Ириси в градинатаКултивиране на ирисите в градинатаIris се използва широко за декориране на градини и домове. Това непретенциозно растение е еднакво успешно използвано за декориране на резервоари и подреждане на цветни лехи. Особено зрелищен вид iridarii - моно-цветни лехи, засадени със специално подбрани сортове ириси.

Видове ириси за градината

Всички сортове ириси могат да бъдат разделени на три групи:
• джудже (ниско) с височина до 40 см,
• средна височина, височина между 41 и 70 см,
• висок, чиято височина надвишава 70 см.
джудже ириси в градината по-често използвани за украса на каменисти елементи от ландшафтния дизайн - алпийски пързалки или по-плоски скали. Средните разновидности са перфектно комбинирани с други растителни видове в смесени цветни лехи. Високи ириси са засадени около частни градини.

Примери за декоративни елементи, използващи ириси в градината

1. Изкуствени или природни водни тела
Ирисите са растения, които обичат влагата. Те са добре установени на земята, наситени с вода. И те могат да бъдат засадени както на крайбрежни, така и на водни площи. Най-адаптирани към влажните почвени сортове ириси - сибирски, японски гладка и блатна.
Времето на цъфтеж на ирисите е юни. Но гъстите им листа от наситен зелен цвят ще украсят градинското езерце през цялото лято. Особено, ако те са блатни сортове с пъстри декоративни листа. Те са лесни за разграничаване по име, в което присъства думата Variegata.
Най-успешната схема за декориране на резервоара с цветя е да се засадят ирисите на високи места на високо място, да се поставят блатни сортове в плитки води и да се украсява ръба на езерото с японски ириси.
Ирисите са известни със съчетанието на красота и непретенциозност. След като сте оформени зона на резервоара, можете да се насладите на красив цъфтящ ъгъл за десетилетие. Необходимо е минимално внимание. Японските ириси за защита от замръзване трябва да бъдат покрити с lapnika през зимата.
2.Miks-пансионери
Смесените цветни лехи и бордюри с ириси в градината изглеждат много изгодни. За постигане на най-голям ефект са приложими прости правила за оформление на растенията:
• Кореновата система на ирисите е разположена на плитка дълбочина. Следователно, за успешен квартал е по-добре да изберете растения, чиито корени са в по-дълбоки слоеве на почвата.
• В центъра на цветното легло е по-добре да имате високи разновидности на ирисите. Възрастните ще изпълнят ефективно централните области. На ръбовете на цветното легло или по бордюра са по-подходящи сортове с нисък растеж.
• Плътността на високите представители на ирисите в цветното легло трябва да бъде 4 единици на 1 квадратен метър. Малките се засаждат с линия с разстояние между растенията от 10-15 см. Най-успешното подреждане на средните разновидности е ярките петна от 3-5 ириса от същия цвят, разстоянието между петна е около един метър.
• Оптимален съсед на ирисите е спиралата. Тези храсти благоприятно засенчват цветовете на ириса и не пречат на растежа им.
3. Моно-цветни лехи
Цветни лехи, изцяло засадени с ириси, украсяват всеки дом на парцела. Те се засаждат под формата на кръгове, елипси, полигони. Оформлението е същото като при смесени цветни лехи.
Ефективно изглеждайте монохромни цветни лехи, където ирисите се избират в няколко нюанса от един и същи цвят.
Много популярни брадат ириси. Те се отличават с красивата форма на цветето и богатата цветова вариация.
• Монохромът има един нюанс.
• Двуцветните цветове са боядисани в един цвят, но венчелистчетата, в зависимост от местоположението, са различни при наситеността и яркостта на оттенъка.
• Биохурът съчетава различни цветове на вътрешните и външните венчелистчета.
• Iridescent може да има 2-3 цвята, с гладки преходи.
• Фрингът се отличава с венчелистчета, украсени с контрастиращ цвят.
Съчетавайки различни сортове и видове ириси в градината, можете да превърнете домашния парцел в истински рай.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Алпийски хълмАлпийски хълм
Градина на непрекъснат цъфтежГрадина на непрекъснат цъфтеж
Говеждо култивиранеГовеждо култивиране
Ириси засаждане и грижиИриси засаждане и грижи
Ириси засаждане през пролеттаИриси засаждане през пролетта
Видове ирисиВидове ириси
Цъфтящи ирисиЦъфтящи ириси
Daylily HemerocallisDaylily Hemerocallis
Ириси домаИриси дома
Ирис БлуИрис Блу
» » Ириси в градината