна температура в една стая, а след това на отопление се котела радиатори служат много по-дълго.

Алуминиеви сектори за радиатори

Работни и натоварващи тестове, каква е разликата?

В техническите паспорти на алуминиевите (и всички други) топлообменници производителят посочва два вида налягане, които батерията може да издържи: работа и тестване.

Какво означават тези два показателя производителите на алуминиеви радиатори? Без конкретна подготовка в тази терминология, средният потребител не може да разбере. Като подготвителна програма можете да използвате следната информация:

 1. Работното налягане е това, при което отоплителят работи, стандартните стойности са 10-15 атмосфери.
 2. Изпитването под налягане е налягането, при което системата се изпитва в навечерието на отоплителния сезон. При централизираните системи тази стойност е до 30 атмосфери, което е много за алуминиевите батерии.

Проверката на системата, организирана в частна (макар и многоетажна сграда) за радиатори, изработени от алуминий, се извършва по-нежен, при тестове за многофамилни жилища при максимално налягане. Поради това употребата на алуминиеви батерии е нежелана при високи сгради - те могат просто да бъдат разкъсани.

алуминиеви радиатори

Дискретен дизайн

За повечето потребители характеристиките на алуминиевите радиатори започват с появата им. Експертите предупреждават феновете на оригиналния стил, че сред алуминиевите батерии не си заслужава да се търси "нещо такова".

Без претенции, нищо оригинално в алуминиеви секционни радиатори, които няма да намерите - няма. Батериите са стандартни, обикновени, скромни и почти невидими. Те не са предназначени да впечатлят въображението. Те имат съвсем различна задача - да отопляват помещението, като остават "в сенките".

Основните показатели за "точността" на дизайна:

 • плоскостта на формата и размера на секциите;
 • качество на живописта;
 • vkisyvaemost във всеки от интериора (супер модерен или класически).

алуминиеви радиатори

Оперативни срокове

Въпреки лекотата и видимата чупливост, алуминиевите радиатори са доста здрави и издръжливи. Гаранционният срок, който производителите дават, обикновено е 10 години. И общият експлоатационен живот е 20-25 години. И ако купувате медни алуминиеви радиатори, осигурете си гарантирана топлина за всичките тридесет години.

Ефект на водата върху алуминиевите батерии

Подобно на всички нови алуминиеви радиатори, с появата им на пазара, те революционизираха съзнанието на вчерашния съветски народ, който не познаваше други нагревателни уреди, с изключение на чугунени.

И тук - върху вас: светлина, компактна и привидно чиста. Топло като! Ето защо първите купувачи на новоизлязло оборудване се опитаха да пренебрегнат недостатъците в него. Но за целите на обективността е необходимо да се обърне внимание на плюсовете и минусите на алуминиевите радиатори.

И въпреки че имаше много малко минуси като такива, по време на експлоатация, въпросът за възможното отрицателно въздействие на водата върху оборудването остава актуален.

алуминиеви радиатори за отопление (46)

Топлоносителят, използван в алуминиевите радиатори (както и в старите чугунени), е водата. И ако дебели стени от чугунени секции дават увереност, че течността няма да ги развалят, тогава тънкият алуминий, на пръв поглед, много крехък, това не може да бъде гарантирано.

Но има един професионален хитрост на производителите: те обработват секциите отвътре със специално полимерно съединение, което предотвратява процеса на окисляване.

И ако се запитате кои алуминиеви радиатори са по-добри, тогава е необходимо да не изглеждате толкова много в марката, колкото върху нюансите на обработката. Въпреки че дружеството, уважаващо себе си и неговите клиенти, няма да позволи продажбата на "недовършени" батерии.

Техническите недостатъци също включват:

 • възможност за изтичане на течности в ставите между секциите;
 • Чувствителността на алуминия към спада на налягането в отоплителната система.

И какво общо има медът с него?

Когато става дума за алуминиеви радиатори, експертите съветват вниманието на колегите им с медна бобина, върху която са прикрепени алуминиеви плочи.

Медни алуминиеви радиатори

Лекотата, компактността, коефициентът на топлопредаване е същият като при "алуминиев", като отличителната черта е методът на сглобяване.

Мед-алуминиевите радиатори са проектирани като една цялостна конструкция, медната тръба е също интегрална и може да издържи на налягане от 50 атмосфери. Тези радиатори са напълно приемливи за монтаж в жилищни сгради, но преди да се качи, че е необходимо да се споразумеят за промени в отоплителната система с ZhEKom - документи и главоболие в същото време ви се предоставят.

Колко секции ще затоплят стаята?

Мощността на алуминиевите радиатори се измерва, като се вземе предвид един участък, който може да загрява 1-1,5 квадратни метра площ. За стая с площ от 10 м2 ще е достатъчно да има радиатор с шест секции.

Стандартната фабрична доставка на радиатори е по 10 секции, но има производители, които предлагат три, пет и петнадесет секции на опаковка.

Мощ на алуминиеви радиатори (2)

Цената, която ми харесва

Чудили ли сте се защо алуминия е толкова евтин метал? Всичко ли е за неговата лекота, гъвкавост, крехкост? Може би. Но основният компонент на стойността е огромните запаси от метал в дълбините на Земята. И не някъде в отдалечени страни, но тук, почти под краката си.

В Русия и съседните страни естествен алуминиеви депозити са толкова богати, че дефицитът в него, няма да се чувстват за дълго време и да не се страхуват от по-високи цени за продуктите от алуминий, също ще бъде много дълъг.

Наличие на алуминиеви радиатори отоплителни тела, което прави тези още по-популярен сред всички слоеве от населението: естетически, модерен и достъпен батерии вместо морално и физически остарели с удоволствие се съберат в домовете си и собствените си успешни бизнес собственици и работници на държавните предприятия с ниски заплати.

Снимка 2: Алуминиеви радиатори в интериора (3)
Снимка 3: Алуминиеви радиатори в интериора (4)
Снимка 4: Алуминиеви радиатори във вътрешността (9)
Снимка 5: Алуминиеви радиатори в интериора
Снимка 6: Алуминиеви радиатори за отопление (2)
Снимка 7: алуминиеви радиатори за отопление (3)
Снимка 8: Алуминиеви радиатори за отопление (4)
Снимка 10: Алуминиеви радиатори за отопление (7)
Снимка 11: Алуминиеви радиатори за отопление (8)
Снимка 12: Алуминиеви радиатори за отопление (9)
Снимка 13: Алуминиеви радиатори за отопление (46)
Снимка 26: Алуминиеви радиатори в интериора (5)
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое е по-добре да поставите отоплителните батерии в частна къщаКое е по-добре да поставите отоплителните батерии в частна къща
Батерии за отопление на частна къща, което е по-добреБатерии за отопление на частна къща, което е по-добре
Какво да сложите от чугунени или алуминиеви батерии?Какво да сложите от чугунени или алуминиеви батерии?
Смяна на отоплителните акумулатори в апартамент или частна къщаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамент или частна къща
Какви са най-добрите радиатори за апартамент с централизирана системаКакви са най-добрите радиатори за апартамент с централизирана система
Размери на радиаторитеРазмери на радиаторите
Запояване на радиаторите със собствените си ръце принципите и характеристиките на работатаЗапояване на радиаторите със собствените си ръце принципите и характеристиките на работата
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
Едножилни окабеляване за частно отопление на къщатаЕдножилни окабеляване за частно отопление на къщата
Изчисляване на броя секции на радиатора на калкулатораИзчисляване на броя секции на радиатора на калкулатора
» » Характеристики на алуминиевите радиатори