Инсталирайте автоматична напоителна система

Система за напояване

Много градинари достатъчно често започват да осъзнават, че поливането на градината постепенно започва от забавлението се превръща в рутина мито, вземете в същото време много ценно време. В такава ситуация автоматичната система за напояване се превръща в отличен изход. Разбира се, не всеки може да си позволи да закупи готова система, предложена в специализирани магазини, но ако имате желание и поне малки умения ръка, а след това проектиране и изграждане на системи за поливане Поливане на площадката е възможно и със собствените си ръце.

Поливане на моравата

Създаване автополиване сами по себе си, по принцип не е много трудно, всички аксесоари, без никакви проблеми, можете да си купите в магазина за градинари, а цената е много по-евтино, отколкото купуват готов система. Необходимо е обаче да се подходи към процеса на създаване на системата отговорно, като внимателно се вземат предвид всички фактори. Прочетете също нашата статия Видове и устройства на автоматичните напоителни системи в оранжерията.

Автоматично поливане

Разработване на системен план

За да започне да се направи схематичен разрез план, на която мащаб (оптимално 1: 100, при което 1 cm отговаря на 1 m) изготвя цялата структура, както и легла, легла и дървета. По този начин необходимите зони за напояване са видими. Освен това на диаграмата трябва да се отбележи и местоположението на водоснабдяването. Знаейки, да се предлагат в продажбата на пръскачки, можете да ги подредите в съответствие със схемата, така че напояване се извършва във всички необходимите площи. Между другото, най-добре е да напоителни линии са приблизително равни по дължина - това ще осигури равномерно разпределение на натиска върху всички пръскачки, така че точката на вмъкване в системата на водата трябва да бъде поставен в центъра на системата. Естествено, това не винаги ще така (в случай на повреда), ще трябва да се вземе предвид намаляването на радиуса на напоителни пръскачки далеч.

Прочетете също нашата статия Капково напояване с ръце: основните предимства.

Поливане схема у дома

Избор на метода на напояване

Целият район, предназначен за напояване, може да бъде разделен на няколко зони, за всеки от които е по-добре да се осигурят различни пръскачки. По този начин оптимално е да се напоява тревата с издърпващи устройства, разположени директно в земята. В неактивно състояние те ще бъдат почти невидими и няма да развалят външния вид на моравата, нито пък да се намесват в срязването на тревата. Веднага щом водата започне да тече в тях, те ще се издигнат и след цикъла на напояване ще слязат.

Прочетете също нашата статия Самоходни косачки: класификация на популярността.

Устройството за поливане

Но тази част, където са разположени дървета и леглата, като по този начин метод поливане не се препоръчва, обикновено легла ширина не надвишава 2 метра, както и относително високи пространства стават пречка за функционирането на пръскачки. Затова най-доброто решение е да се осигури за използване в такива места автоматично капково представлява специална тръба, в която са пробити отвори равномерно разположени. При полагане на такава тръба за легла ос или задълбочаването в земята на малка дълбочина ще бъде постигнато земя напояване е приблизително тридесет см от всяка страна, т.е. омокря ще премахне приблизително 60 cm. Едновременно с капково напояване може да се използва mikrodozhdevateli монтирани на същата тръба , над земята. Все пак трябва да се има предвид, че ако водата съдържа много минерали или желязо, микрофуването често ще се запушва. Освен това капковата система е почти невидима и микро-привързаните са ясно видими.

Елементи на поливанетоАвтоматичното поливане на цветя в цветни лехи се извършва най-добре чрез пръскачки, тъй като почувстването не е достатъчно за тях, е необходимо да се пръскат листата и съцветия.

Изготвяне на точната схема на напоителната система

В плана на обекта местата, за които се предполага, че са разположени пръскачките, вече са маркирани, а зоните, обхванати от тях, са очертани от компаса. След това автоматичната напоителна система е проектирана в следната последователност:

  • маркирани в ъглите на пръскачките (покритие 900);
  • отбелязани отстрани на спринклерите за място (площ на покритие 1800);
  • местата са определени за монтиране на пръскачки със зона 2700, те трябва да бъдат по-добре разположени в ъглите, които са в непосредствена близост до сградите;
  • Вътре в обекта има пръскачки с работна площ от 3600.

Напояване на тръби

Изчисляване на схемата за напояване

Имайте предвид, че за нормалната работа на всяка спринклерна изисква определено налягане на вода, подавана, така че когато на голямо количество вода, просто не може да осигури едновременна работа на всички устройства. Близо до входа ще работят нормално, а отдалечените ще обслужват само малко вода. Следователно, може да се наложи да се изградят няколко линии за напояване, които да работят последователно и да осигуряват автоматично поливане на растенията по цялата налична площ.

Парцели за напояване

За да се определи възможността за водоснабдяване от вашата водопроводна тръба е съвсем проста, за тази цел вземете конвенционална кофа от 10 литра и запишете времето й за пълнене с хронометър. Е, необходимото количество консумирана вода се изчислява, като се сумират стойностите, посочени в инструкциите за всяка спринклер.

Освен това е важно да се отбележи, че линията за отцеждане ще изисква различен дебит и отделен орган за управление, тъй като той ще трябва да се включат по-продължителен период от време (около 1 час).

Поръчка на материали

След завършване на проектирането, ние избираме програмируем контролер, който осигурява време за работа на отделни напоителни линии. Освен това е необходимо да се изберат и отрязват клапани, по един за всяка линия. Като допълнителен елемент автоматичната напоителна система може да включва сензор за дъжд, който изключва напояването в началото на валежите.

След това броим необходимия брой тръби, свързващи елементи и кранове. Като разгледаме офертите на пазара, ние изпълняваме поръчката или директната покупка на всички материали.

Инсталация и настройка на системата

След като сте подготвили всички материали и необходимите инструменти, можете да започнете да инсталирате автоматично напояване със собствените си ръце. Всяко лице, което има поне малко опит в работата с водоснабдителната система, ще се справи с работата. Основното е да съберем системата стриктно в съответствие със схемата и да не бъркаме местата за инсталиране на разпръсквачи с различна мощност.

Силно поливане

След монтажа системата трябва да бъде конфигурирана. За тази цел автоматичните клапани са редуващо настроени на ръчна работа, а работата на пръскачките е регулирана на комутируемата линия. Не е необходимо да регулирате капковата линия. След това се програмира контролерът и системата е готова за работа без намеса на човек.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви са маркучите за капково напояване?Какви са маркучите за капково напояване?
Капково напоителна система в странатаКапково напоителна система в страната
Каква е ползата от използването на таймер за поливане за гравитационна системаКаква е ползата от използването на таймер за поливане за гравитационна система
Приложение на akvadusi, автоматична напоителна системаПриложение на akvadusi, автоматична напоителна система
Капково напояване със собствените си ръце, основните предимстваКапково напояване със собствените си ръце, основните предимства
Перфектното изобретение е самозагасящ маркуч за поливанеПерфектното изобретение е самозагасящ маркуч за поливане
Автоматизирано управление на осветлението във вилатаАвтоматизирано управление на осветлението във вилата
Душ за душ е по-добър?Душ за душ е по-добър?
Планиране на видовете и функциите на градинатаПланиране на видовете и функциите на градината
Защо листата стават жълти?Защо листата стават жълти?
» » Инсталирайте автоматична напоителна система