Пълнител за плочки в банята как да направите правилния избор

Пълнител за плочки

Пълнител за плочки в банята - материалът, използван в последния етап от довършителните работи. Чрез използване на състав на варов разтвор, предоставена от запълване на шев ставите, възникващи в резултат на удар някои модел на плочки, гранит или мозайка.

Изпълнява фугиране за плочки в банята по следните функции:

 1. Осигурява надеждна защита на конструкцията, като не позволява на агресивни разтвори и течности, които могат да унищожат фиксиращата смес.
 2. Предотвратява образуването на повърхността на съединението на шевовете на гъбичките за баня, предотвратяващо възпроизвеждането им.
 3. Гарантира дълготрайната и надеждна работа на покритието на банята.
 4. Позволява ви да скриете много дефекти в краищата на плочките, които особено често се наблюдават в декоративни елементи.
 5. Той придава привлекателен външен вид на използвания довършител и на банята като цяло.

Видове инжектиране

Цветови опции за фугиране
Има голямо разнообразие от цветове за фугиране на плочки

Керемидата в банята може да бъде направена сама, но първо трябва да се запознаете с видовете смеси и да изберете правилния. В момента производителите произвеждат разнообразие от фуги за плочки в банята. Тя се класифицира в две основни категории. Въз основа на компонентите, използвани в основата, се различават следните:

 • състав, направен на базата на цимент;
 • състав, направен въз основа на епоксидни компоненти.

Всяка от категориите има своите предимства, недостатъци, употреби и характеристики.

Приложение на циментови фуги
Най-евтиният вариант е заливане на цимент и пясък

Състав на цимента

Както можете да разберете от името, то е направено на базата на цимент, това е специален тип прах за пълнене. Тя трябва да се разрежда с течност стриктно преди употреба. Този тип има следните предимства:

 1.  Това е евтин материал, който ще го направи изгодно решение, ако е необходимо да се извърши фугиране в банята с максимално икономии на бюджета.
 2. Когато се включва в състава на специални модифицирани полимери, силата на циментовата смес се увеличава. Тя не се разпада, образуването на микрокредити не се появява на шевовете, което води до разрушаване на дизайна на плочките в банята.
 3. Ако избраният цимент материал съдържа Портланд цимент, тя придобива високи пластмасови свойства, което го прави много по-лесно да попълнят дори най-тесните фуги между плочките в банята.
Образуване на гъби по ставите между плочките
От влажността на шевовете с циментовите фуги може бързо да се образуват гъбички от мухъл

Въпреки това, е възможно да се отбележи и някои недостатъци, които се различават циментови фуги за плочки в банята. Недостатъците включват следните елементи:

 1. Доста ниска устойчивост на влага, след която често се появява гъбична атака. Това е доста трудно да се премахне, така че трябва да харчите пари за скъпи препарати за баня.
 2. Под въздействието на химикали и препарати, почистващото съединение във ваната постепенно се обезцветява.
 3. Материалът се разцепва достатъчно бързо, разцепването на шевовете в ставите на плочките също е възможно.

Епоксиден състав

Основните съставки на епоксидната смес могат да се наричат ​​епоксидна смола и специален втвърдител, който в производството е опакован отделно от състава и доставен с него в комплекта.

Смесването на тези два компонента се извършва на мястото на изпълнение на довършителните работи. Не съхранявайте масата в готовата форма, тъй като това може да бъде опасно за хората, които живеят в стаята.

Епоксидна фугираща смес
Епоксигенната фугираща смес има гел-подобен състав

Предимствата, които отличават епоксидна фугираща смес за плочки в банята, включват:

 1.  Висока устойчивост на влага, което прави фугировката отлично решение за употреба в банята или басейна.
 2. Технологията за готвене е съвсем проста: просто трябва да вмъкнете втвърдителя в специален съд с предварително приготвена маса. След това трябва да ги смесвате, докато не получите желания цвят и последователност.
 3. Животът на материала след готвенето е не повече от 45 минути.
 4. Гарантира създаването на най-гладката повърхност на фугата между плочките.
 5. По време на работа той не променя цвета си, не обезцветява под въздействието на химически съединения и вещества, решения за детергенти.

Важно! Епоксидна мистрия за плочки в банята има недостатъци. Те могат да бъдат приписани с доста високи разходи, които няма да ви позволят да купувате материали с ограничен бюджет, отпуснат за довършителни работи.

Силиконови уплътнителиАко се наблюдава достатъчно високо напрежение в точките на свързване, може да се използва алтернативен състав, чиято роля се изпълнява от силиконови уплътнители. Предимствата на това решение за баня са следните:

 1. Не се образува на повърхността на пукнатини, деформации, чипове.
 2. Осигурява надеждно запечатване на пространството, с изключение на проникването на влага, като по този начин защитава дизайна на плочките от унищожаване. Въпреки това, по отношение на използването на този материал, трябва да се дадат няколко съвета за защита на капитана от неправилно използване на уплътнителя.
Уплътняване на фуги между баня и керемиди със силикон
Шевовете между банята и плочките често са запечатани със силикон

Първоначално, преди да поставите уплътнителя, за да защитите керемидата от замърсяване на повърхността, ръбовете се запечатват със специална лента за боядисване.

