Говеждо култивиранеОсобености на нарастващите ирисиТрудните климатични условия на по-голямата част от Русия създадоха редица непреодолими пречки за отглеждането на европейски и американски сортове ириси. Дългата студена зима, горещото лято, дъждовните и ветровити извън сезона водят до замръзване на растенията, разлагане на коренища. В допълнение, тези капризни красиви мъже, не търпят суша и силни ветрове.

Култивиране на ирисите

Ето защо, за растящи ириси у дома, е по-добре да използвате руски сортове. Местните разновидности на ирисите, в най-голяма степен, са адаптирани към промените в температурата и влажността. Като най-подходящите сортове за отглеждане по руски климатични условия, експертите препоръчват Iris Siberian, Iris Swamp, Low Iris и Iris Hungarian.
Най-хигрофилните, от предлаганите сортове, са ирисови блата. Неговите ярки жълти големи цветя могат да бъдат намерени по бреговете на реките и езерата, често в самия край на водата. За съжаление масивната човешка намеса в естествените условия на растежа на това красиво растение доведе до рязко намаляване на зоните на разпространение.
Една от най-интересните разновидности на ирисите е ириса ириса. В дивата природа това растение предпочита наводнения ливади, така че когато се раждат сибирски ириси у дома, е необходимо често и изобилно поливане. Рисковете на сибирския ирис са малки, което усложнява възможността за тяхното отделяне без увреждане, така че най-обещаващото е възпроизводството на семена. Ирисите от този сорт изглеждат ефективно на лични парцели, благодарение на високите дръжки, увенчани с големи синьо-сини цветя с общата елегантност на растението. Друга интересна особеност на това аристократично растение е, че многобройната рафинирана листа дава възможност да се използват ирисови храсти в декоративния дизайн на мястото преди и след цъфтежа. В дивата природа това растение е защитено, затова се препоръчва да се развива сибирският ирис у дома.
Най-необичайната сред ирисите е ириса нисък или джудже. Този сорт се характеризира с ранно цъфтене и разнообразие от нюанси. Още в края на април - началото на май, той харесва феновете на ниско-здрави цветове от широк спектър от цветове - от бледо-бледо до насищане-виолетово. В допълнение, този сорт е толкова непретенциозен при размножаването, който може да се осъществи както със семена, така и с вегетативен начин, че се чувства добре и при сухите ветровити условия на степите.
Голям процент от кълняемостта на този сорт позволява използването на сеитба за зимата, а джирът на джуджета се характеризира с висока степен на сеитба. Трябва да се има предвид, че при вегетативно размножаване всяко бягство на дадена година представлява нова връзка, която може да се използва за засаждане. С качествени грижи, от храста, можете да получите до 50 единици засаждане. Най-благоприятни за трансплантацията са април и септември, при условия на лека трансплантация на климата може да се извърши през октомври. Ирис е недоразвит при напояване и плевене. При растящи ириси у дома, за минимална поддръжка, се препоръчва да се оставя ред на разстояние 25 cm широк. Препоръчително е също така да повторите покритието растения на всеки четири до пет години чрез разделяне и преместване на храсти. Подобно на други сортове ириси, в резултат на човешка намеса - оран на степите, които са естественото местообитание на този сорт, ириса е включен в списъка на застрашените растения. Ето защо, отглеждането на нискорастящ ирис у дома ще предпази това красиво цвете от пълно забвение.
За съжаление, ирисите рядко се използват за градинарство на лични парцели и градски декоративни зони. Неправилното поливане може да доведе до бавно развитие на храстите и да спре цъфтежа. Следователно най-подходящите места за ирисите са зоните около кладенците и резервоарите. И ако почвата е достатъчно навлажнена, широколистната обвивка на растението става силно декоративна, ирисите отглеждани в къщи, цъфтят редовно и височината на дръжките може да достигне един и половина метра.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ириси в градинатаИриси в градината
Ириси засаждане и грижиИриси засаждане и грижи
Ириси засаждане през пролеттаИриси засаждане през пролетта
Култивиране на ириситеКултивиране на ирисите
Видове ирисиВидове ириси
Цъфтящи ирисиЦъфтящи ириси
Ириси домаИриси дома
Сортове слънчогледСортове слънчоглед
Ирис БлуИрис Блу
Ирисите бяха брадатиИрисите бяха брадати
» » Говеждо култивиране