Отоплителни системи в частни къщи

В миналото, когато фурната беше единственият начин да се стопли в селска къща. Сега хората могат свободно да се наслаждават на предимствата на цивилизацията и да не се опитват бързо да напуснат уютно градско гнездо. Има няколко варианта в дизайна на отоплението в страната, които се различават от енергийните носители и различните видове структурни елементи.

Отопление на лятна резиденция: версии на отоплителните системи

Основната разлика между отоплителните системи е, че за затопляне на стаята се използват различни носители на топлина. Разграничаване на следните системи:

  • открит огън;
  • отопление при движение на въздуха;
  • електрически;
  • отопление чрез генериране на пара;
  • отопление чрез нагряване на водата.

Първият вид отопление се реализира в камини и е известен на всички руски пещи. В помещения с този тип отопление обикновено топлината не се разпределя равномерно. Тоест източникът на топлина е горещ, а колкото по-далече от пещта, толкова по-студен е въздухът. Разбира се, една малка къща може да се отоплява с помощта на камина или печка, но такава система не е подходяща за отопление на голяма стая.

Отоплителната система по въздух се поставя на етапа на изграждане на къщата. Принципът му на работа: когато въздухът се загрява от топло генератор, той преминава през въздушните канали под тавана и става на мястото на студените потоци. Потоците на студ се втурват към генератора на топлина.

Електрическото отопление на помещението не е най-икономичният вариант. Тя се осъществява чрез подреждане на "топъл под", електрически конвектори и също таванни нагреватели.

Отопление на пара и воден типЗагряването на вода е система, която прилича на затворен кръг, който преминава през вода. Котелът тук служи като елемент на отопление, тръби от него се простират върху цялата площ на къщата. В отделни помещения има радиатори, които отделят топлина, когато преминава топла вода. Последният се връща в котела и отново се загрява. Тогава кръгът се повтаря

Има няколко разновидности на котлите, които се отличават с вида гориво, предназначено за отопление. Сред най-популярните са газът.

Използването на газов котел обаче е приемливо само при наличие на газ в къщата. Има и електрически бойлери, котли на твърдо гориво (въглища или дърва), както и котли, работещи с течни горива.

Много често смятат, че отоплението на водата е същото като отоплението с пара. Принципът на действие тук обаче е малко по-различен. Водата се нагрява под въздействието на натиск, след което парата излиза от радиаторите през тръбите, отделяйки топлина. Като компенсира обратно във водата, парата се връща в първоначалното си положение.

Най-често срещаната система е единична тръба

За много селски къщи единствената опция за отопление е отоплението, използвайки еднотръбна отоплителна система. Основните му предимства са лесната инсталация, наличността и надеждността. Важен компонент на тази система е разширителният резервоар, необходим за процеса на стабилизиране на налягането. Изпускателните вентили, спирателните вентили, всички видове окабеляване осигуряват подаването на топлоносител към връзките, предназначени за отопление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топлинни помпи за отопление на алтернативна енергия, използвани в отоплителната система на частни…Топлинни помпи за отопление на алтернативна енергия, използвани в отоплителната система на частни…
Отоплителна система за къща и селска къщаОтоплителна система за къща и селска къща
Варианти на отоплителни системи за къщатаВарианти на отоплителни системи за къщата
Отопление на ваканционната къщаОтопление на ваканционната къща
Загряваме в нова къща, за да изберем отоплителна система за странатаЗагряваме в нова къща, за да изберем отоплителна система за страната
Устройства с инфрачервено отоплениеУстройства с инфрачервено отопление
Видове отопление на дървена къщаВидове отопление на дървена къща
Монтаж и монтаж на отоплителни системиМонтаж и монтаж на отоплителни системи
Диаграмата на отоплителната система у дома е ръководство за употребаДиаграмата на отоплителната система у дома е ръководство за употреба
Електрически бойлер за отопление покупка и монтажЕлектрически бойлер за отопление покупка и монтаж
» » Отоплителни системи в частни къщи