Майорка култивиране и полезни свойстваКултивиране и полезни свойства на мажореОт древни времена, мандорът е бил култивиран като медицинско и декоративно растение. днес култивиране на мажоре представлявани от няколко други цели.
На първо място, отглеждането на маржоран се свързва с употребата му като добавка към различни ястия от месо и риба. Той често се използва и като подправка за чай, за да създаде специфичен вкус, използван за съхранение на дома. При пчеларството, мандорът се счита за полезно закъсняло растение с мед.

Култивиране на мажоре

Култивирането на майоран е най-добре направено с разсад. Семената на растенията се засяват в редици с дълбочина 1 см, с интервали от 5 см, в кутии за засаждане с всяка подготвена почвена смес през втората половина на март.
Преди сеитба, е необходимо да се държи за сядане влага вдлъбнатини с топъл разтвор, като се прилагат тор "Effekton За". Почвата в кутиите трябва да бъде непрекъснато се навлажнява преди поникване риган.
Възникването настъпва след 10-15 дни. Разсад не се гмуркат достатъчно на изтъняването на разсад, и получения разсад се засаждат риган върху предварително подготвена леглата за получаването на които са избрани открити слънчеви места с изкопаване на почвата с щик лопата. Когато копаете леглото, е необходимо да използвате 3-4 кг хумус, 1 супена лъжица. супена лъжица суперфосфат и половин супена лъжица карбамид, всички предназначени за 1 квадрат. метри легла.
Ако разсадът не се използват за отглеждането на растения, е необходимо да се посее риган семена директно в открит терен, като се използва една и съща технология. Само разстоянието между редовете трябва първоначално да има разлика от 15 см, а след появата трябва да бъде тънък зеле няколко пъти, и при 4-5 същински лист се появи разстоянието между растенията трябва да бъде 12-15 см.
Когато се грижим за мажорет в градините на кухнята, първо трябва да плевене на плевелите, вода и разхлабване на почвата около растението.
В края на юли - началото на август е периодът на началото на цъфтежа на маржоран. При цъфтежа в растенията, количеството ароматно етерично масло се увеличава значително и затова е необходимо масово почистване.
горната част на риган напълно отрязани на височина 7-8 см от почвата, промива се с вода, и вързани на снопове са окачени да изсъхне в затворено проветриво суха среда, където слънчевите лъчи не пристигат и прах. Напълно сушат растения са смачкани и разпръснати в стъклени съдове с тесни капаци да запазят необичаен аромат на риган.

Полезни свойства на мажоре

Полезни свойства на мажоре са благоприятен ефект върху човешкото тяло. Използва се за общо разстройство на храносмилателния тракт, подуване на корема, респираторни заболявания и стомашни заболявания.
Полезни свойства на маржоран се забелязват в древността от нашите предци и се използват от народната медицина като тоник и средство за изцеление на рани. Успешно е използването му при лечението на заболявания като бронхиална астма и неврастения. Подгответе отвари и инфузии с мажоретка за вътрешна употреба и лосион, тонични вани с него за външна употреба.
Ароматен риган етерично масло, което е богато на централата, се използва при различни заболявания на мускулите и ставите, невралгия, проблеми със съня, инфекциозни болести, свързани с горните дихателни пътища, и тя се използва за трудно зарастващи рани, загрубяла кожа и мазоли.
Риган етерично масло има силно бактерицидно и антисептично, болкоуспокояващо действие, като помага за подобряване на храносмилането и стимулира кръвообращението, и изхвърляне на брадавици мързелив рани изцеление.
Полезните свойства на маржоран бяха полезни за готвене и хранителната промишленост в производството на различни пудинги, колбаси, ликьори и алкохолни напитки като ароматна добавка.
Пчеларите сеят малки области риган, в близост до пчелина, защото това растение цъфтежа възниква през втората половина на лятото, когато много растения, мед растения са изсъхнали и риган разцвет продължава почти до есента студове.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бамя култивиране на окрБамя култивиране на окр
Култивирането на Stevia и неговите полезни свойстваКултивирането на Stevia и неговите полезни свойства
Селскостопански култури и видовеСелскостопански култури и видове
Портулак характеристики на отглежданетоПортулак характеристики на отглеждането
Родоала златен корен култивиранеРодоала златен корен култивиране
Амарант култивиране и грижи Амарант семенаАмарант култивиране и грижи Амарант семена
Iberis многогодишно и вечнозелено отглеждане на IberisIberis многогодишно и вечнозелено отглеждане на Iberis
Lobularia, растяща лобуларияLobularia, растяща лобулария
Reseda аромат - красотата и ползата от просто цветеReseda аромат - красотата и ползата от просто цвете
Мащерка мащерка отглежданеМащерка мащерка отглеждане
» » Майорка култивиране и полезни свойства