Всичко за digitalis, нейните снимки и типове

Digitalis, също наричан Digitalis, е много ефективно растение с висок дръжък и ярки цветове, което също е успешно използвано като градински украшение и за медицински цели.

Външен вид и условия на растеж

Digitalis е многогодишно растение със силна коренова система. Ставите му са гъсти и твърди и имат височина от 30 до 160 см и завършват с удължен пискюл с много цветове, които изглеждат леко оребрени от широкия край на конуса. Листа от фъстъчено яйцевидно-продълговати или ланцетни (със заоблен или остър край, съответно) форми се поставят по отношение на стъблото под ъгъл 45-60 градуса. Докато се приближаваме до съцветието, те намаляват по размер.

Различни цветове на лисицата

Фолиото цъфти през летните месеци, понякога взимайки част от септември. След цъфтежа, върху съцветието има кутии с малки семена от кафяв цвят.Digitalis расте във всички части на Евразия, както и в Северна Африка. В Средиземно море, където това растение се намира буквално на всяка крачка, храстовият сорт расте - по-дебел, по-висок, със силен дръжка и гъсти листа. Дивите сортове дигиталис могат да се видят на ръба на широколистни и смесени гори, сенчести поляни и ливади, сред гъсти храсти.

Характеристики от различни типове

Има 35 вида дигиталис. Някои от тях се намират в дивата природа, докато други са резултат от работата на селекторите и се намират само в градинските легла. Сред разнообразието от видове, следва да се обърне специално внимание на следното:

  1. Digitalis пурпуреа (naporstochnaya трева) - на всеки две години на растенията, харесван от цвета на очите четки голям лилаво-розово или тъмно пурпурен цвят. В дивата природа той не се среща и активно се отглежда в Украйна, Крим и региона Новосибирск. Има свой собствен сорт с люляк широко отворени цветя и тъмни петна по вътрешността на короната.
  2. Digitalis вълна - ниска в сравнение с други видове растения с кафяви жълти цветя, събрани в гъста пирамида. Той расте в дивата природа, но е рядък. Този вид най-често се отглежда на специални насаждения в името на уникалните сърдечни гликозиди, използвани за производството на лекарства за сърдечна недостатъчност.
  3. Digitalis ръждясал - изключително декоративна форма, която често се сравнява с орхидеи. Това се дължи на необичайната форма на цветята: удължената камбана има подчертана по-ниска "устна" с пубертета.
  4. Mercury`s digitalis е градински хибрид с големи лилави цветя и тесни тъмно зелени листа. Тя достига до 80 см височина и може да издържи значителни затъмнения.

Използване във фармакологията

Почти всички видове фъстъци са отровни: съдържащите се в техните цветя и листа вещества оказват неблагоприятно въздействие върху сърдечния ритъм, циркулацията на кръвта и причиняват гадене, замайване и гърчове. Но това е само ако дойде в съзнанието ви да дъвчете 2-3 пълни съцветия и един и същ брой листа наведнъж.

Някои видове дигиталис се използват за производството на средство за сърдечна аритмия, циркулаторна недостатъчност, тахикардия и други подобни заболявания на сърдечно-съдовата система. По-специално, от листата и цветовете на лилаво и пухкави вида растения отделят digotoksin вещество, което в последствие се превръща в основа за много лекарства. комплекти за първа помощ могат да се видят с дигиталисови препарати като "Kordigit" (таблетки) "Digotoksin" (прах) "Tselanid", "Lantosidum", както и прахове и екстракти от листата на това растение.

Снимка 1:
Снимка 2:
Снимка 3:
Снимка 4:
Снимка 5:
Снимка 6:
Снимка 7:
Снимка 8:
Снимка 9:
Фигура 10:
Снимка 11:
Снимка 12:
Снимка 13:
Digitalis purpurea цвете в разцвет показващи венчелистчета
Снимка 14:
Digitalis purpurea (фокс гълъб, обикновена лисица, лилава горна фланелка, дамска ръкавица) на планината Rownica в Силезия Beskids, Полша. Вертикално изображение, никой.
Фигура 15:
Снимка 16:
Снимка 17:
Снимка 18:
Снимка 19:
Снимка 20:
Снимка 21:
Снимка 22:
Снимка 23:
Снимка 24:
Снимка 25:
Фигура 26:
Снимка 27:
Снимка 28:
Снимка 29: Различни цветове на лисицата
Снимка 30: Красива цветна лисица
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Цветен хелиотропЦветен хелиотроп
Арабски видове арабиАрабски видове араби
Екокис описание и кацанеЕкокис описание и кацане
Асфоделина е средиземноморски гостАсфоделина е средиземноморски гост
Размножаване и засаждане на пролумникРазмножаване и засаждане на пролумник
Цишофила пълзяща - любяща варЦишофила пълзяща - любяща вар
Едногодишни градински цветя Част 2Едногодишни градински цветя Част 2
Непалски описание, видовеНепалски описание, видове
Алсиум каменист цвят Типове алисиумАлсиум каменист цвят Типове алисиум
Verbena Кацане, грижи, видовеVerbena Кацане, грижи, видове
» » Всичко за digitalis, нейните снимки и типове