Отглеждане на Lobularia от семена

Lobularia - достоен украшение на всяка градина

Ако мечтаете за красива страна страна, която ще зарадва окото, ще ви помогне в дизайна си lobularia. Отглеждане на семена в дома е прост процес, който дори и един начален градинар може да се справи.

 вид

Lobularia е градинско цвете, изпълнено с чар. Благодарение на яркия цвят и уникалния аромат това растение ще се превърне в украшение на вашата градина, създавайки ярък флорен килим. И с него можете да украсите цветно легло, тревни площи, градинска чакъл или алпийски хълм. Lobulyariya е едногодишни и многогодишни, висока способност да расте до 40 см, различни разклонения издънки, мъхести листа и цветя себе си са малки и са събрани в буйни цветове. Култивирането на Lobularia от семената не е трудно, растението ще задоволи богатия си цъфтеж от май до слана. Lobularia е представена в пет вида, въпреки че в нашите географски ширини се разрастват само сортове, които са дошли при нас от средиземноморските страни.

Lobularia (alissum)

Основни правила

Отглеждането на Lobularia от семената е проста, но трябва да знаете някои правила на този процес:

  1. Когато е непретенциозно, растението изисква засаждане на открито слънчево място. различава устойчивостта на замръзване.
  2. Водата lobulyarii се нуждаят внимателно, без преливане - застояла вода ще доведе до гниещи корени. В идеалния случай можете да го навлажнете само с продължително сухо време и ако времето е влажно, то изобщо не можете да го напоявате.
  3. Засаждането трябва да бъде придружено от допълнително торене с органични торове, те могат да се използват след отрязване на издънки, които вече са се разраснали.

Характеристики на отглеждане на семена

Планинска лубулация

При отглеждането на лобулариите от семената трябва първо да се придържате към времевата рамка. Можете да посеете семената директно в почвата - или през есента, или през пролетта. Когато есента се засажда, трябва да покриете семената. Вторият начин на отглеждане е чрез разсад, който след това се трансплантира в оранжерия или просто на земята под филм. С този метод на растеж lobulyarii трябва да следи температурата на въздуха - тя трябва да бъде най-малко 12 градуса. Разсад с време изтъня - интервалът между засаждането трябва да бъде около 15 см, през май те могат да бъдат засадени вече на открито място. Наблюдаваните интервали играят важна роля, тъй като в противен случай лобуларията ще расте и ще бъде по-податлива на различни заболявания.

Получаваме кълнове

Идеалното допълнение към ландшафтния дизайн на всяка градина е lobularia. Израстването на семената у дома е достатъчно лесно, ако следвате набор от правила. Трябва да се отбележи, че в умерен климат растението се чувства комфортно, затова в европейските страни и в нашата страна се отглежда като годишно. Фиданките са лесни за получаване от семена, така че този метод се счита за най-популярен за отглеждане на това растение.

Lobularia е красива във всяка композиция

Преди да засадите семена в контейнери, почвата трябва да бъде добре навлажнена, след това равномерно разпределете семената в нея и поръсете с обикновен речен пясък. Контейнерите са покрити с филм, поливане се извършва на всеки няколко дни. Още на 10-ия ден, лобулариите ще дадат издънки, но семената могат да растат неравномерно, така че в общия случай издънките да се появят в рамките на месец и половина. Филмът се отстранява веднага щом разсадите са покрити с 3-4 листа.

Ако кълняемост започна в края на март, през върховете могат да се извършват през май, когато разсадът трябва да бъде до 8 cm. Тъпак трябва незабавно да се до земята, и е важно да се гарантира, че растенията са били изкопани с пръст компактната форма за защита на корена система от повреди. Някои градинари предпочитат да растат lobularia от семена, които са били поставени в земята през есента. В този случай семената падат и зимата трябва да бъде под филма, който може да бъде отстранен само през пролетта. В допълнение, трябва да се помни, че такъв метод няма да даде кълняемост ефективност на семена.

Lobularia в крайградската зонаLobularia се засажда, като правило, в добре осветено място, където няма да има чернови. В допълнение към топлината, това растение обича слънцето, но не си заслужава да излее растението - то перфектно толерира кратка суша. Първите цветя ще се появят на цветното ви легло до май, а лобуларията ще цъфти до самите студове. Дългосрочната лобулария, която също се нарича ализъм, също може да се размножава чрез резници. За да направите това, вече обезцветените растения трябва да бъдат оставени в почвата, за да ги цъфнат, семената в тях узрели и се разпаднаха. Силните издънки трябва да бъдат разредени, оставяйки между храстите около 20 см.

