Таблетни таблетки за разсад

торфени таблетки

Таблетни таблетки за разсад се появяват в продажба не много отдавна. Много градинари градинари все още не са наясно с тяхното съществуване. Но тези, които вече са се опитали да отглеждат разсад в торфени таблетки, напълно изоставят метода на баба, като предпочитат това ново изобретение. Днес тя е ефективна пръчица за най-ефективното покълване на скъпи и редки семена, малки и трудни семена. Какво е толкова добро за тези малки кръгове, които толкова бързо спечелиха полза на любителите на растениевъдството?

торфени таблетки за разсад

Състав на торфените таблетки

Първоначално, торфени хапчета са разработени за професионално и аматьорско вкореняване на резници, отглеждане на разсад от растителни и декоративни култури, покълване на семена. Техният състав, чиято основна съставка са торф и хумус, включва хранителни вещества, микроелементи, стимуланти на растежа, необходими за покълване и правилен растеж на растенията. Структурата на торф има висока проницаемост на въздуха и влагата, което създава най-подходящата среда за растежа на растенията и формирането на кореновата система. За да се запази цялата структура, сместа се поставя в мрежа с малки клетки, които едновременно задържат почвата и не пречат на набъбването й от водата.

торфени таблетки за разсад (2)

Как да използвате таблетки торф за разсад

Преди да започнете засяването на семената на разсад разсад, поставени в достатъчно дълбок контейнер, изсипете топла вода. След като поглъщат влагата, те набъбват, увеличават размера си няколко пъти и се превръщат в компактни цилиндри. Всеки такъв цилиндър от едната страна има малка резба, където е удобно да поставите семената на растението. За да се предотвратят заболявания на разсад, е възможно да се добави малко калиев перманганат към приготвянето на таблетки, постигайки слаб розов цвят.

Как да отглеждаме разсад в торфени хапчета

Предимства на таблетки торф за разсад

Не се нуждаете от допълнителни торове в началните стадии на покълване.

Ефективно при заглушаване. Кореновата система на някои растения не толерира трансплантация, дълго време е болна, което засяга растежа и по-нататъшното плодородие на въздушната част.

При отглеждане на растения, които се характеризират с малки семена и трудно носене, те значително опростяват грижите и кълняемостта на семената. Но трябва да се помни, че понякога мрежата, която държи субстрата в компактна форма, може да бъде твърде сложна за нежните корени. Например, когато се засаждат на постоянно място, отглеждано в торфени татуи, петуния по-добре да се отървете от него.

торфени таблетки за разсад (3)

Удобно, ако имате нужда от поливане през палет. Отглеждане на растения с тенденция към атака с черен крак или с много крехка, нежна дръжка, човек трябва да се въздържа от напояване отгоре - това може да доведе до заболяване или смърт на кълнове. Свободната концентрация на таблетките позволява водата, която се излива в таблата, да се абсорбира бързо, като достига корените във времето.

Незаменими за отглеждането на скъпи растителни видове, семена се продават поотделно, в специална капсула от хранителни вещества. Тези семена трябва да се засаждат поотделно в отделна таблетка, като се обръща необходимото внимание на всеки от тях. Този вариант на засаждане позволява да се контролират издънките, като се прехвърля всяко покълване на най-подходящото място за него: добре накълцано място в хладно и забавено растеж - по-близо до слънцето и топлината.

торфени таблетки (3)

Тъй като разсадът расте, корените му растат, торфетът с него просто се поставя в контейнер с почва, без да се премахва мрежата и без да се повреждат корените.

Поради особеностите на торфата да не абсорбира излишната влага, растенията, засадени в него, ще бъдат спасени от опасността от заболяване с черен крак. Това заболяване често се среща при разсад, причинено от прекомерна влага на почвата поради неправилно напояване.

Таблетките са удобни поради липса на срок на годност. Те могат да се съхраняват за много дълго време, само за да се гарантира, че те не получават влага. Тяхната компактност прави възможно да се сеят повече семена, защото най-често мини-градинарството с разсад се поставя върху первазите с ограничено пространство.

торфени таблетки (2)

Как да избера подходящите хапчета

При продажба можете да намерите торфени таблетки с различни характеристики, затова е много важно, преди да се купят за проучване на нуждите от разсад, който ще бъде засаден в тях:Диаметърът на таблетките варира от два до седем сантиметра. Естествено, когато подуват, те придобиват различни обеми. Изборът трябва да се основава на това, което ще бъде засадено: колкото по-малки са семената и колкото по-малко са самите растения - толкова по-малки ще се поберат. Диаметърът от 4 см е най-универсалната опция, подходяща за почти всички разсад. Понякога мрежата предлага само един вид таблетки. Ако няма друг избор, но е необходимо да посеете семената на големи растения, с бързо развиваща се мощна коренова система или да корените гъста стъбло, тогава можете да използвате материала, който е. Но трябва редовно да проверявате дъното на торфа, за да не пропускате излизането на корените и тяхното заплитане. В този случай трябва да побързате да посадите кълнове в отделни саксии.