Съвет! Също така е важно да се приложи състава равномерно и непрекъснато по цялата дължина на повърхността, което гарантира, че в кръстовището няма празнини. Когато се прилага, силиконът е гъсто натиснат в шева, което дава възможност за получаване на здрава и надеждна конструкция при завършване на работата. Приложената маса се разстила със специална гумена шпатула.

Цветна палитра от фуги за плочки

Разреждането на плочки в банята има някои различия в цветовите критерии, което е важно да се вземе предвид при избора на този материал. Въз основа на тези параметри можете да определите следните характеристики на материала:

 1. Когато се използва маса от строго тъмен цвят, всеки геометричен фрагмент ще бъде леко подчертан, подчертавайки шаблона на плочката.
 2. Белият материал лесно се замърсява, когато използвате банята.
 3. Когато правите мозаечни плочки, най-добре е да изберете прозрачна смес от гел-подобна структура. Това ще добави баня с изисканост и красота.
Опции за цветно оцветяване
Цветната циментова замазка подчертава и допълва дизайна на плочките

Съвет! Решавайки коя фугираща смес за плочки в банята да избирате, ще трябва да обърнете внимание на много от характеристиките на материала, като например начина на нанасяне, устойчивостта на влага, химикалите и детергентите. Неговото влияние е дори цветова палитра на сместа, което прави стаята баня светла, индивидуална, не лишена от стил и хармония.

Разплитайте си ръцете

След като сте решили всички детайли, полагате плочките и закупените фуги, можете да започнете да работите. Предлагаме ви да се запознаете с инструкциите стъпка по стъпка, както и да гледате видеоклип за фугиране на плочките в банята за по-голяма яснота. И така, нека да започнем! Внимание: Когато работите със съединението, трябва да носите гумени ръкавици и респиратор.

 1. За начало, шевовете на плочките трябва да бъдат подготвени за работа. Излезте от банята, за да не се намесвате и да почиствате шевовете от мръсотия с кръстове.
 2. След това трябва да приготвите разтвора: за тази цел, в зависимост от избрания вид на фугиране, смесете течната съставка със суха смес. В случай на епоксидна фугираща смес, това е разтворител, а ако предпочитате циментова замазка - вода или силикон на водна основа. Структурата на фугиращата смес трябва да прилича на паста за зъби.
 3. Сега можете безопасно да продължите към основното действие. Използвайте гумената шпатула, за да напълните шевовете на плочката с фуги. Не бързайте, внимателно запълвайте всеки инч, защото зависи не само от естетическия облик на банята, но и от издръжливостта на плочките. Съвети от професионалисти: на първия етап фугиращата смес трябва да се постави в посока отгоре надолу и след това да се фиксира резултатът, като се премести отляво надясно. Смята се, че този метод позволява най-доброто разполагане на фугиращата смес и по този начин се гарантира надеждността на плочките.
 4. За да не разваляте външния вид на банята, незабавно избършете плочката от излишната фугираща смес. Ако това не се направи веднага, то може да изсъхне и измиването му ще бъде изключително трудно.
 5. Повторете алгоритъма, докато приключите с цялата баня.
 6. С основната работа, сега остава само да изчакаме пълно сушене. Разбира се, трябва да знаете колко се изсушава фугиращата смес за плочките в банята, така че да не се повреди случайно несъставеното съединение. За цял ден варовицата ще се олекоти значително и компактно. През този период се препоръчва леко да се навлажни с вода, тъй като рязката загуба на влага често води до напукване. Пълното фиксиране на фугите се извършва само на третия ден след приключване на работата.

Като повтаряте тези прости стъпки, можете лесно да обработите цялата повърхност. Основното нещо - не забравяйте да почистите банята. варов разтвор на епоксидна с плочки и отстранява с топла вода и препарат двойки капчици и за почистване на плочки от цимент фугираща смес често липсва влажна кърпа.

Втори живот за стара баня

Има моменти, когато наистина искате да опресните банята, но бюджетът е много ограничен. Често е това, което води до грозна гледка към банята. Факт е, че по-голямата част от ремонтните работи се извършват с помощта на циментова замазка, която след пет години започва да се разпада, крекинг и колапс. В допълнение, неправилна грижа на плочките стави, води до появата на гъбички и мухъл. Ето защо сега ще говорим за това как да актуализирате фугата в банята със собствените си ръце. Както знаете, проблемът е по-добре да предотвратите, отколкото да се справите с последствията от него. Предлагаме Ви да се запознаете с основните причини за стареене на плочките, за да избегнете проблеми с банята в бъдеще. Разрушителните фактори включват:

 • неспазване на указанията за полагане на плочки;
 • лошо повърхностно третиране на плочки, недостатъчна плътност на пълнене;
 • неизправност във вентилационната система.
Премахване на старите фуги
Преди надстройването е необходимо старите стави да се избършат със специален инструмент или шпатула

Така че, ако забележите, че фугата в банята е придобила жълт цвят или гъбички - е време да действате. Колкото по-скоро идентифицирате проблема и започнете да го борите, толкова по-лесно ще бъде да го направите.