Грижа в земята

Lobularia в дизайна на цветното легло

Както вече споменахме, Lobularia не е най-взискателното цвете, но изисква известна грижа. След като растението е обрасъл с първите няколко листа, е необходимо да го нахраним със сложен тор и с времето торът да стане ежедневно. Всички торове трябва първо да бъдат накиснати във вода, сместа е пълна с корени, опитвайки се да не докосвате листата и цветята, за да не ги изгорите. След горната превръзка, можете да излеете lobularia чиста вода. Ако храстите бяха подложени на подстригване, те трябва да бъдат оплодени с азотни торове за бързото им възстановяване. Между другото, за високите растения косата е просто необходима, за да се запази украсата на храстите.

Рок или море?

Lobularia (alissum) в декорация на бордюри

Lobularia обикновено се нарича морски алис, но има и друг интересен вид от това цвете - скалистият алис. Морският алзис достига 20 см височина, има сребрист фин пурпурен лист с плътна структура, в топъл климат расте като трайни насаждения. Благодарение на малките цветя растението изглежда великолепно и ако вземете предвид цветовото разнообразие - от бяло до бордо, можете да направите цветното легло много ярко. Lobularia, или морски алузии са чудесни за засаждане по ръбовете на цветни лехи, вили, огради по пътеките. Красивите комбинации могат да бъдат създадени, когато се комбинират с флокс, лобелия. Устойчиви на суша lobularia подходящи за проектиране на каменисти градини или алпийски хълмове, където те могат да украсят пропуските между стъпките или пътеки. Рокият алис е многогодишен, който може да нарасне до 25 на височина. Тя се отличава с силно разклонени стъбла, които образуват чист заоблен храст с удължени листа. Цветята също са малки и се събират в гъсти четки. При прекалено горещо време, цъфтежът на скалистия алис е кратък.

Дизайн на градината

Purple Lobularia

Lobularia - уникално цвете, с което можете да направите дизайна на някаква крайградска област необичаен. Ако обичате ъглите с възхитителни килими от цветя, то това растение определено ще ви хареса. Lobularia може да бъде красиво декорирани бордюри, особено ако правилно изберете цветови комбинации. Също впечатляващ е алисът в контейнери, например, на балкона или просто като акценти на обекта.

Когато засаждате, не забравяйте, че lobularia дава много богат вкус, който ще бъде дори излишен. Ето защо, ако сте против силни миризми, помислете къде ще засадите това ярко растение. Градинарите често го използват, за да украсяват грозни сайтове в района, защото такова оформление на цветя определено ще ви бъде приятно.

Болести и вредители

Подобно на всяко друго растение, лобуларията се повлиява от различни заболявания. Най-честата е прахта, която често се появява в влажен климат. Неговото влияние веднага се забелязва - листата на цветето започват да горят и падат. Ако се появят такива дефекти, болните части на растението се отстраняват и самият цвят се третира по-добре със сапунен разтвор. Не по-малко опасни за алиса са кафявото гниене и бялата ръжда, които се разпространяват много бързо.

Lobularia - шикозен външен вид

Сред вредителите на лобуларията са обичани листни въшки и зукадки, които толерират жълтеница сред растенията. Борбата с тях може да бъде по много начини: химическа експозиция, плашеща разстояние от растенията. Най-предпочитаните формулировки за афиди се основават на цитрусови плодове. Така че отвара от кората на портокалите и мандарините е най-надеждното решение в борбата с листни въшки и осигуряване на екологична безопасност във вашия район. Борба с листни въшки в модерен и обичаен сапунен разтвор, което води до блокиране на дихателните пътища на насекомите.

Lobularia в градината

И помнете: компетентната грижа за Lobularia е постоянното внимание към почвата и неговото състояние. С каквито и да било дефекти, трябва да се отървете от тях навреме - това ще ви позволи да запишете красивите площадки на вашия крайградски обект. Да, и още един съвет: за да придадете ярка визия на вашата природа, комбинирайте сортовете Lobularia и други равномерно красиви растения. И сортовете на Алисъм са представени в огромно разнообразие!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Gloriosa от семенаGloriosa от семена
Пролетно производство на пролетното растениеПролетно производство на пролетното растение
Отглеждане на видовете трилиумОтглеждане на видовете трилиум
Асфоделина е средиземноморски гостАсфоделина е средиземноморски гост
Как да се развива фрезия в гърне?Как да се развива фрезия в гърне?
Портулак характеристики на отглежданетоПортулак характеристики на отглеждането
Култивиране на хелихириумКултивиране на хелихириум
Животински видове, култивиранеЖивотински видове, култивиране
Отглеждане на червени маковеОтглеждане на червени макове
Lysychiton култивиранеLysychiton култивиране
» » Отглеждане на Lobularia от семена