Изборът на най-добрите септични резервоари за използване в страната

Полагане на тръби за септична яма

Днес, докато изграждат модерни частни къщи и вили, собствениците изграждат автономна канализационна система. Такива системи изискват задължително подреждане на територията на мястото на пречистващото устройство. Собствениците на къщи и вили имат проблем - как да изберем септична яма за дачата, която е най-добрата?

Съвременните производители предлагат на потребителите голям брой различни версии на тези устройства. По тази причина често е много трудно да се избере необходимата структура.

Преди да изберете септична яма за къщата и вилата, е необходимо да определите в кой режим се планира да работи системата за автономна канализация. Има две възможности за работа на системата:

 • периодична работа;
 • целогодишна експлоатация.

В допълнение към режима на работа на автономната канализация, различни фактори оказват влияние върху избора на най-добрия септичен резервоар за лятна резиденция и у дома.

Факторите, влияещи върху избора на почистващото устройство

Когато избирате устройство за канализационната система на частен дом, трябва да обърнете внимание на редица фактори, които оказват значително влияние върху избора. Основните фактори, влияещи върху избора на система за събиране и третиране на битови отпадъчни води, са следните:

 • средния обем на битовите отпадъчни води;
 • вид на почвата, върху която се извършва строителството;
 • дълбочината и местоположението на потока на подпочвените води;
 • способността на земята да извършва движение.

Цената на септичния резервоар оказва огромно влияние върху избора на почистващата система. Цената на устройството зависи от използваната технология, пречистването на отпадъчните води и сложността на дизайна.

Голям септичен резервоар за лятна резиденция

Допълнителни фактори, влияещи върху избора на устройството, предназначено за пречистване на битови отпадъчни води, са:

 • надеждност на дизайна;
 • материал, използван при производството на структурни компоненти;
 • дизайнерски характеристики;
 • размерите на устройството;
 • стягане на конструкцията.

Надеждността на конструкцията и на материала, използван при производството, влияят върху експлоатационния живот на битовата канализационна система. От дизайна функции до голяма степен зависи от сложността на поддръжката. Оптималната система ще бъде тази, която не създава трудности при обслужване по всяко време на годината. Размерите на септичния резервоар влияят върху местоположението на септичния резервоар. Този фактор играе решаваща роля с малка площ от разпределение на земята. Устойчивостта на устройството оказва влияние върху вероятността от проникване на нетретирани отпадъчни води в околната среда и появата на неприятна миризма в обекта.

Принципите на функциониране на системите за почистване от различни конструкции

Преди да вземете решение за септичните ями за дачата, което е по-добро и което е по-лошо, трябва да се запознаете с видовете тези устройства. Има два основни типа на тези устройства - кумулативни и пречистващи. Устройства от различен тип работят върху напълно различни принципи.

Устройството за съхранение е подобрена помпена станция. Отличителна черта на това устройство е високата вероятност за появата на неприятна миризма в близост до него. Системата за съхранение има просто устройство и лесна инсталация. Такова устройство е перфектно като септичен резервоар за дача с високи подземни води. Недостатък на този проект е необходимостта от постоянно наблюдение на водния поток, тъй като резервоарът за отпадъци има ограничен обем.

Схема за септична инсталация

Почистващото устройство може да се нарече септичен резервоар, без да се изпомпва за къща и дача, тъй като не се изисква изпомпване на битови отпадъчни води от резервоара по време на работа. Типът пречистване на системата за събиране на отпадъчни води е по-сложен и скъп.

Преди да изберете септична яма за дача, без да изпомпите най-оптималния дизайн, трябва да знаете принципите на работа на този тип инсталация.

Принципът на устройството е, както следва:

 1. Отводнителите по тръбопровода, положени в земята, попадат в първата камера, в която се извършва първичното утаяване. В тази камера има утаяване на твърди примеси с едновременната поява на мазнини и леки фракции на повърхността на отпадъчните води.
 2. Специални дренажи за специален преливник падат във втората камера на устройството. В тази камера утаяването продължава с едновременното пречистване на отпадъчните води от органичните вещества чрез специални бактерии, които са активни утайки.
 3. Последният разрез на устройството е предназначен за окончателно почистване и утаяване на отпадъчни води и тяхното отвеждане до филтриращото поле.

Полето за филтриране е място, на което се получава окончателното пречистване на водата по време на нейното проникване в земята. След като се избере желаният сорт и модел на пречиствателната станция, е възможно да се извърши инсталирането му директно върху парцела.

Монтиране на почистващото устройство в обекта



Ако собственикът на сайта има уменията на строител, който да построи септична яма със собствени ръце за къщата и вилата, може да бъде доста лесно и бързо. Най-лесно е да инсталирате устройство за съхранение на канализационната система. При инсталирането на септична яма за дача без изпомпване е необходимо да се осигури подреждането на филтриращото поле.

