Смесващ елемент за избор и настройка на подово отопление

Водният "топъл" под е нискотемпературна отоплителна система на обща линия, по която охладителната течност се подава към високотемпературни радиатори. Ето защо има допълнителен елемент - смесител за топъл под, предназначен да понижи температурата на циркулиращата вода. В противен случай, прекомерно нагряване на подовата настилка ще предизвика дискомфорт в операцията и връзки ще изпитат критични натоварвания, което намалява дизайн ресурс.

Цел на смесителното устройство за подово отопление

Стандартната температура на охлаждащата течност за радиаторите на изхода на котела е 95-90 ° C. по-рядко се използват отоплителни регистри 85-70 градуса. Според текущия SNiP, SanPiN, удобната температура за работа на подови покрития се счита за 50-35 ° C. Следователно водата от котела не трябва да се допуска директно в подовите вериги. Въпросът за намаляването му е от значение за водните системи от всякакъв тип. Можете да се откажете от смесителя само с помощта на термопомпа. Наличието на всеки високотемпературен потребител (душ, вана, радиатори на стената) ще изисква инсталирането на устройство за месене.

Смесител за подово отопление
Появата на смесителната единица за топъл под

Смесителният блок за топъл под е монтиран на стена или в ниша в една и съща стая, където са положени отоплителните кръгове. Има модификации с два, трипътен вентил, наречен в народните "гребени" за подобна форма. Несъответствията на връзката правят инсталацията недостъпна за домашния майстор, затова се изисква изчисление на температурата, поради което за предпочитане е увеличаването на оперативния ресурс, за да се премахнат грешките.

Схема на работа на месене

Варената вода от котела достига до стаята с отоплителни кръгове вътре в замазката, лежи върху смесителния агрегат за топъл под, където термостатът измерва температурата на охлаждащата течност. Ако стойността е твърде висока, връщащият клапан се отваря и към врящата се вода се добавя течност, която отделя топлинната енергия, докато преминава през тръбите на една от веригите. Когато се достигне зададената в настройките температура, главният клапан се отваря и водата влиза в системата. Има две основни схеми за включване на възел в системата, изборът зависи от условията на работа в конкретна стая.

Схема на действие на смесителната единица
Схема на действие на смесителната единица

В допълнение към температурния контрол колекторът "гребен" осигурява нормална циркулация на охлаждащата течност. Възелът се състои от следните елементи:

 • клапан - осигурява контрол на температурата на изхода, периодично смесва студената вода от връщането
 • помпа - е необходима за циркулация с дадените параметри за поддържане на еднакво нагряване на цялата повърхност на подовото покритие
 • байпас - монтиран по желание, предпазва оборудването от претоварване
 • сензори за въздушен поток - контролирайте съдържанието на охлаждащата течност O2
 • клапани - изключване, дренаж, стабилизиране на работата на веригите

За да се увеличи артистичната стойност на интериора, колекторът може да бъде поставен в котелно помещение, в колекторна кабина в отделна стая. Вторият вариант е оптимален при наличието на топъл под в няколко стаи на вилата / апартамента. Най-популярни са три двупосочни вентили в различни монтажни схеми.

Двупосочен клапан в смесителния блок

Основната разлика между схемата на колектора "гребен" и двупосочния вентил е непрекъснатото подаване от връщането без изключващата арматура. Смесителният блок за топъл под, периодично смесва врящата вода в него, когато охладителят се охлади под определено ниво.

Двупосочен вентил
Двупосочен вентил

Клапанът се нарича захранващо устройство, има вграден сензорен термостат за течност, който отрязва / добавя гореща вода според нуждите. Поради стабилната температура около периметъра конструкцията има висок експлоатационен живот:

 • Острите скокове се изглаждат от ниската производителност на клапана
 • температурният обхват на контрол е незначителен
 • схемата се доказа в практиката

Единственото ограничение е прекомерният размер на контурите. Когато нагряването е повече от 200 квадратчета, температурният спад на възвращаемостта е твърде голям, смесването на вряла вода става неефективно.