Има няколко начина да възстановите фугата в банята, но има нещо, което ги обединява - това е подготвителната работа. Преди да продължите към основния процес, обелете старите шевове. Необходимо е да извадите старата фугираща смес и внимателно да изперете шевовете. След това помислете за най-популярните методи.

 1. Специален маркер за фугиране на фуги. Това устройство ще ви помогне бързо да обновите шевовете и да им даде една и съща красота. Такива маркери се продават в почти всички супермаркети за строителството. Вие просто трябва да изберете правилния цвят и внимателно боядисвайте всеки шев на вашия плочки. Естествено, методът не е толкова ефективен, за да ви спести от мухъл, но опреснявайте фугите за него.
 2. Боядисване с вар. Този метод също е доста прост и не изисква специални умения. Единственият недостатък - крехкостта на подобно възстановяване. След половин година ще трябва да направите процедурата отново или да изберете по-радикален метод. Ако все пак сте решили да промивате, след това се уверете, че банята е напълно суха.
 3. Боядисване. Има същите предимства и недостатъци като предишната версия. Единствената разлика е, че боята не само освежава цвета, но и подравнява повърхността на плочките. Специална боя може да бъде закупена във всеки строителен магазин. Преди употреба почистете добре ставите, нанесете върху тях боя и изчакайте да изсъхне напълно. В крайна сметка ще трябва само да измиете банята и да се насладите на резултата.
 4. Нова фугираща смес. Ако старата маса не е пакетирана достатъчно плътно и е на дълбочина не по-малко от 2 мм от плочката, можете да приложите нов слой върху нея. Този метод е сравнително прост, но ефективен. Основното нещо - не забравяйте да почистите банята след свършената работа.
 5. Подмяна на старото фугиране. Този метод е най-радикалният и изисква много повече време и усилия, но в крайна сметка ще получите надеждно и трайно покритие. Ще трябва да почистите старите плочки, като отстраните остатъците от старата композиция от тях. За тази цел можете да използвате шпатула или да закупите конструктивен съвместно разширител. След като приключите с премахването, трябва да измиете добре плочките и шевовете и след това да ги оставите да изсъхнат за един ден. След известно време подгответе сместа и я нанесете според инструкциите. Съвет: Влагоустойчивата фугираща смес за фугите в плочките за баня е по-малко податлива на влага, така че няма да има проблеми с използването й.
Маркер за ремонт на фугиране на фуги
За да актуализирате фугиращите фуги, можете да използвате специален маркер

Обобщение

Смолата е без съмнение една от най-важните процедури при поставянето на плочки в банята. След като сте изучили съветите и препоръките, дадени в статията, със сигурност ще се справите с тази задача и ще осигурите на вашата баня красив външен вид. Успех!

Снимка 17: Блестяща фугираща смес за плочки
Картина 18: Почистване на фугите
Снимка 19: Смесване на епоксидна фугираща смес
Снимка 20: Инструменти за фугиране
Снимка 21: Червена мистрия върху черна плочка
Картина 22: Контрастираща фугираща смес
Снимка 23: Използване на водоотблъскващ лак върху фугата
Снимка 24: Стъпала
Снимка 25: Опресняване на фугите върху старата
Фигура 26: Флуоресцентни фуги
Снимка 27: Почистване на фугиращата смес
Снимка 28: Приготвяне на циментова смес за фуги между плочки
Снимка 29: Многоцветна фугираща смес
Снимка 30: Използване на мелница за почистване на стари шевове
Снимка 31: Тъмна мистрия за бели плочки
Снимка 32: Брилянтна сребърна фугираща смес
Снимка 33: Синя фугираща смес за сиви плочки
Снимка 34: Схема за фугиране на плочки
Снимка 35: Жълта фугираща смес върху черна плочка
Снимка 36: Златист кафяв кант
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви настилки да изберем за баняКакви настилки да изберем за баня
Завършване на банята как да лепене на плочки на сухото строителство?Завършване на банята как да лепене на плочки на сухото строителство?
Насипване на шевовете със собствени ръцеНасипване на шевовете със собствени ръце
Баня снимка плоча на необичаен дизайнБаня снимка плоча на необичаен дизайн
Гипсокартон в банятаГипсокартон в банята
Начини за полагане на плочки в банятаНачини за полагане на плочки в банята
Хидроизолация на баняХидроизолация на баня
Довършителни фасади с полимерни пясъчни плочкиДовършителни фасади с полимерни пясъчни плочки
Плочка за банятаПлочка за банята
Полагане на керамични плочкиПолагане на керамични плочки
» » Пълнител за плочки в банята как да направите правилния избор