Сибирски свойства на ела, приложениеСибирска елаСибирска ела - иглолистно дърво от иглолистни дървета. Той расте до 30 метра височина и живее до 300 години. Родната земя на този вид ела е Сибир. Едър е различен от боровото дърво, тъй като клоните му не умрат с възраст, растат в целия багаж. Винаги има голям брой игли и клони на дървото.

описание

Това е тънко дърво, тясната му тясна конусна форма. Отначало багажникът му е кръгъл, но става възрастен. Има дървета с диаметър на трупа до един и половина метра. Клоните на сибирската ела са тънки, висящи надолу. По-ниските клони понякога се разпространяват по земята. Кората на дървото е гладка, тъмно сива. На багажника често има неравномерност в изместването на кората, което образува урина-отоци. В тях и се натрупва смола. Смолата на сибирската ела се нарича дъвка, ела балсам. Иглите на това дърво са плоски, меки и не бодливи. На дъното има тъмнозелен цвят и две бели ивици. Дължината на елхови игли може да достигне 5 сантиметра.
Сибирската ела е моноестено растение, цъфти през май. Периодът на цъфтеж и плод започва на 30-годишна възраст. Подобно на всички иглолистни дървета, ела има мъжки бодли в горната част на стрелите и женски подутини. Поленовите зърна се носят от вятъра, много често на големи разстояния. За да може вятърът лесно да носи прашеца, всяка поленова зърна има два въздушни възглавници. Женските шишарки се намират в синусите на иглите. Те граничат със старите издънки на миналата година. Семената узряват през септември. Всяко семе има крило-муха. Този дизайн ви позволява да се движите заедно с вятъра на известно разстояние от майчиното дърво. Зрелите семена се разпадат заедно с люспи от конуси. Възпроизвеждането на сибирска ела се осъществява главно от семена. Понякога обаче това дърво се разпространява вегетативно - долните клони, които се простират по земята, могат да се вкореняват и да създадат млад растеж. Тази дървесина е взискателна за качеството на почвата и чистотата на въздуха.

Места за отглеждане

Сибирски ели е широко разпространен в районите на Русия, като Сибир, Урал, североизточно от европейската част на, както и в Монголия, Китай и Казахстан. В Украйна, това дърво често се среща в паркове и градини.
Сибирската ела е лечебно растение. Това е много ценена хриле. Събират се през лятото. За да направите това, нодулите на багажника пробиват и изтласкват смолата от там. Друг лекарствен продукт, който се получава от сибирска ела е масло от ела. Това е лек естествен антибиотик. Едрото масло се използва в медицината за приготвяне на различни препарати.
Дървесината от дърво е високо ценена на световния пазар. Музикални инструменти, траверси, шперплат са направени от него, се използва в корабостроенето. Терпентинът е изработен от терпентин, използва се за лепене на лещи, при боядисване се използва в медицината. Едро масло се получава от млади клони и игли. Тя служи за производство на камфор. Етеричното масло от ела се използва в парфюмерията за ароматерапия.
Лечебните свойства на сибирската елха отдавна са известни. Тя има отхрачващо, стимулиращо, стимулиращо и тонизиращо действие, ускорява метаболитните процеси в организма. Камфорът, който е изработен от масло от ела, се използва от традиционната медицина в много препарати. Използва се като противовъзпалително лекарство под формата на мехлеми, използва се за подобряване на работата на сърцето, нервната система, като антибиотик за възпаление на дихателните пътища и други инфекциозни заболявания.
Младите игли се използват под формата на чай за повишаване на имунитета, намаляване на дефицита на витамини и изтощаване на тялото. Това е известно лекарство срещу скорбут
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Различни сортове ела снимкаРазлични сортове ела снимка
Бругания се отглежда вкъщиБругания се отглежда вкъщи
Засаждане и грижи на хвойнаЗасаждане и грижи на хвойна
Цуга канадско описаниеЦуга канадско описание
Какъв вид бор е обикновен?Какъв вид бор е обикновен?
Непридружена копринена бубаНепридружена копринена буба
Борбата на бръмбари с вредителиБорбата на бръмбари с вредители
Описание и кацане в ThuyaОписание и кацане в Thuya
Декоративни ябълкови дърветаДекоративни ябълкови дървета
Японски криптомерийЯпонски криптомерий
» » Сибирски свойства на ела, приложение