Трипътен вентил в смесителния блокУниверсалното оборудване се счита за смесител за топъл под с трипътен вентил.

Трипосочен смесителен вентил

Това устройство използва различен дизайн:

 • врящата вода се смесва с връщането в обвивката
 • функцията на захранващия вентил се комбинира с балансиране на байпаса
 • в ключалката с регулируема позиция

Този тип регулиращ вентил често е оборудван с регулатори с компенсация на времето, термостати, серво задвижвания. Той е оптимално подходящ за множество схеми, отопляващи повече от 200 квадратчета.

Недостатъци на трипосочния дизайн - възможността за подаване на горещ вентил, наличието на прекомерен натиск, осигуряващи остри скокове. Това е неблагоприятно за водопроводите, ресурсът на дизайна намалява. Точното регулиране на температурата се усложнява от увеличаването на честотната лента. Лекото завиване на клапата води до промяна на температурата на подовото покритие до 5 - 3 ° С.

За автоматично регулиране на отоплителните кръгове при температура на улицата са монтирани фитинги с компенсация на времето. При силно замръзване на топлинните загуби чрез носещи конструкции прозорците с двоен стъклопакет се нуждаят от интензивно нагряване. Увеличава потреблението на вряща вода, температурата на охлаждащата течност.

Диаграма на включване на смесителя

Продуктите за готовност в завода, които са преминали печатната преса, разполагат с необходимите документи за извършените хидротестове, са най-добрата възможност за инсталиране на вътрешни отоплителни системи. Уредът има компактна форма, гарантира плътност на резбовите, заварени съединения, ергономично подреждане на контролите. За по-лесна инсталация индустрията произвежда щитове, шкафове за маскиране на оборудването, като същевременно поддържа достъп до контролните клапани. Пример за схемата "гребен" е показан по-долу:

Схема за включване на смесителната единица за топъл под
Схема за включване на смесителната единица за топъл под

Топлоносителят от захранващата тръба, обратният поток може да се смеси във всеки кран или пред колектора. Оптималната схема се изчислява от специалисти, като домашен майстор обикновено няма професионално образование, практика.

Конфигуриране на подводна асамблея

След монтажа на колектора, регулирането се извършва с отстранен задвижващ механизъм, топлинната глава. За да регулирате температурата на повърхността на пода, процедирайте по следния начин:

 • настройка на максималния байпасен клапан - той се прехвърля на 0,6 бара, ако този възел се задейства, резултатът ще бъде неправилен, когато зададете резултата
 • Изчисляване на балансиране клапан - за това използване на температурни стойности връщане, поток, на изхода на котела, коефициент 0.9 за (пропускателна формула К = 0,9 * [(ТК - до / TP - до) - 1])
 • настройка на помпата - изчислява потока на вряща вода, загубата на налягане на веригите или минималния дебит се настройва, ако е необходимо, се добавя скорост
 • балансиране на клони - регулаторите са напълно отворени, гладко затворени до желаното положение
Регулиране на устройството за месене
Регулиране на устройството за месене

На последния етап потокът на мехленото устройство с други отоплителни уреди остава вързан, като се регулира позицията на балансиращия вентил, затворен в първия етап. Монтирането на разходомерите значително улеснява фина настройка на всички възли. Стойността на обработката на байпасната клапа е настроена на 10 - 7 под максималното налягане на помпата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна система ЛенинградскаяОтоплителна система Ленинградская
Едно- и двутръбна отоплителна системаЕдно- и двутръбна отоплителна система
Избор на система от подово отопляем подИзбор на система от подово отопляем под
Загряване на водата от собствените ръцеЗагряване на водата от собствените ръце
Оборудване за топла водаОборудване за топла вода
Какво да изберете воден или електрически топъл подКакво да изберете воден или електрически топъл под
Какво и как трипътния клапан работи за отоплениеКакво и как трипътния клапан работи за отопление
Монтиране на разширителния резервоарМонтиране на разширителния резервоар
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Едножилни окабеляване за частно отопление на къщатаЕдножилни окабеляване за частно отопление на къщата
» » Смесващ елемент за избор и настройка на подово отопление