Отглеждане на рози върху подложки

Една от най-популярните градински подпори за растенията са перголи. По периметъра на градината, пергола създава фокусна точка, зелена покрита аркада, придаваща приятно чувство за сигурност и създаване на серия от градински видове. Ако градината е голяма, пергола, поставена в центъра й, разделя мястото, създавайки по-интимна атмосфера. Допълнително предимство на пергола е създаването на засенчване. В допълнение, пергола осигурява голямо пространство за засаждане, ако не е претоварено с орнаменти и листа (в този случай тя ще бъде тъмна и влажна вътре в пергола). Въпреки че перголите обикновено са свързани с големи градини, те могат да се използват и за по-малко грандиозни проекти, включително градски и частни градини.

Обикновените форми на перголи са известни в Италия от древността. Галерии на стълбовете пред къщата бяха удобни за отглеждане на лиани и освен това те дадоха необходимата сянка. По-късно, под пергола, започна да се разбира една покрита алея с колони от камък, тухла или дърво, с хоризонтални греди по и по пътя.

Пергола с рози трябва да бъде поставена така, че да е ясно видима от всички страни. Ако пространството и въздухът не са достатъчни, розите ще се разпрострат настрани, където няма да се виждат. Такава структура не може да бъде поставена по никакъв начин. Това задължително трябва да води някъде.

Пергола никога не трябва да бъде напълно скрита под зеленината - формата и структурата трябва да се четат добре. В повечето случаи контрастът на дизайна и жизненото растение създава впечатляващия ефект, който искаме да постигнем.

Класическата пергола изисква много пространство. В идеалния случай стълбовете на перголи трябва да се намират на разстояние от 2,5-3,5 m един от друг. Греди, свързващи колоните и образуващи "покрив", обикновено с дебелина, и на свой ред са свързани с по-тънки и по-леки напречните елементи в посока по алеята. Ако има достатъчно място, идеални ширина перголи по - такъв, който ще позволи на двама възрастни, за да разпръсне свободно -. Намира се на около 2 m цветни лехи по перголата ще отнеме поне още 60 см от всяка страна. За малки градини, достатъчно тесни перголи, с ширина не по-малко от 1,5 м, за да не се почувствате хванати в него. Местата могат да бъдат разположени по-близо, на около 1,8 метра една от друга, за да поддържат пропорции. Всички перголи трябва да са достатъчно високи, че преминаването през тях да не е заплетено в рози - най-малко 2,2 м.

Ако на перото има малко растения, пътят вътре в нея може да бъде направен от билки, макар че по-подходяща е павираната повърхност. Тенденцията винаги държи центъра на пътя, водещ до факта, че тревата на това място бързо ще изчезне.

Перголите, разположени в посока от север на юг, получават едно и също количество светлина от двете страни и обикновено доста светли за розите. Когато се ориентират от изток на запад, едната страна ще бъде по-слънчева, а другата ще бъде в сянката на самата пергола и растенията по нея. В този случай розите на сенчестата страна ще растат слабо.

Основите на дървените стълбове за по-добро съхранение трябва да бъдат изгорени или обработени със специално съединение. Върховете на стълбовете също трябва да бъдат защитени със специални тампони, така че да не проникват влага.

Катерачите не са много подходящи за перголи, с дебели, голи издънки по-надолу. Rambler обикновено изглежда по-добре, имат повече издънки и са добре оближени. Освен това те по-добре покриват пергола. Въпреки това, Rambler, всяка година произвежда дузина издънки на една и съща дължина трябва да се реже, така че част от снимките е по-кратко - това ще се създаде ефекта на капаци, цъфтящи от горе до долу. Конкретните сортове зависи перголи размери Rambler в идеалния случай трябва да бъде в състояние да достигне горния капак перголи плюс най-малко половината от "покрива", т.е. да е с височина около 4-5 м. По този начин, Rambler, с височина не повече от 2-3 метра, въпреки че, подходящ за вертикалните опори са твърде ниски за перголи. Твърде силно и не Rambler най-добрият вариант - те напълно скрие пергола, и цветята ще бъдат концентрирани най-вече в горната част на пергола.

Най-известното разнообразие от хибриди Уихурана за перголи, популярно в началото на 20-ти век - Дороти Перкинс. За съжаление, сортът често се влияе от брашнеста мана.