При закупуване на таблетки е желателно да се обърне внимание на структурата на тяхното пълнене. Някои производители ги запълват с едра фракция от торф. Тази структура на торф има слаба пропускливост на въздуха, което може да доведе до слабо развита коренова система от издънки и предразположение към поражение с черен ствол.

За запълване на таблетките се използва торф, който се различава не само по структура, но и по отношение на киселинността. Обикновено това е посочено на опаковката, то може да варира от кисели до неутрални. В този случай е необходимо да знаете добре предпочитанията на растенията, които ще бъдат засети или засадени за размножаване. Ако този факт не е да се обърне внимание да се купи за зеленчуци и декоративни култури torfotabletki с висока киселинност, както и за иглолистни дървета - неутрална, тя ще се забави поникване и растеж, докато семената на смъртта. Поради този важен фактор за ефективността на крайния резултат не се препоръчва да се купуват таблетки в насипно състояние, без опаковки, с всички необходими характеристики, посочени на него.

Изберете торфа в специална решетка, която не само съхранява съдържанието от разливане след насищане с вода, но и импрегнирано с фунгициди, които предотвратяват редица заболявания. Една по-евтина опция, без специална черупка, след като поглъща водата губи своята целостта, се превръща в безформена купчина торф.

Как да отглеждаме разсад в торфени хапчета

Те често се използват за получаване на посадъчен материал от термофилни зеленчукови култури. Краставицата, домати, черен пипер, разсад от патладжан, отглеждани в торфени таблетки се развиват добре, бързо се адаптират към околната среда и не забавят растежа след засаждане на открито. И тези факти са много важни за навременното получаване на висококачествена и изобилна реколта.

Култивиране на фъстъци в торфени пелети

Таблетни таблетки за разсад: инструкции за употреба

Поставете таблетките в пластмасови чашки едно по едно във всяка или в контейнер със светлопропусклив капак. Удобно е да се прилагат sudochki, в които се продават сладкарски продукти. Те имат прозрачни капачки, които не пречат на проникването на светлина върху леторастите и са в непосредствена близост до основата, което спомага за създаването на парников микроклимат за разсад.

Изсипете всяка таблетка с топла вода. Препоръчително е водата да се разтопи, дъжд или да се наложи вода поне за един ден. Не забравяйте за предварителната дезинфекция, особено за отглеждането на пасивните растения. Ето защо добавете малко калиев перманганат във водата, така че да има лек розов нюанс.

растящи разсад

Засадете растенията в вдлъбнатините в средата на набъбнала таблетка, като използвате клечка за зъби, пинсети или ако са достатъчно големи, а просто ръце. Скъпите сортови или големи семена са достатъчни за едно парче, семето може да се разпространи по-лесно за 2-3 парчета. Малките семена не заспиват, а по-големите трябва да бъдат покрити с малко количество торф или хумус. Поливането не е необходимо - влагата в хапчето е достатъчно за дълго време.

Контейнерът със зародишни семена може да бъде покрит със стъкло, полиетилен или капак, така че въздухът да не може да проникне вътре. Само неговата херметичност ще позволи създаването на парникови условия за разсад и няма да позволи бързо изсъхване на таблетките. След появата на първите кълнове, те трябва да се погрижат, като се вземат предвид изискванията на всяко отделно растение.

Как да отглеждаме разсад в торфени таблетки (2)

Грижа за засадените разсад

Грижата за разсада е периодичното проветряване на микроплаката и да се гарантира, че таблетките не изсъхват. Поливането в този случай може да се извърши по два начина:

  • Ако все още няма кълнове или ако са достатъчно силни, напръскайте таблетките от пистолета за пръскане;
  • Деликатните и крехки леторасти не позволяват поливане отгоре. Ето защо трябва да наситете таблетките с влага през табла, внимателно изливайте топла вода върху стената на контейнера.

Как да отглеждаме разсад в торфени таблетки (3)

Алтернатива на таблетните таблетки

За отглеждането на разсад са подходящи и кокосови таблетки, които са аналогични на торфа. Те са направени от кокосови влакна, които имат не по-малко пропускливост на вода и въздух. Разликата се състои в стабилната киселинност, която е най-подходяща за повечето растения и е 6.0.

кокосови таблетки за разсад

Засаждането на разсад в торфени хапчета е най-ефективният начин за отглеждане на растения със 100% покълване и оцеляване. Основното условие за правилното използване и получаване с тяхна помощ на максималния ефект е елиминирането на сушенето по време на покълването на семената.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стимулатори на растежа на растенията за семена, разсадСтимулатори на растежа на растенията за семена, разсад
Бамя култивиране на окрБамя култивиране на окр
Вид Ами, култивиране и грижиВид Ами, култивиране и грижи
Земята в оранжериятаЗемята в оранжерията
Торове за торене на разсадТорове за торене на разсад
Патладжан как да расте семена?Патладжан как да расте семена?
Отглеждане на бяло зелеОтглеждане на бяло зеле
Подготовка на семената за сеитбаПодготовка на семената за сеитба
Флокс от семенатаФлокс от семената
Разновидности на гипсофила, култивиране и грижиРазновидности на гипсофила, култивиране и грижи
» » Таблетни таблетки за разсад