Карамфил богат полезни свойства, отглеждане и грижиПолезни свойства и култивиране на карамфил буйниКарамфила богат се отнася до многогодишни тревисти растения от семейството на карамфил. Тя достига височина 15-60 см. Тя е с голи дръжки, листата са линейно-копиенообразни, неправилни и остри по краищата. На листата има 3-5 вени. Тя има около 9 цветя с лилаво чаша. Цветът е много ароматно. Венчелистчетата като правило са лилави, розово-лилави или розови. Заводът се радва на красотата си през юни или началото на юли.
Каринацията буйна се е разпространила в много краища на нашата страна. Расте на сухи заливни ливади, се среща на ресни, в тънки гори, в планини - над горския пояс.

Полезни свойства на карамфил буйни

Карамфилът се използва за медицински цели. И се прилагат трева (стъбла, цветя или листа), самите цветя, корени, коренища, семена и плодове от карамфил.
Алкалоидите и танините, които са производни на пирокатехол, флавоноиди, се намират в тревата на карамфила. В останалите части на растението - само следи от алкалоиди. Листата съдържат сапонини, следи от алкалоиди. Цветята съдържат сапонини, флавоноиди.
В медицината, отвара от корените на карамфила се използва за болести на сърцето. Заводът се използва за укрепване на косата.
Това растение и тибетската медицина не преминават от вниманието му. Инфузията на тази билка се препоръчва за заболявания на жените, а не рядко като аборт.
Откакто славяните, инфузията или отварата от тревата се използват като хемостатични за кървене. Карамфил буйната помага при спазми при деца, епилепсия, припадък. Вливането на билки регулира менструалния цикъл. Той е смятан за ефективно лекарство за главоболие и гонорея. Възможно и външно приложение при заболявания на кожата и очите.
Карамфил буйни, като лекарство, се е разпространил в други страни по света. Така че в Япония бульонните плодове се използват за заболявания на пикочната система и отвара от семената се счита за ефективен противовъзпалителен агент.
Китайска медицина отвара от семената на карамфил диуретик, в сила за дисменорея и helminthiases.
От древни времена в Русия, тинктурата на билкови карамфил се втвърдява и кашля, а отварата от семената се приема като диуретик. Добър ефект, който той даде при болезнено уриниране, капки и нефрит. Трева и семена се използват като противовъзпалително средство за измиване на очите.
Литературните източници показват, че маслото от карамфил е широко използвано в Русия, което е направено от цветни пъпки. Има леко изразен цвят, гъста консистенция, силна пикантна миризма или вкус. Не се предписва масло от карамфил в чиста форма за поглъщане.
Често карамфил и масло от карамфил са част от различни лекарства, които се използват за външна употреба. Карамфилът буйна е част от ароматните колекции, а карамфиловото масло е компонент на "балсама за живот на Гуфман". Голям лосион за очите, който също се нарича "шведска царска вода за очите" има карамфил в състава си. Чистото масло от карамфил може да се постави дори в кухината на болен зъб. Освен това, през лятото го използват, за да се предпазят от насекоми с кръв, които са загинали от карамфил.
Чрез експерименти е доказано, че скилидка билка подобрява мускулния тонус на матката, е добър аналгетик. Трябва обаче да знаете, че семената на карамфил могат да причинят спонтанен аборт и да ускорят появата на менструация. Ето защо тяхното използване е строго забранено за бременни жени.
Начини на използване:
1 супена лъжица сухи билки котлет и изсипете една чаша вряща вода. Покрийте с кърпа и настоявайте за около 1 час, след което изцедете. Вземете бульона три пъти на ден за 1/3 - 1/4 чаша. За използване на открито ще са достатъчни две супени лъжици за една чаша вряла вода.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видовете и сортовете от карамфилиВидовете и сортовете от карамфили
Отглеждане на видовете трилиумОтглеждане на видовете трилиум
Култивиране и грижи за царевицата ШабоКултивиране и грижи за царевицата Шабо
Ключови полезни свойстваКлючови полезни свойства
Животински видове, култивиранеЖивотински видове, култивиране
Градинарство градина култивация и грижиГрадинарство градина култивация и грижи
Растение ВероникаРастение Вероника
Карамфил пясъкКарамфил пясък
Цишофила пълзяща - любяща варЦишофила пълзяща - любяща вар
Видове КисличеВидове Кисличе
» » Карамфил богат полезни свойства, отглеждане и грижи