Добър заместител може да бъде марката Debutante. Също така е възможно да се използват сериите Супер, направени от Hetzel, включително Super Dorothy и Super Excelsa.На перголи, както в градината, розите в комбинация с други растения могат да бъдат много по-красиви от розите сами по себе си. Когато засаждате рози други лиани, трябва да имате предвид не само цветната комбинация. Контрастът на два или повече вида на цвете, като macranthon melkotsvetkovaya роза и клематис (или обратното), малка роза с голям карта, или комбинация от лиана, цветя, които имат съвсем различна форма от рози (например, орлови нокти Perfoliate) може да изглежда много впечатляващо. Друг ключов фактор за успеха при избора на цъфтежа време - малко точка при избора на красива, съвпадащи с всеки други цветя, ако растенията цъфтят по различно време. Времето за цъфтене е много зависимо от местоположението на обекта. Комбинации, които могат да изглеждат чудесно в Южна Англия, не непременно цъфтят едновременно в Северна Англия или Шотландия. Необходимо е да наблюдавате растенията във вашия район. Няколко предложения обаче могат да бъдат добри отправни точки.

Разцъфването на хихидите на Уихурана, като например духът Chrimson, често съвпада с цъфтежа на керамиса или витицела.

Аромата е важна съставка, която трябва да се има предвид при планирането на засаждане до пергола. Не всички авантюристи са ароматни. Използването на орлови нокти може да помогне. Има редица на орлови нокти, които перфектно се хармонизират с розите, те имат сметана, розово или прасковен цвят и обикновено е много ароматно. Също така, има няколко разновидности на по-ярки цветове, които могат да бъдат засадени в червено, оранжево, жълто рози - те включват Lonicera tellmaniana (жълто), ярко червени L. sempervirens L. и heckrotii. Въпреки това, видовете ярки цветове миришат по-слабо.

Гроздето често се свързва с рози на перголи. Въпреки това, в повечето случаи е твърде силна за засаждане с рози - по принцип се изисква отделна колона за всяка лоза. Някои сортове, включително Vitis Vinifera Incana и V.v. Purpurea имат листа, която е атрактивна през цялото лято, въпреки че обикновено те са най-впечатляващи през есента.

Малцина от тревисти многогодишни лозя са подходящи за засаждане на рози, но много години на сладък грах (Lathyrus latifolius и Lathyrus rotundifolius) може да изглежда невероятно. Красиви могат да бъдат аронирани аронити с цветя от чисти тонове.

Цветните лехи по подножието на пергола често се издигат, заобиколени от подпорна стена. Широчината на цветните лехи, по правило, трябва да бъде най-малко 1 метър, за да се създадат оптимални условия за растежа на розите и лиана-спътници. Буйни храсти или трайни насаждения с височина над 1 м силно затъмняват вътрешната страна на цветното легло. При по-ниски стъбла (не повече от 50 см), такъв проблем обикновено не възниква. Скулптурната форма на растенията ще бъде добър избор - например качулките или домакините ще се примирят с някои засенчвания и ще омекотят ръбовете на пътя. Ако катерачите на пергола не създават прекалено много засенчване, възможно е да се засадят рози от земята.

В следващата глава ще бъдат разгледани предимствата на спиралната подредба на рампите около опорите. За перголи, този метод не е много удобен по няколко причини. Първо, спиралното разположение на стрехите работи само ако опорите са достатъчно широки и кръгли по форма (и обикновено са квадратни). На второ място, за спираловидното обръщане около опората и подслона на покрива, ловецът трябва да има достатъчно дълги издънки. Трето, ако розите се отглеждат с други лозя, спиралното поставяне на леторастите става предизвикателство.

При шофиране на роза върху пергола, е по-добре да не позволявате издънките да покълнат през решетката, а да ги пускате от едната страна, в противен случай розата ще бъде трудно да се отреже.

Въз основа на книгата "Проектиране с рози" / "Тони лорд". Frances Lincoln Limited, 1999
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подкрепя идеи за градина за катерене на растенияПодкрепя идеи за градина за катерене на растения
Как да нарисувате беседка от дървоКак да нарисувате беседка от дърво
Баня с пергола и барбекю под един покривБаня с пергола и барбекю под един покрив
Проекти за лятна кухня с беседкаПроекти за лятна кухня с беседка
Изграждане на финландски беседки със собствени ръцеИзграждане на финландски беседки със собствени ръце
Как да конвертирате плевня в беседкаКак да конвертирате плевня в беседка
За песниЗа песни
Вътрешен беседка модерни идеи и стиловеВътрешен беседка модерни идеи и стилове
Gazebo на клони от собствените си ръцеGazebo на клони от собствените си ръце
Перголи в градинатаПерголи в градината
» » Отглеждане на рози върху подложки