Монтаж на септична яма за вили

Целият процес на монтаж при монтажа на битовата система за пречистване на отпадни води може да бъде разделен на няколко етапа:

 1. Котката на земята.
 2. Подготовка на дъното на изкопа чрез създаване на пясък с дебелина 15 см.
 3. Провеждане на канализационна тръба за изкоп от къщата.
 4. Монтиране на септична яма в подготвената яма и свързване към канализационната тръба.
 5. Запълване на пространството между инсталираната мощност на инсталацията и стената на изкоп с пясъчно-циментова смес. За да предотвратите събарянето на пясъчно-циментовата смес при запечатване, препоръчваме нейното пълнене с вода. В процеса на запълване на пространството между контейнера и стената на ямата, сместа трябва да бъде удряна на всеки 30 см от дебелината на запълване.
 6. Затопляне на горната част на конструкцията с минерална вата или друг топлоизолационен материал.
 7. Запълване на шийката на инсталираната мощност.
 8. Монтаж на системата за отводняване след третиране.

Ако на площадката се открие високо ниво на подпочвените води, пречистената отпадъчна вода може да се изхвърли в почвата чрез отводнителна шахта или специално дренажно поле.

Кое е по-добре: закупуване на готов септичен резервоар или изграждане на собствен?

Досега собственикът на частно домакинство има възможност да закупи готов монтаж или да построи система за почистване от собствените си ръце. Когато купувате готов завод, трябва само да го инсталирате в фундаментна шахта, а в производството на пречиствателна система ще трябва да извършите мащабни строителни работи от самото начало. И двата начина на подреждане имат своите плюсове и минуси.

Предимствата на използването на готово устройство са:

 • Простота на извършване на монтажни работи, работи могат да се извършват както самостоятелно, така и с асистента;
 • наличие на възможност за бързо включване на системата;
 • липсата на мръсни строителни процеси в хода на монтажните работи.

Недостатъкът при използването на готово устройство е високата цена на продукта.

Тръби за септични ями

При наличие на тежки почви в площадката се препоръчва да се инсталира устройство, което има свой дизайн на биофилтър. Такива структури за пречистване на битови отпадъчни води са компактни станции, осигуряващи пълен цикъл на пречистване на отпадни води. Предимството на устройствата, които имат биофилтър в дизайна им, е липсата на необходимост от оборудване на филтриращото поле.

Станциите с биофилтри се препоръчват да се инсталират само в случаите, когато се предполага, че целогодишно живеят в къща или вила. Това изискване е свързано с факта, че за дълги периоди на бездействие биоматериалът, съдържащ се в биофилтъра при липса на хранителна среда, може да умре.

Изграждането на самопочистващо съоръжение позволява на земевладелеца да спести малко част от парите, но този подход ще отнеме значително повече време за стартиране на системата.

Преглед на готовите модели септични резервоари

Съвременната индустрия предлага на потребителите различни модификации на растенията за пречистване на битови отпадъчни води. Различните модели устройства позволяват удовлетворяването на най-разнообразните изисквания на клиентите. Индустриалните производители произвеждат мини септични резервоари и продуктивни модели, които са в състояние да осигурят оперативната съвместимост на канализационната система на целия комплекс.

Пример за септична яма

Преди да закупите система за пречистване, всички технически характеристики трябва да бъдат проучени подробно. При изучаване на техническите параметри трябва да се обърне специално внимание на фактора, какъвто е броят на наемателите, които системата може да обслужва.

При избора на дизайн трябва да се обърне специално внимание на материала, използван при производството на конструкцията. Към днешна дата най-често срещаните материали са:

 • пластмаса;
 • неръждаема стомана;
 • фибростъкло.

Най-удобните по отношение на инсталацията са пластмасови конструкции, тъй като не изискват участие на строително оборудване. Най-популярни са настройките, които са направени от компании "резервоар", "Тритон", "Tapas", "ДСК", "Кедър", "EcoLine", "YUNILOS", "Мол" и някои други.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Автономна канализационна система за опции за настаняване и правила за инсталиранеАвтономна канализационна система за опции за настаняване и правила за инсталиране
Автономна канализацияАвтономна канализация
Как да изберем самостоятелна канализация за къщатаКак да изберем самостоятелна канализация за къщата
Системи за почистване на канализацията за вила как да направите правилния изборСистеми за почистване на канализацията за вила как да направите правилния избор
Автономна канализационна тръба как да избирате и инсталиратеАвтономна канализационна тръба как да избирате и инсталирате
Изборът и устройството на септична яма за страна или частна къщаИзборът и устройството на септична яма за страна или частна къща
Изисквания на канализационната къща за модерни системиИзисквания на канализационната къща за модерни системи
Пластмасови септични за даване на типове устройства и инсталационни характеристикиПластмасови септични за даване на типове устройства и инсталационни характеристики
Dacha изхвърля разнообразен подход към решаването на проблемаDacha изхвърля разнообразен подход към решаването на проблема
Принцип на експлоатация и монтаж на автономна канализацияПринцип на експлоатация и монтаж на автономна канализация
» » Изборът на най-добрите септични резервоари за използване в страната