Варианти на чертежи за дърворезба

дърворезба

Дървото винаги е било смятано за добър материал за екстериорна и интериорна декорация. Ето защо днес, за да създадете подобрена интериорна употреба дърворезба, снимки, рисунки и скици. Следвайки тази посока, е украсена с мебели и интериорен дизайн, като се използват най-новите технологии, техники и елементи, които позволяват да се получат продукти с отличен външен вид и качество, и са с висока художествена стойност.

Какъв вид материал трябва да избера за дърворезба?

Дървото е доста лек материал, който може лесно да се обработва и използва от древни времена в декориране на дворци, храмове, къщи. С огромен ентусиазъм, майсторите на целия свят са живопис за дърворезба, използвайки естествен материал, за да създадат уникален стилистичен образ във вътрешността на къщата.

Релефно изрязване върху дърво
Релефна резба - доста труден вид дърворезба

За декорация на дървени елементи с помощта на нишка използвайте различно дърво:

 1. Лайм дърво. Много мек материал за дърворезба, от който можете да получите малки предмети под формата на рамки за снимки, различни кутии за бижута, домакински прибори с шарки. Те просто привличат вниманието. Този материал е идеален за изучаване на дърворезба, тъй като е с мека дървена конструкция и красив цвят върху рязането.
 2. Birch. Това е отлична суровина за получаване на ослепителен надпис или създаване на отлични сувенири.
 3. Орех. Твърд материал, много добър при обработка и полиране. Широка гама от дребни детайли и декор на мебели за разнообразни скулптурни композиции.
 4. Круша. Уникален материал, почти не се счупва. Прилага се при създаването на ексклузивни декорации и сувенири.
 5. Alder. Смята се за аристократично дърво. Дървото има разнообразие от цветове от богато червено и лилаво до черно. Това често заменя ценните дървесни видове.
 6. Борово, тис, смърч, кедър. Тези видове дървесни видове се използват за формиране на масивна резбована скулптура, платна, които се използват за декориране на корнизи, декориране на къщата.
Дърворезба за декорация на дома
Скрабът се използва за украса на външната част на къщата благодарение на различни орнаменти и фигури

Разнообразие от видове дърворезба

В съвременния свят не може да се използва един вид техника за ръчна обработка на дърво. От тях можете да се съсредоточите върху следните методи:

 1. през нишка. Типично е, че той напълно отстранява дървесните стърготини от границите на чертежа. Има прост вид и отворена работа с различни височини и ръбове. Благодарение на тази техника се правят рамки, облицовки, врати, декоративни елементи. Ако искате да направите дърворезби в дърво в ориенталски стил, тогава мозайката ще дойде на помощ.
 2. Завийте с плоски канали. Характеризира се с присъствието на плоска повърхност, в която елементите на нишката се задълбочават. Има няколко подтипа резба - контур, когато благодарение на каналите на полукръг или триъгълно напречно сечение, плоска повърхност се получава uzory- skobchataya когато характеристиката е получена от полукръгъл геометрична nasechek- когато се използва за модел на множество видове елементи - и колчета тристранен пирамида, вдлъбната в средата. Моделите са изработени с нож за дърворезба - оребло. В този случай, най-различни фигури във формата на диаманти, вериги, клетки. Е същото черно лаково нишката, когато предната страна е покрита с черна боя или лак и след прекъсване на жлеба.
 3. Релефна резба. Елементите се поставят на едно ниво с предната повърхност или по-високо. Това е доста труден вид нишка. Поради тази форма се създават изображения на гербове, различни орнаменти, емблеми. След това изображението завършва играта на светлина и сянка.
 4. Дърворезба за декорация на дома. Прилага се за украса на екстериора на къщата поради различни орнаменти и фигури, които се намират на гърба на дървените елементи. Те са украсени с корнизи, веранди, стълбове.

Винаги за помощ на майстора идва шаблонът за дърворезба. В този труден въпрос той винаги е незаменим помощник.

Видове шаблониШаблоните за дърворезба се използват за извършване на доста трудна и болезнена работа, която ще украси къщата. Тя е разделена на следните типове:

 • шаблони, предназначени за орнаменти, ленти, пиластри;
 • шаблони за издълбани дъски - представляват орнаменти;
 • шаблони за скоби, розетки, балюстри и други подобни.

Какъв вид шаблон е предпочитан за дърворезба?

За да изберете подходящ шаблон, трябва да спазвате няколко правила:

 • Трябва да изберете шаблона, с който да работите, особено ако това се прави за първи път, не мислете, че това е лесна работа - можете да разваляте материала;
 • за изрязване на дърворезба е необходимо да изберете само видовете шаблони, които отговарят на него, в същото време се опитайте да прехвърлите рисунката по-точно и да не излизате отвъд нея, в противен случай работата ще бъде небрежна.
Шаблони за дърворезба
Трябва да изберете шаблона, с който да работите

Как да изберем шаблона за дърворезба

Първо, за големи дърво елементите, трябва да изберете големи шаблони, в противен случай елементите ще бъдат малки и няма да бъдат видими. Но за ковчежетата и рамките изберете по-сложни модели.

За различните техники за навиване се избират подходящите модели и шаблони за дърворезба:

 1. Профилираните нишки изискват модели и шаблони с подходящо качество и бърза работа. След като чертежът бъде прехвърлен, зоните, които ще преминат, трябва да бъдат засенчени.
 2. Геометричното инженерство е основата на дърворезбата. Когато се избира скицата, тя се прилага върху панел от дърво.
 3. Скулптурната или релефната резба е по-трудоемка и изисква определени умения от господаря. Първо, скицата се прави на хартия, но ако е триизмерна работа, тогава е необходимо да се създаде фигура от пластмасов материал, например от глина.
Текуща тема
Връзката с резба изисква шаблони и шаблони с подходящо качество и бърза работа

Орнаменти и скици са тяхната същност

За украса на къщата, както и домакински предмети от древността използва орнаменти. Орнаменти за дърворезба има много възможности: от растителни композиции до изображения на животни, птици, хора, геометрични фигури.

Скици за бъдещата работа по дърворезба - това е връзката между конкретния дизайн и неговото изпълнение. Те се използват главно в такива елементи като панели, рамки за огледала, релеф и обемна резба.

Орнаменти за дърворезба
Орнаменти за дърворезба има много опции

Все още можете да добавяте само едно нещо, че къща и добре оборудван ежедневен живот на човек може да каже по-добре за него, отколкото просто думи. Ако все пак ще украсите собствената си къща, тогава най-добрият вариант за такъв случай ще бъде дърворезба и боядисване върху дърво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на дърворезба за начинаещиХарактеристики на дърворезба за начинаещи
Инструменти за дърворезбаИнструменти за дърворезба
Идеи за декорация на стари мебели със собствените си ръцеИдеи за декорация на стари мебели със собствените си ръце
Гравач на дърво какво и как да изберешГравач на дърво какво и как да избереш
Издълбани платна за прозорциИздълбани платна за прозорци
Декориране на съдовете на празничната трапезаДекориране на съдовете на празничната трапеза
Декоративна стенна декорация с дървоДекоративна стенна декорация с дърво
Издълбани беседкиИздълбани беседки
Декор за къща със собствени ръце оригинални идеиДекор за къща със собствени ръце оригинални идеи
Оригиналните врати с коване са солидна бариера и елегантна декорация!Оригиналните врати с коване са солидна бариера и елегантна декорация!
» » Варианти на чертежи за дърворезба